Jauhopeukaloinen ja vähän muuta

Eräänä viikonloppuna ruokateemaksi muodostui kuin varkain ohra. Sitä löytyi niin Marin valmistamasta herkullisesta lammaskaalista, yön yli hautuneesta puurosta kuin sunnuntai-aamun rieskoistakin. Rieskojen ohje on Kotiruoka-kirjasta. Nesteenä käytin maustamatonta jugurttia kermaviilin sijasta. Hyvää tuli niinkin!

www.kivistossa.com

Ohrarieskat
2 dl maustamatonta jugurttia (kermaviiliä)
1/4 tl suolaa
2 dl ohrajauhoja
1/2-1 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet puukapustalla tai -haarukalla tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina pellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin kahdeksi tai useammaksi rieskaksi (minä tein kolme, jokaiselle yhden). Pistele rieskat haarukalla ja paista 250 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia kunnes rieskat ovat ruskeapilkullisia.

Viime viikonloppuna leivoin leipää kahteen otteeseen. Alunperin oli tarkoitus pyöräyttää perjantai-iltana Viva ciabattan Aleksin ohjeella kaurapaahtista. Ryhdyinkin tuumasta toimeen mutta lopputulos oli melko surullinen. Kovilla ja painavilla käikäleillä olisi ehkä voinut kalauttaa rosvolta tajun kankaalle, mutta syötäväksi ne eivät kelvanneet. En tietenkään lannistunut tästä, vaan kokeilin lauantaina uudestaan. En tosin enää samaa ohjetta, vaan Riihipuodin luomu kaurahiutalepussin kyljessä ollutta kauravuoka-reseptiä. Tein puolikkaan annoksen ilman alkuperäisen ohjeen hiivaleipäjauhoja, sillä ne olivat päässeet loppumaan.

www.kivistossa.com

Riihipuodin kauravuoka
1/2 l Isän Unelma -puuroa (ohje pussin kyljessä)
450 gr täysjyvävehnäjauhoja
1 ps kuivahiivaa
15 gr sokeria
10 gr suolaa
n. 70gr öljyä

Sekoita kaikki ainekset puuroon ja vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Anna taikinan nousta n. kaksinkertaiseksi. Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja venytä ja viikkaa sitä hellästi muutaman kerran. jaa kahdeksi pötköksi ja laita leipävuokiin nousemaan vielä hetkeksi. Paista leipiä 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, lopuksi vielä hetki ilman vuokaa.

Mielessäni oli myös pitkään pyörinyt ajatus perinteisestä rahkapiirakasta. Minulle perinteinen tarkoittaa murotaikinaista irtopohjavuokaan tehtyä piirasta eikä sitä pullapohjaista versiota, jonka reseptejä näyttäisi olevan tarjolla enemmän. Yhdistelin eri ohjeita ja tällainen siitä tuli:

www.kivistossa.com

Murotaikinaan tarvitaan:

100 gr pehmeää voita
3/4 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
3-4 dl vehnäjauhoja

Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan, sitten lisätään muna hyvin vatkaten. Kuivat aineet keskenään sekaisin ja sitten koko komeus nopeasti puuhaarukalla tasaiseksi. Voitele irtopohjavuoka (tai muu) ja taputtele taikina jauhotetuin käsin tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.

Rahkatäytteeseen laitoin:

1 prk maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
2 munaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria (ei sitä kamalaa vanilliinia)
töräys sitruunamehua

Sekoita täytteen aineet ja kaada vuokaan. Löysin kaapinperukoilta kuivattuja aprikooseja ja laitoin ne vuoan pohjalle taikinan päälle. Järkevämpää olisi ollut pilkkoa ne pieneksi ja sekoittaa täytteeseen, vaikka ihan hyviltä ne noinkin maistuivat. Paista piirakka 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes pinta saa vähän väriä.

Viime syksyn kriikunasato oli runsas ja ihan viimeiset jo hieman yli menneet marjat päätyivät sokerin ja koskenkorvan kanssa tölkkiin. Tuloksena ihanan paksua ja herkullista likööriä. Miehet tosin olivat sitä mieltä, että viina ei maistunut tarpeeksi, joten nyt kellarissa on tekeytymässä vielä vahvempi satsi miehiseen makuun.

www.kivistossa.com

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: