Revitty kanelileipä

Viikonloppuisin kaipaa aamiaispöytään yleensä vähän jotain ekstraa. Kuten Mari tuossa jokin aika sitten jo kirjoittikin, erästä lauantai-aamuamme sulostutti tämä ihana revitty sokerinen kanelileipä.
kanelileipa

Ohje on Joy the Bakeriltä, vaikka tässä meidän versiossamme käytettiin täysjyvävehnäjauhoja tavallisten valkoisten sijaan, kun kaapista ei muita löytynyt. Näin leivästä tuli aika tuhtia ja ehkä jopa hieman liian terveellisen makuista. Täysjyväjauhot tuntuivat imevän nestettä, joten taikinasta ei tullut ihan niin löysää kuin olisin halunnut. Seuraavalla kerralla tämä leivotaan ihan perus erikoisvehnäjauhoilla. Alla resepti niin kuin minä sen tein.

Revitty kanelileipä
Taikinaan tarvitset:

n. 6,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,6 dl sokeria
reilu 2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
reilu 50 gr voita (suolatonta)
0,8 dl kevytmaitoa
0,6 dl vettä
2 munaa
1 tl vaniljauutetta

Varaa täytteeseen:

2,5 dl sokeria
2 tl jauhettua kanelia
reilu 50 gr voita (suolatonta) sulatetaan kunnes ruskistuu hieman
1/2 tl muskottipähkinää jauhettuna

Sekoita suuressa kulhossa 5 dl jauhoja, sokeri, kuivahiiva ja suola. Siirrä syrjään. Riko munien rakenne ja siirrä syrjään. Lämmitä maitoa ja voita kattilassa kunnes voi on melkein sulanut. Siirrä kattila pois hellalta ja lisää vesi sekä vaniljauute. Anna seoksen jäähtyä hetki (n. 45 asteiseksi).

Kaada neste jauhoseokseen ja sekoita puuharrukalla tai kapustalla. Lisää munat ja sekoita kunnes munat ovat sekoittuneet taikinaan. Tämän vaiheen voi varmasti tehdä yleiskoneella, mutta minä heitin tässä vaiheessa puuharukaan syrjään ja sekoitin taikinan käsin. Lisää tässä vaiheessa loput jauhoista (1,5 dl) ja sekoita taikinaa vielä muutama minuutti.

Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä se elmukelmulla ja puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. tunnin verran kunnes se on kaksinkertaistunut. Taikinan voi tässä vaiheessa laittaa yön yli jääkaappiin niin kuin minä tein. Jos teet näin anna taikinan levätä pöydällä puolisen tuntia ennen kuin ryhdyt kaulitsemaan sitä.

Taikinan noustessa sekoita täytteen sokeri, kaneli ja muskottipähkinä. Sulata voita kunnes se on hieman ruskeaa, siirrä syrjään. Voitele ja jauhota pitkänmallinen vuoka ja siirrä sekin odottamaan.

Losauta taikinasta ilmat pihalle ja vaivaa sitä hetki leivonta-alustalla. Anna levätä vielä 5 minuuttia keittiöpyyhkeen alla. Kaulitse taikinaa kevyesti jauhotetulla alustalla kunnes se on noin 30 cm korkea ja noin 50 cm leveä. Tämä ei ole niin turhan tarkkaa, kaulitse siitä niin iso kuin saat. Levitä sulatettu voi taikinan päälle pullasudilla. Sirottele päälle sokeri-kaneli-muskottipähkinäseos. En tainnut käyttää ihan kaikkea sokeria, vaikka Joy niin rohkeasti kehottaa tekemäänkin. Olisi ehkä pitänyt..

Leikkaa taikina taikinapyörää tai veistä apuna käyttäen pitkittäin kuuteen osaan. Pinoa ne päällekkäin ja leikkaa pino poikittain kuuteen osaan. Kasaa pinot vuokaan, peitä se keittiöpyyhkeellä ja anna kohota vielä 30-45 minuuttia.
taikinarulla
sirottelu

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja paista leipää keskitasolla reilu puolituntia. Anna leivän levätä vuoassa vielä parisenkymmentä minuuttia sen jälkeen, kun olet ottanut sen uunista pois. Voit käyttää veistä vuoan ympäri, jotta leipä irtoaa helpommin. Kippaa se varovasti vaikka leikkuulaudalle ja siitä sitten tarjoiluastialle.

Keitä kupponen kahvia ja nauti
leipalahelta

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: