Rinkeleitä Kivistön tapaan

Kun näin tämän reseptin Them apples-blogissa tiesin, että näitä oli testattava ja pian! Testausta puolsi myös se, että rinkelit voi tehdä (ja kannattaa tehdä) puolivalmiiksi jo edellisenä iltana, sen verta hidasta homma on. Itse tein kaksinkertaisen annoksen, kun puuhaan kerran ryhdyin ja ylijääneet rinkelit päätyivät pakkaseen.

Näistä aineista ne syntyvät (12 kpl):
900 gr hiivaleipäjauhoja
2 rkl hunajaa (miel. juoksevaa)
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa (laittaisin kyllä ehkä vähän reilummin, jopa 2 tl)
510gr vettä
(päälle sesamin- tai unikonsiemeniä)

Keitinveteen sekoitetaan:
1 rkl ruokasoodaa
1 rkl hunajaa (reilu)
1 tl suolaa

Sekoita kulhossa jauhot, hunaja, hiiva ja suola. Lisää vesi ja sekoita taikinaa puukauhalla (tmv.) n. kolmisen minuuttia kunnes se on kiinteähkö pallo. Minä käytin tässä apuna myös käsiä, kun tuplataikina oli sen verran iso sekoitettavaksi.

bagelalku

Anna taikinan levätä n. 5 minuuttia ja vaivaa sitten kunnes taikina on sileää. Taikinan pitää ollaa jämäkkää mutta kuitenkin joustaa sitä käsiteltäessä. Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla ja/tai keittiöliinalla. Taikinan voi antaa nousta tunnin verran huoneen lämmössä tai sitten laittaa jääkaappiin joiksikin tunneiksi.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi (samana iltana), voidaan ryhtyä pyörittelemään rinkeleitä. Älä ripottele leivonta-alustalle jauhoja niin kuin minä tein (en lukenut ohjetta kovin tarkkaan), vaan pyyhi alusta kostealla liinalla. Ilmeisesti taikina ei sitten tartu siihen niin herkästi. Jos teet tuplataikinan niin kuin minä, jaa taikina ensin puoliksi ja sitten molemmat puolikkaat kuuteen osaan.

taikina

Rullaa kukin pala n. 25 cm pitkäksi makkaraksi ja kiepauta se sormiesi ympärillä rinkulaksi. Paina päällekkäin menevät osat tiukasti toisiinsa ja tasoita rinkulan paksuus varovasti sormin. Siirrä valmis rinkula leivinpaperilla päällystetylle pellille tai muulle alustalle (itse käytin leikkuulautaa) odottamaan. Kun olet tehnyt näin kaikille, peitä rinkelit kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin (tai kuistille jos se on viileä tila).

Seuraavana aamuna pistä kello ajoissa soimaan ja nosta rinkelit huoneen lämpöön reiluksi tunniksi. Tai sitten voit tehdä niin kuin minä, ja värvätä jonkun muun tekemän tämän ja voit sitten itse nukkua pidempään ilman keskeytyksiä.

Kun olet itsekin päässyt sängystä ylös, on aika testata ovatko rinkelit kohonneet tarpeeksi. Täytä kulho vedellä ja upota yksi rinkeleistä veteen nähdäksesi kelluuko se. Itse tein tämän n. puoli tuntia sen jälkeen, kun rinkelit oli nostettu kuistilta sisälle ja hyvin kellui. Jälkeenpäin ajateltuna rinkeleitä olisi kyllä voinut kohottaa vähän pidempään. Jos rinkula kelluu voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Laita uuni lämpiämään n. 250 asteeseen.

Oikeat bagelit pitää joko höyryttää tai kypsentää kuumassa vedessä, jotta ne saavuttavat bagelille ominaisen kuoren, ja niin siis nämäkin. Kattilaan tai kasariin olisi hyvä mahtua kolme rinkeliä kerrallaan ja vettä vähintään 10 cm. Sekoita veteen ruokasooda, hunaja ja suola ja kuumenna poreilevaksi.

Nosta rinkelit varovasti leivinpaperilta ja liu’uta veteen. Varo painelemasta rinkulaa tässä siirtovaiheessa, ettei kohotus mene hukkaan. Anna rinkeleiden kiehua noin minuutin, käännä ja anna kiehua vielä puolisen minuuttia. Nosta keitetyt rinkelit reikäkauhalla takaisin leivinpaperille.

kehuvat

Kun kaikki rinkelit on keitetty, ripottele vielä päälle sesamin- tai unikonsiemeniä (muutkin siemenet käy) ja lykkää uuniin.

sesam

Tarkkaile, että rinkelit paistuvat tasaisesti. Itse vaihdoin peltien paikkaa, kun paistoin ne kiertoilmauunissa. Paisto aika riippuu tietysti uunista, mutta itse paistoin niitä n. 18 minuuttia yhteensä.

Kaiken vaivannäön jälkeen sipaise päälle Philadelphiaa ja anna siementen ropista suupielistä.

paakkelssi

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: