Vappuaaton parsapiiras

Mieltäni oli kutkuttanut ajatus parsapiiraasta jo hyvän tovin ja sitä oli sitten saatava. Insipiraation lähteenä toimi niin Voisilmäpelin kevään paras piiras kuin Fannin ja Kanelin parsaa sitruunavoikastikkeella. Pohdin voisiko näitä kahta yhdistää ja hyvinhän se kävi!

www.kivistossa.com

Vappuaaton parsapiiras
pohja:
100 gr voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta (vajaa)
1 tl suolaa
2 rkl vettä

täyte:

1 puntti vihreää parsaa
vajaa paketillinen pekonia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
puolikas annos Fannin ja Kanelin sitruunavoikastiketta
2 munaa + 1 munan valkuainen
1/3 prk smetanaa
1 dl kuohukermaa (vähän vajaa desi)
timjamia (kuivattua tai tuoretta)
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa
pippuria

Aloita laittamalla uuni lämpenemään 200 asteeseen. Jatka sitten tekemällä pohja. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja nypi joukkoon pehmennyt voi. Kylmäkin voi kyllä lämpenee siinä nyppiessä, mutta helpommalla pääsee jos voin ottaa voin hiukumaan n. tuntia ennen leipomista. Lisää taikinaan lopuksi vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja rei’itä haarukalla. Paista pohjaa n. 10 minuuttia. Kun pohja on uunissa paistumassa, pilko pekoni, sipuli ja valkosipuli hienoksi. Ruskista pekoni pannulla ja siirrä sitten syrjään. Kuullota sipulit pekonin rasvassa. Huomaa, että aikaa on kulunut n. 15 minuuttia siitä, kun laitoit pohjan uuniin ja ota se pois sieltä.

Valmista sitruunavoikastike. Sekoita kastikkeeseen smetana, kerma, munat ja valkuainen, sitruunan kuori ja timjami. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Napsauta parsoista puiseva osa pois. Voit käyttää veistäkin, mutta parsaa taivuttamalla se katkeaa juuri oikeasta kohdasta kuin itsestään. Vihreitä parsoja ei tarvitse kuoria, mutta niin voi toki tehdä jos haluaa. Levitä pekonit ja sipuli piiraspohjan päälle. Kaada sitten kastike ja asettele parsat viimeiseksi. Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia kunnes piiras on saanut kauniin värin eikä hytky enää kovasti.

Täytyy nyt tunnustaa, että piiraaseen oli tarkoitus lisätä vielä juustoraastetta, mutta se unohtui kaikessa tohinassa. Desin verran raastettua grana padanoa tai parmesaania olisi sopinut tähän oikein hyvin. Olin positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta ja kokeilen tätä varmasti joskus toistekin. Täyte oli ehkä vähän löysää, mutta toisaalta se sopi hyvin rapean pohjan ja parsojen kanssa.

Advertisement

One thought on “Vappuaaton parsapiiras

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: