Ranskankuula

Silloin kun matkustan Ranskassa tai muualla, missä voi käydä ostamassa aamiaisleivät joka aamu leipomosta, sorrun usein ostamaan ‘boule de campagne’ -leivän. Ihan vain siksi, että nämä ‘maalaiskuulat’ ovat niin somia kököttäessään rivissä leipomon hyllyllä.

boule3

Vaikka Rezé leipookin näitä ihanuuksia myös Suomessa, mikään ei estä sinua leipomasta sellaisia itse! Tarvitset vain vähän aikaa ja sitten vielä vähän lisää aikaa.

Ranskankuula (kaksi isoa)
Päivää ennen leivontaa:
45 gr ruishapanjuurta
(Jos sinulla ei ole tätä ennestään, voit tehdä sen edellisenä päivänä sekoittamalla samassa suhteessa vettä ja ruisjauhoja, esim. 1/2 dl kumpaakin. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä kelmulla peitettynä tähän vaiheeseen asti)
120 gr haaleaa vettä
140 gr hiivaleipäjauhoja

Sekoita juuri veteen, lisää sitten jauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä seos kelmulla tai kannella ja anna seistä huoneenlämmössä 8-12 tuntia.

Leivontapäivänä:
100 gr täysjyvävehnäjauhoja
1030 gr hiivaleipäjauhoja
660 gr lämmintä vettä
kaikki edellisenä iltana tekemäsi taikinaseos
4 gr hiivaa
23 gr suolaa

Yhdistä kaikki jauhot kulhossa. Lisää vesi taikinaseokseen niin, että se irtoaa astiastaan. Kaada nesteseos jauhoihin ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla tai -kauhalla kunnes taikina alkaa muodostua. Peitä taikina kelmulla ja anna levätä 20-30 minuuttia. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa n. 10 minuuttia ja lisää sitten suola. Vaivaa vielä 5 minuuttia kunnes suola on liuennut ja taikina on tasaista ja vähän kiiltävää.

Huom! Jos käytät yleiskonetta vaivaa taikinaa levon jälkeen hitaimmalla nopeudella 5 minuuttia ja lisää sitten suola. Vaivaa vielä hitaalla nopeudella 4-5 minuuttia kunnes taikina on tasaista ja irtoaa hyvin kulhon reunoista.

Taikinan on tarkoitus olla hieman tahmeaa ja joustavaa vaivaamisen loppuvaiheessa. Jos taikina tuntuu kuitenkin kuivalta ja jäykältä, voit lisätä siihen muutaman tipan vettä ja vaivata kunnes se on sopivan tahmeaa ja elastista.

Laita taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon, joka on ainakin kolme kertaa taikinan kokoinen ja peitä kelmulla. Nyt taikinaa kohotetaan yhteensä kolme tuntia. Ensimmäisen 1,5 tunnin aikana taikinaa pitää taitella kolme kertaa vähän niin kuin taittelisit kirjeen. Kippaa taikina hellästi kulhosta työalustalle ja levitä sitä varovasti sormilla niin, että saat suorakaiteen. Taittele sitten levy kolmeen osaan ja laita takaisin kulhoon. Tämä toimenpide tehdään siis 30, 60 ja 90 minuutin kohdalla. Lopun kohotusajan taikina saa olla rauhassa.

boule1

Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle työalustalle ja jaa se kahteen osaan jos haluat tehdä kaksi isompaa leipää. Jos taas haluat pienempiä kuulia jaa taikina edelleen neljään osaan. Muotoile taikinapaloista tiukat kuulat (kts. ohje esim. täältä).

Jos olet onnekas ja sinulla on nostatuskorit, jauhota ne ja laita leivät niihin päällipuoli alaspäin. Minä käytin tavallista leipäkoria ja kahta keittolautasta, jotka vuorasin jauhotetuilla astiapyyhkeill. Anna kohota 4-4,5 tuntia. Minä olin vähän malttamaton ja kohotin kahta pienempää leipää vain reilut kaksi tuntia, mutta ihan hyvät niistäkin tuli.

Kun kohotusta on jäljellä vajaa tunti, lämmitä uuni 250-asteeseen. Laita sinne tässä vaiheessa myös kasteltu leivinkivi jos sinulla sellainen on. Leipien kohottua vaadittu aika (tai oman kärsivällisyyden rajoissa), kippaa leivät varovasti leivinpaperille ja viillä niihin terävällä veitsellä haluamasi kuvio.

Saatuasi leivät uuniin, laske lämpötila reiluun 200-asteeseen ja paista leipiä vajaa tunti. Kun kopautat leivän pohjaa sen pitäisi kuulostaa hieman ontolta. Siitä tietää, että leipä on kypsää. Anna leipien jäähtyä ritilän päällä muutama tunti. Leivät jatkavat kypsymistä sisältä jäähtyessään.

boule2

Minä tein kahdesta pienemmästä kuulasta kulhot muhennosta varten, mutta kyllä se ihan pelkän voin kanssakin aika ihanalta maistui.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: