Hävikkiä omasta maasta

Lienee melko yleistä, että aloitteleva (hyöty)puutarhuri tekee joitain ylilyöntejä ensimmäisinä viljelykesinä. Niin mekin teimme viime vuonna. Ajatus oman maan perunasta oli keväällä niin kiehtova (ja kaupan siemenperunasäkit niin suuria), että päätimme laittaa kokonaista kuusi riviä perunaa.havikkiamaasta copyVaan kuinkas sitten kävikään. Kesän lopulla totesimme, että ei sitä ihminen määrääns enempää voi pottua syödä ja säilöimme loput perunat maakellariin.havikkiamaasta3 copyNyt, kun uudet siemenperunat itävät tuvan takan vierustalla ja kauppojen laareistakin löytyy varhaisperunaa, on kiire käyttää edes osa kellarin perunoista pois. Tämä Gloria-lehdestä aikoinaan löytynyt resepti on nähnyt monta versiota lisukkeiden osalta, mutta kastike on pysynyt suurinpiirtein samana. Alla ohje ja suluissa tämän kertaiset korvaukset).

n. 1 kg perunaa (miel. varhais mutta vanhakin käy)
1 punasipuli (kevätsipulin varsi)
2-3 valkosipulinkynttä
1 rkl Dijon-sinappia
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
rucolaa (lehtipersiljaa)
isoja kapriksia  (jämäpurkillinen pieniä)
kalamata-oliiveja (ei ollut)

Keitä perunat kypsiksi. Valmista sillä välin kastike: Hienonna puna- ja valkosipuli, ota kannellinen lasipurkki ja mittaa siihen öljy, etikka, sinappi ja muut mausteet. Lisää sipulit, laita kansi tiukasti kiinni ja hölskytä sekaisin (maista ja lisää suolaa tai muita ainesosia tarvittaessa). Pilko perunat vielä kuumina paloiksi ja kaada kastike perunoiden päälle. Lisää rucola, kaprikset ja oliivit. Sekoita kaikki varovasti, ettei peruna mene muhjuksi. Salaatti sopii hyvin vaikka savustetun kalan kylkeen.

Tänä vuonna ajattelimme olla hieman viisaampia perunoiden suhteen ja välttää hävikin syntymistä. Mökkikummimme Upi oli löytänyt pienempiä siemenperunasäkkejä ja nyt Annabella (alla oikealla) ja Siikli itävät kovaa vauhtia päästäkseen muutaman viikon kuluttua hyvin muokattuun perunamaahan.havikkiamaasta5 copyP.s. Kivistö löytyy nykyään myös Facebookista, klik!

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: