Juhannuskakku angel food cake-pohjalla

Juhannuskakku www.kivistossa.com

Juhannus toi kestittäväksemme yhteensä kolmet ihanat vieraat. Se tarkoitti paljon hyvää seuraa, hyvää ruokaa, juomaa ja käkätystä. Saunomista, aurinkoa, hyttysten hätistelemistä ja sateen pitämistä. Ja kakkua. Juhannuskakkua.

Halusin tehdä jotain uutta: tavan kermakakut on vähän plaah ja hyydykkeet tylsistyttää. Niinpä annoin inspiraatiokuvien viedä ja päädyin komeaan kesäiseen kakkuun, jonka pohjaksi vatkasin angel food caken.  Sisään keitin rapapericurdia ja vatkasin kermavaahtoa ja päälle kaadettiin ämpärillinen marjoja. Hommaa kakussa riitti ja vähän myös hionneita kämmeniä, kun ensimmäisen kerran tein enkelikakkupohjaa (oli semmoinen mielikuva, että se on jumalattoman vaikeaa ja herkkä menemään pieleen), mutta lopputulos palkitsi.

Raparpericurd

500 g raparperinvarsia
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 limen kuori
1 rkl limemehua
50 g voita

Pilko raparperit ja laita kattilaan veden ja sokerin kanssa. Keitä ihan pehmeäksi soseeksi ja nosta pois liedeltä. Sekoita joukkoon raastettu limen kuori ja limemehu. Erottele keltuaiset (säästä valkuaiset kakkupohjaan) ja vispaile  vesihauteen kestävässä astiassa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi. Sekoita raparperisose keltuaisiin vähän kerrallaan, ettei kuuma sose kypsennä keltuaisia. Kypsennä seos vesihauteessa vatkaten, kunnes seeos on paksua ja kypsää. Kuutioi kylmä voi ja sekoita tahnaan. Purkita ja jäähdytä.

Angel food cake

Kakkupohjan tein Joy of bakingista löytämälläni reseptillä. Sivuston ohjeet ovat osoittautuneet luotettaviksi silloin, kun tekee jotain uutta (ilman harjoituskertaa tietysti, kuten tapana on) ja tarvitsee oikeasti toimivaksi testatun reseptin. Lisäksi tässä tapauksessa videon katsominen oli paikkapaikoin hyvästä.

12 valkuaista (360 ml ohjeen mukaan, juuri tuo 12 kaapissa olevilla munilla)
150 g + 150 g sokeria
1 tl viinikiveä (en löytänyt yhdestäkään apteekista, joten jätin vaan polleena pois)
0,5 tl suolaa
1 tl sitruunamehua
2 tl vaniljauutetta (-sokeri ja -jauhekin käyvät, mutta niistä tulee pilkkuja taikinaan)
125 g jauhoja

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset hyväksi vaahdoksi ja lisää viinikivi, jos sitä on. Viinikivi tekee vaahdosta kestävää ja pitää huolen siitä, ettei vaahto vatkaudu liian kuivaksi. Kuten sanottu, minulla sitä ei ollut, mutta floppia kakusta ei tullut. Vatkaa viinikivi vaahtoon ja lisää suola, sitruunamehu ja vaniljauute sekä puolet (150g) sokerista pienissä erissä vatkaten. Lopputuloksen tulee olla kiinteä ja kiiltävä, mutta ei lohkeavan kuiva.

Sekoita jauhot ja loppu sokeri kulhossa. Siivilöi ja kääntele seos valkuaisvaahtoon noin neljässä erässä. Kääntele jauhot vaahtoon varovasti, mutta nopeasti. Kaada taikina voitelemattomaan irtopohjavuokaan, viiltele ilmataskut pois veitsellä tai lastalla (kts. video n. 11.50 min. kohdasta), tasoita pinta  ja paista 40-45 minuuttia. Käytin tavallista isoa irtopohjavuokaa,  paras tulos syntyisi sellaisella, jossa on keskellä reikä: näin lämpö pääsee tasaisemmin joka puolelle taikinaa.

Nosta kakku ritilälle kumolleen. Väärinpäin jäähdyttäminen auttaa kakkua pitämään ilmavuutensa, ja voitelemattomuuden ansiosta kakku ei lipsahda vuoasta ulos. Kun kakku on täysin jäähtynyt, avita se veitsellä varovasti irti ensin reunoista ja sitten pohjasta.

Ja vihdoin se kesäkakku alla grande

1 angel food cake
2-3 dl raparpericurdia
3 dl kermaa
runsaasti tuoreita marjoja (mansikoita, kirsikoita, pensasmustikoita)
syötäviä kukkia

Vaahdota kerma. Leikkaa kakkupohja kolmeen, käytä mieluiten hammastettua leipäveistä. Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle: nosta ensimmäinen kerros vadille ja sivele päälle reilulla kädellä raparperitahnaa ja lisää kolmasosa kermasta. Sitten uusi kerros kakkua, tahnaa ja kermaa. Nosta kansi päälle ja levitä loput kermavaahdot pintaan. Koristele marjoilla ja kukilla.

Angel food cake leikkautuu parhaiten sahalaitaisella veitsellä. Se kannattaa ottaa mukaan myös tarjoilutilanteeseen: kakun koostumus on sitkeähkön sienimäinen. Kakun väri oli hienoinen pettymys: se ei ollut aivan niin valkoinen kuin merten takaisten kaakkujen kuvissa. Syy lienee jauhoissa: tähän kehotetaan käyttämään cake flouria, jonka kuvittelen olevan valkaistumpaa ja ja hienojakoisempaa kuin meidän jauhomme. Saa valaista, jos joku tietää asiain oikean laidan!

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: