Ristikkopiiras

Martha on yksi keittiöjumalattaristani Nigellan ja Marin ohella. Marthalta löytyy resepti tilanteeseen kuin tilanteeseen ja mieletön valikoima tee-se-itse vinkkejä. Toki tuo periamerikkalainen tyyli on melko ylitsevuotava paikoin mutta hyviä ideoita tuolta sivuilta löytyy. Niin kuin esimerkiksi ajatus tähän piirakkaan.ristikkopiiras

Tarvitset:

1/2 annosta tätä piiraspohjaa
1 n. 20 senttinen keltainen kesäkurpitsa
1 n. 20 senttinen vihreä kesäkurpitsa
2 pientä fenkolia
1 purjo valkoinen osa
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna
1 dl (kuohu)kermaa
suolaa ja pippuria
nokare voita paistamiseen
oliiviöljyä

Valmista ensin piiraspohja muuten Marin ohjeen mukaan mutta ennen jääkaappiin laittamista tasoita taikina suorakaiteen malliseksi jos käytät pitkänmallista vuokaa. Laita uuni lämpenemään 180-asteeseen. Pese kesäkurpitsat ja vuole niistä pitkittäin ohkaisia siivuja juustohöylällä tai mandoliinilla (vältä höyläämästä siemeniä mukaan, tulee nätimpi pinta). Voit halutessasi itkettää viipaleet lävikössä, mutta se ei mielestäni ole välttämätöntä etenkään jos saat käsiisi pieniä ja kiinteitä kesäkurpitsoita.

Pilko kesäkurpitsan jämät ja siirrä syrjään. Viipaloi fenkolit ohuelti, puolita purjo ja leikkaa siivuiksi. Sulata voi pannulla ja freesaa kasviksia kunnes ne ovat melkein kypsiä, n. 8 minuutin ajan ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kaulitse taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi ja aseta se vuokaan kaulimen avulla. Tasoita reunoilta ylimääräiset pois ja pistele pohja haarukalla. Peitä pohja leivinpaperilla ja laita painoksi esim. kuivattuja herneitä niin, että pohja ja reunat peittyvät. Paista pohjaa 15 minuuttia ja poista sitten leivinpaperi ja herneet ja paista pohjaa vielä kymmenisen minuuttia kunnes reunat saavat väriä.

Kaada kasvisseos piiraspohjan päälle. Vatkaa kulhossa muna ja kerma, mausta halutessasi suolalla ja pippurilla ja kippaa seos sitten kasvisten päälle juustoraasteen siivittämänä. Tee sitten ristikko kesäkurpitsaviipaleista sommittelemalla vuorotellen keltaista ja vihreää (mallia voi katsoa täältä). Leikkaa piirakan ylimenevät viipaleiden päät pois ja sudi pinta kevyesti oliiviöljyllä. Paista vielä n. 30 minuuttia tai  kunnes muna-kerma seos on hyytynyt. Peitä pinta tarvittaessa foliolla, ettei ristikko saa liikaa väriä. Tarjoa piirakan kanssa salaattia ja kylmää valkoviiniä. ristikkopiirasMuuten oli oikein hyvää mutta lisäisin kasviksiin seuraavalla kerralla tirauksen sitruunanmehua tai valkoista balsamicoa. Ristikon tekemistä pitää myös vähän harjoitella, vaikka puolustuksekseni sanottakoon, että käytössäni oli tavallisen vihreän kesäkurpitsan sijaan yksi lapsen pään kokoinen kasipallo. Siis vielä isompi kuin tämän jutun kuvassa.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: