Beef jerky

Kivistöön hankittiin noin kuukausi sitten ruokakuivuri. Siitä lähtien on suunniteltu, mitä kaikkea sillä voisikaan kuivata sienien lisäksi. Testattu on jo omenasiivujen kuivausta ja sitten tietysti niitä sieniä, hyvällä menestyksellä molempia. Beef jerky eli kuivattu liha kutkutteli kuitenkin niin kovasti perheen miesväkeä, että sitä päätettiin lomaviikon aikana testata. Ja sen valmistaminen oli kuulkaa helpompaa kuin olisi kuvitellut!beefjerky6Kuivattavaksi suositellaan mahdollisimman rasvatonta naudan ulkofilettä ja lihan voi maustaa juuri niin kuin haluaa. Aika monet netistä löytyvistä ohjeista pitävät sisällään samoja mausteita kuin BBQ-kastikkeissa – ilman öljyä tosin. Tämä ensimmäinen koe-erä maustettiin seuraavasti:

Soijaa
Worcestershire-kastiketta
Savustettua paprikajauhetta
Liquid smoke-kastiketta
Ruokosokeria (antaa lihan pintaan kiillon)

Ostimme n. 200 grammaa naudan ulkofilettä, joka laitettiin ensin hetkeksi pakkaseen ja leikattiin sitten syiden suuntaisesti n. 3 mm paksuiksi siivuiksi.beefjerky1Siivut laitettiin minigrip-pussiin ja marinadi kaadettiin perään. Marinadi hierottiin lihasiivuihin niin, että kaikki siivut olivat sen peitossa. Sitten pussi laitettiin jääkaappiin, jossa se oli seuraavaan aamuun asti.beefjerky2Ennen kuivuriin laittamista lihat kuivattiin huolellisesti.beefjerky3Sitten siivut aseteltiin kuivurin ritilöille ja lämpötilaksi asetettiin 55-60 astetta.beefjerky4Mitään tarkkaa aikaa kuinka kauan lihoja kuivatetaan ei oikeastaan voi antaa. Se riippuu kuivurista ja sen tehosta. Meillä kuivaamisessa meni n. kuusi tuntia Evermat-kuivurilla, kun lihaa oli parilla tasolla. Liha ei saa olla hapertuvan kuivaa vaan siinä pitää olla sopiva sitko. Kannattaa siis käydä muutaman tunnin välein tarkistamassa lihan rakennetta.

Valmis beef jerky säilyy tiivissä purkissa viikkoja. Jos sitä siis jää säilöttäväksi asti. Meillä koko satsi meni heti “käyttöön”. Seuraavaksi tekisi mieli kokeilla retkimuonien kuivaamista itse. Raporttia seuraa, kun sinne asti päästään!

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: