Sutsisatsumakakku

Kivistössä syys- ja lokakuu ovat synttäreiden sesonkiaikaa. Pieni kakkuvuoka on ollut kovassa käytössä ja niin myös viime viikonloppuna.marikakkuKakkua edelsi tekstiviestittely, joka meni suurin piirtein näin:

Minä: Mimmosen kakun sankari haluaa?
Sankari: Saanskmää kakun?
Minä: No tiätty!
Sankari: Siistii! Suklaamustaherukka! Rahkaomena! NY tsiiskeik! Säilykepersikkafloravispi!
Minä: Vika valmispohjaan ni ei voi ku onnistua!
Sankari: Säilykemandariinia ja viinirypälettä päälle!
Minä: Haaste vastaanotettu!

Minulla on vähän sama vika kakkujen suunnittelussa kuin suolaa ja hunajaa Jonnalla. Visio valmiista kakusta ja sitten se varsinainen toteutus eivät ihan aina kohtaa. Ja niin tässäkin, vaikka ihan hyväähän tästä tuli. Ilman niitä säilykemandariineja. Mallia sokeriliemessä glaseerattuihin satsumiin otin täältä.marikakku1

Sokerikakkupohja (ohje Kinuskikissalta)

2 munaa
sokeria
vehnäjauhoa
perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta

Ota kaksi samanlaista lasia. Riko toiseen kananmunat ja kaada toiseen saman verran sokeria (havainnollistavat kuvat Kinuskikissan sivuilla). Kaada sokeri kulhoon ja mittaa samaan lasiin vehnä- ja perunajauhot (eli n. 50-70% vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja). Lisää leivinjauhe jauhojen päälle ja sekoita.

Vaahdota munat ja sokerit valkoiseksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun vatkaimesta tippuva kuvio jää hetkeksi pintaan näkyviin. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen.

Voitele ja korppujauhota n. 20cm irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja kopauta sitä hellästi pöytää vasten poistaaksesi ilmakuplat. Paista 170-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

Satsumatäyte ja glaseeratut satsumaviipaleet

n. 1,5 kg satsumia
1/2 sitruunan mehu
1,5 dl satsumamehua
2 dl sokeria
1/4 tl suolaa

Tarvitset myös

1,5 dl kuohukermaa
1/2 prk vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria
(viinirypäleitä)

Fileoi viisi satsumaa leikkaamalla kuori pois terävällä veitsellä ja sitten kalvojen välistä (vähän niin kuin tämäverigreippi). Purista jäljelle jääneistä kalvorämmäleistä mehu pieneen kulhoon kakun kostuttamista varten. Siirrä myös satsumafileet toistaiseksi syrjään.

Purista vielä erikseen muutamasta satsumasta mehua niin, että sitä on 1,5 desiä. Pese kolme satsumaa huolellisesti ja viipaloi ne n. 4 mm paksuiksi siivuiksi. Yhdistä pannussa satsuma- ja sitruunamehu, sokeri, suola ja satsumaviipaleet. Anna porista miedolla lämmöllä 6-7 minuuttia kunnes viipaleiden kuori on pehmentynyt ja ne alkavat olla läpikuultavia. Poista viipaleet liemestä reikäkauhalla ja aseta lautaselle syrjään. Keitä vielä siirappia kasaan niin, että sitä on jäljellä reilun desin verran. Jäähdytä.

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Kostuta alaosa ja kansi satsumamehulla. Lado pohjan päälle fileoidut satsumaviipaleet ja valuta niiden päälle vielä muutama ruokalusikallinen satsumasiirappia. Vaahdota kerma ja mausta se halutessasi vaniljasokerilla. Sekoita kermavaahtoon rahka. Lisää hedelmien päälle kerros rahkakermavaahtoa. Laita kakkukansi päälle ja levitä loput rahkakermavaahdosta kakun päälle. Koristele kakku vielä glaseeratuilla satsumaviipaleilla ja viinirypäleen puolikkailla.marikakku2Summasummarum, kakusta tuli ihan hyvää mutta ei sellaista tajunnan räjäyttävää makuelämystä kuten olin suunnitellut. Erityisen hyvältä kakku maistui sitten seuraavana aamuna ensimmäisen kahvikupposen kera. Ja kyllä tässä mielestäni on potentiaalia jatkokehittelyyn. Kakkupohjasta voisi esimerkiksi tehdä vähän kuivakakkumaisemman ja lisätä siihen raastettua satsuman kuorta. Jokin toisen sorttinen kreemi voisi myös toimia täytteessä.

Lopuksi vielä korvamato, joka minulla aina satsumista puhuttaessa tulee mieleen: sutsisatsisutsisatsisutsisatsaaa! Oisko pätkä jostain Tenavatähtien laulusta tai muusta lastenohjelmasta 80-luvulta?

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: