Aperoaika!

Aperitiivit

Aperitiivi. Tuo hurmaava tapa aloittaa mikä tahansa illallinen silloin, kun aikaa on muuhunkin kuin nopeaan hotkaisuun. Ei tarvita juhlaa tai vieraita, erityistä syytä kilistellä tai skoolata. Tarvitaan vain kiireetön hetki, kullekin lasillinen sitä, mitä haluaa, ehkä muutama pähkinä  ja mukavia puheenaiheita.

Minun on ollut tarkoitus kirjoittaa aiheesta alkukeväästä lähtien, mutta inspis on odotuttanut itseään. Monta hyvää hetkeä on ollut ja mennyt. Kun juotiin kevään ekat aperot ulkona. Kun kaupoissa oli ihania kotimaisia retiisejä. Kun juhlittiin kesäloman alkua. Kun Kauhaa ja rakkautta -Eeva julisti yhden naisen ristiretken aperitiivin puolesta ja huomasi ettei ollutkaan yksin.

Aperol Spritz

Aperitiivi on pieni rauhallinen hengähdyshetki päivän kiireiden ja ruokailun välissä. Emännälle se antaa aikaa istua rauhassa vieraiden kanssa ennen viimeistä silausta keittiössä –  tai  paniikissa suurustaa kastiketta, kun vieraattulivatvarttialiianaikaisinjamullaonvieläverkkaritjalassaja.  Sen tarkoitus on herättää ruokahalu; sana tulee latinan sanasta aprire, avata. (Tämän yksityiskohdan luin keväällä täältä,  kiinnostava artikkeli, joka kertoo ranskalaisista aperitiivijuomista.)

Vin jaune

Ranskassa se juodaan kotona tai baarissa, kavereiden tai vieraiden kanssa tai ihan vain perheen kesken. Sopivaan aikaan kyläillessä saatetaan vieraille tarjota aperitiivit, vaikka illallista ei ole tarkoituskaan syödä yhdessä. Juoman rinnalla on yleensä jotain pientä naposteltavaa, enkä vielä en ole ollut yhdessäkään ranskalaisessa kodissa, jossa ei olisi tarkoitusta varten aina kaapissa rasiallinen suolapähkinöitä tai jääkaapin perällä apéricubeja, funkynmakuista juustokuutioita. Tai todellista herkkuani: saucissonia.

communard

Mikään ei lupaa hyvää ruokahetkeä kuten pieni rauhassa nautittu lasillinen. Mikään ei rentouta illalliskutsujen tunnelmaa ja saa vieraita tuntemaan olonsa kotoisaksi kuin kiireetön jutustelu, jossa huomio on ihmisissä, ei ruoassa. Nämä teille lupaan. Olkoon lasissa sitten pastista tai Aperol Spritziä. Tai vaikka pikkaisen olutta tai sitruunalla maustettua soodaa. Liityn siis Eevan rintamaan ja vien ilosanomaa eteenpäin kaikille kuunteleville.

Kaikki kuvat liittyvät tavalla tai toisella apertitiivailuun:

Ensimmäisessä kuvassa on todellinen aperitiiviherkkuvinkki: ottakaa juoman viereen (ensi kesänä) nippu hyviä retiisejä, hyvää voita ja suolankukkia. Ottakaa retiisi, leikatkaa päähän veitsellä ristiviillot. Töpätkää viilletty retiisi ensin hiukan pehmenneeseen voihin ja sitten suolaan. Ja sitten suuhun.

Toisessa se Aperol Spritz. Aperolia, soodaa ja kuohuvaa. Kuva muistuttaa siitä myös, että talven jälkeen tulee kirkas kevät, aurinko paistaa ja lumet sulavat.

Kolmannessa kuvassa on vin jaunea, pähkinöitä ja hiukan juustoa.  Viini on Juran alueelta tulevaa “keltaista viiniä”, erityislaatuista, vahvan aromikasta. Ei oma suosikkini, mutta suosittelen kokeilemaan omia makunystyröitä, jos tulee vastaan. Nuo gallit tuntuvat arvostavan suuresti, ehkä minäkin jonain päivänä.

Neljännessä on Communard (toiselta nimeltään Cardinal). Kuin tuttu Kir, mutta punaviinistä. Punaviiniä ja Crème de Cassista. Taivas, kuinka hyvää! Mukana myös, ihan kostoksi, yksi karvanaama. Kuvakansiot ovat nimittäin täynnä otoksia, jossa joku keksii mennä heilumaan annoksen taustalle irvistelemään. Nyt sellainen erityishauska vitsi on julkaistu. (Liisa: sun onneksi paella ei liity aperoon.)

Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä – kuten on tapana sanoa. Kivistön suuri suosikki Lillet, jota kannetaan selkä vääränä ulkomailta. Alkon tilausmyynnistä sitä saa kohtuuttomalla hinnalla ja lippulaivamyymälän hyllystä löysin pullon selkeästi vanhentuneen makuista. Suosittelen siis jättämään Alkon väliin, mutta maistamaan, jos näette baarin hyllyssä. Aina kylmänä ja jäillä. Ylempänä linkatussa artikkelissa on muuten Lillet’n tarina, ja alla kuva toissakesältä Ranskasta, kun kylmä ja märkä rakkautemme oli vain kuukausia aiemmin syttynyt.

Lillet

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: