Sunnuntai-aamun sämpylät

Viime viikonloppuna kävi niin, että Juha oli mökkitavaroita pakatessaan jättänyt huomioimatta yhden kassin, joka piti sisällään noin puolet viikonlopun ruokien raaka-aineista ja mm. leivän. Eihän siinä sitte muu auttanut kuin pyöräyttää leipätaikina.sämpylä2Lauantai-aamuksi tein no-knead ciabattan, joka oli rakenteeltaan ihan passeli mutta maistui täysin mitäänsanomattomalle. Siitä ei siis tässä sen enempää. Kun on tottunut leipomaan leipiä hapanjuuria käyttäen, ei muu leipä oikein sitten enää maistukaan miltään.

Tein muutama viikko sitten voita itse (siitä lisää ehkä myöhemmin) ja käytin siitä jääneen heran leivän nesteenä. Ohje on ruotsalaisen Martinin Lite mer bröd-blogista, mutta alla suluissa omat muutokset.

Aamulla:
50 gr aktiivista (ruis)hapanjuurta
150 gr vettä
150 gr vehnäjauhoa

Illalla:
aamuinen taikinajuuri
575 gr vettä (heraa)
450 gr vehnäjauhoa
200 gr durumjauhoa
200 gr ruisjauhoa
20-25 gr suolaa
(n. 1/2 tl kuivahiivaa)

Sekoita aamulla hapanjuuri, vesi ja jauhot. Peitä kulho kelmulla tai liinalla ja jätä pöydälle iltaan asti. Illalla kun taikinajuuri on kuplinut, sekoita se  muiden ainesten kanssa tasaiseksi. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Viikkaa taikina sitten muutaman kertaan kulhossaan (tässä  Martinin erinoimainen video aiheesta). Peitä kulho kannella tai liinalla ja anna kohota 5-6 tuntia huoneenlämmössä tai pidempään jääkaapissa.

Seuraavana aamuna laita leivinkivi (tai pelti) uuniin ja säädä lämpötilaksi 250-astetta.  Jauhota leivinalusta reilusti jauhoilla ja kaavi taikina varovasti kulhosta alustalle. Venytä taikina n. 4 cm paksuksi neliöksi tai suorakaiteeksi ja leikkaa haluamasi kokoisiksi sämpylöiksi. Laita sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle liinalla peitettynä. Itse laitoin ne leikkauspinta ylöspäin niin ne aukesivat tuolla lailla rustiikkisesti uunissa. Anna kohota 30-60 minuuttia ja paista n. 30 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Jäähdytä ja nauti kahvikupposen kera samalla, kun tarkkailet pikkulintujen aamuruokailua lintulaudalla.aamulintuNanna tämä paperipussikuva on omistettu sulle!sämpylät

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: