Flan persimonista

Flan

Kauhoin Italianreissulta mukaan italialaisia ruokalehtiä. Yhdessä niistä oli muutama aukeamallinen persimon-reseptejä, joista innostuin valtavasti. Löysin persimonin ystäväkseni ihan juuri, viime vuoden sesongin aikaan. Sitä ennen olin kerran kokeillut tehdä jälkiruokasi uunissa persimonia, kokeilu oli täysi susi. Nyttemmin olen tajunnut, että olin yrittänyt syödä hedelmää raakana.

Persimon (Espanjasta), kaki (Japanista) tai sharon (Israelista) on kypsänä hunajaisen makea. Raakana taas – vähän lajikkeesta riippuen – se on hyvin kitkerä ja täynnä parkkihappoa, eikä millään muotoa miellyttävä syödä. Niinpä kannattaa valita kaupasta kypsiä yksilöitä, parhaimmillaan hedelmä on ruskealaikullisena: silloin hiilihydraatit ovat alkaneet muuttua sokereiksi. Muutoin kypsän hedelmän tuntee oranssinpunervasta kuoresta ja kuoren läpikuultavasta kiillosta.

Tein persimoneista Sale & Pepe -lehden ohjeella yksinkertaista flania. Aineksia oli käytännössä vain 3: hedelmää, kondensoitua maitoa ja munaa. Lisäksi vuoan pohjalle tehdään karamelli.

Flan persimoneista

60 g sokeria
n. 4 rkl vettä
3 persimonia
1 prk kondensoitua maitoa
4 (suurta) kananmunaa

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Paahda sokeria pannulla, kunnes se muuttuu kullanruskeaksi. Kaada joukkoon vesi. Sekoita, kunnes seos on siirappimaista. Kaada karamelli yhteen suureen tai 6-8 pieneen vuokaan.

Kuori persimonit ja soseuta ne esimerkiksi sauvasekoittimella. Vatkaa joukkoon kondesoitu maito ja munat yksitellen. Kaada seos vuokaan tai vuokiin ja nosta uuniin vesihauteessa. Kypsennä noin 50 minuuttia.

Anna jäähtyä, irroita vanukasta hieman veitsellä reunoista ja kumoa vadille. Tarjoa tuoreen paloitellun persimonin kanssa.

Tulossa vielä persimonista vinkki itse tehdyksi joululahjaksi. Kunhan ehdin kameraan kiinni seuraavan kerran, kun marraskuu antaa minulle 15 minuuttia päivänvaloa. Toivottavasti se tapahtuu, ennen kuin persimonsesonki on ohi..

Ihanaa viikonloppua, lumesta huolimatta tai juuri siksi!

Alkuperäinen juttu kommetteineen täältä.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: