Syömään! Spaghetti alio, oglio e peperoncino

img_3371

Kivistössä tehdään paljon pikaisesti valmistuvaa yksinkertaista ruokaa kaiken hauduttelun ja vatkailutouhuilun lisäksi. Tällaista perushyvää valmistuu tyypillisesti kaupungista-ajamisillan ruoiksi ja puuhapäivien lounaiksi. Niitä kaikkia yhdistää paitsi nopea ja helppo valmistus, myös se, että nälkä ei suo kuvaajalle aikaa.

Ainakin meillä ideat nopeasti valmistuvaan arkiseen ruokaan ovat usein vähissä, joten päättelimme, ettemme varmaan ole ainoita. Niinpä päätimme aloittaa uuden sarjan, jonka nimi Syömään! Tässä sarjassa esittelemme pikaisia vatsantäyttäjiä tyypillisesti kännykkäkuvien maustamana. Näiden ruokien vuoksi ei yleensä tarvitse käydä kaupassa: ainekset löytyvät kotoa tai niissä on paljon säveltämisen varaa.

Sarjan saa kunnian aloittaa itsenäisyyspäivän aaton illallinen: Spaghetti alio, oglio e peperoncino – spagettia valkosipulilla ja chilillä. (Ja tällä kertaa vähän jollain muullakin.) Jäin koukkuun tähän tyypilliseen italialaiseen spagettiin vaihto-opiskelija-aikanani Norjassa. Silloin italialaiset opiskelijat taikoivat yöllä yhteiskeittiöissä nälkäisten bilekavereidensa eteen höyryäviä annoksia täydellistä yöruokaa.

Perusohje on simppeli. Varaa 4 hengen annokseen omien tulisuus- ja valkkarimieltymysten mukaan:

4 hengen annos hyvin suolatussa vedessä keitettyä spagettia
4-6 valkosipulin kynttä  hienonnettuna
1/2-1 tuore tai kuivattu chili hienonnettuna
tai 1 1/2-2 tl chilihiutaleita
hyvää oliiviöljyä
4 rkl spagetin keitinvettä
mustapippuria myllystä
halutessasi raastettua pecorinoa tai parmesaania annosten päälle

Kaada paistinpannulle reippaasti oliiviöljyä. Paista valkosipulia ja chiliä muutama minuutti niin, että valkosipuli muuttuu kullanväriseksi. Älä anna palaa. Lisää pannulle valutetut spagetit ja keitinvesi. Sekoita, lisää mustapippuri ja tarjoile. Jos pastan keitinvesi on ollut riittävän suolaista, suolaa ei tarvitse lisätä.

Koska tämä ruoka on osa ainakin kuukausittaista ruokavaliotani, harrastan joskus myös varioimista. (Anteeksi italialaiset, anteeksi traditionalistit!) Tällä kertaa paistoin mukaan kourallisen kuivattuja ja liotettuja suppilovahveroita ja muutaman Italiasta tuodun kuivatetun tomaatin suikaleina.

PS. Kivistön juhla-arvonta on suoritettu ja paketit menevät SoupOperaan ja Mariestrangelle. Kiitos kaikille osallistumisesta ja etenkin ilostuttavista kommenteista!

Alkuperäinen juttu täällä.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: