Piparjuurisilakat

On ollut aikoja, kun en ole ollenkaan jaksanut innostua Jamiestä. Miehen mausteita viskova tyyli on ärsyttänyt lähes yhtä paljon kuin erään Suomen Masterchefin tuomarin maiskuttelu. Ja sitten kuitenkin tulee se hetki, kun on myönnettävä, että Jamie vaan osaa innostaa kokeilemaan uusia juttuja ja tekee ruokaa täydellä sydämellä.silakatTämän päivän Hesarissa Henrik Rehbinder kertoi, että heillä nautitaan nykyään joulupöydässä ainoastaan erilaisia kaloja. Sama tendenssi on ollu meidänkin perheessä ja nyt jo toista vuotta peräkkäin, pöydän kunkku* on ihan muu kuin perinteinen joulukinkku. Sanottakoon kuitenkin, ettei kenelläkään meistä ole oikeastaan mitään perinteisiä jouluruokia vastaan, mutta välillä on kivailla kokeilla jotain muuta.

Jamien ruokalehden joulunumerosta löytyi tämä piparjuurinen silakkaresepti ja rohkenen sanoa, että se on erittäin hyvä lisä aaton kalapöytään jos maustesilakoista tykkää.  Kylkeen voi tehdä myös piparjuurisen jugurttikastikkeen, mutta ilmankin pärjää jos kaveriksi tarjoilee keitettyä perunaa tai hyvää ruisleipää ja voita. Alla ohje niin kuin minä sen tein.

Piparjuurisilakat

n. 800 gr silakkafileitä
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 tl fenkolinsiemeniä
2 laakerinlehteä
2,5 dl siideriviinietikkaa
2 salottisipulia hienonnettuna
40 gr piparjuurta raastettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
100 gr sokeria
2 tl suolaa

0,5 dl oliiviöljyä
pieni kourallinen tuoretta tilliä
1/2 kurkku, siemenet poistettuna ja kuutioituna
40 gr raastettua piparjuurta
1-1,5 dl jugurttia
2 rkl maustelientä
(suolaa, mustapippuria)

Lado silakkafileet laakeaan astiaan. Aloita mausteliemen valmistus laittamalla, valkopippurit, fenkolinsiemenet, laakerinlehdet, viinietikka, salottisipulit, piparjuuri, valkosipulit (minä kuorin kynnet ja lyttäsin veitsellä ja niistä irtosi näinkin makua ihan hyvin) ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla miedolla lämmöllä muutama minuutti ja lisää sitten suola**. Ota pois liedeltä ja jäähdytä. Kaada jäähtynyt liemi silakkafileiden päälle ja peitä silakat tuorekelmulla niin, että kalat ovat kokonaan mausteliemen peitossa. Anna maustua jääkaapissa 24 tuntia.silakat2Jamie suosittelee ottamaan silakat n. tuntia ennen tarjoilua huoneen lämpöön ja valmistamaan sillävälin jugurttikastikkeen. Tuttuun tapaani en muistanut juuri vilkaista kastikkeen ohjetta, joten päädyin sekoittamaan kaikki aineet kerralla yhteen ja hyvin toimi niinkin!

Vähän epäilimme ehtivätkö silakat nahkoineen pehmetä tuossa vuorokaudessa mutta ihan turhaan! Piparjuuresta tuli kivasti potkua ja samalla liemen makeus pyöristi makuja mukavasti.silakat3*Pahoittelen tätä kliseetä, mutta pakkohan se oli tähän änkästä!
**Etikkalientä ei ehkä kannata keitellä aamutuimaan pienessä tuvassa, jossa vielä nukkuu ihmisiä. Ellei sitten välttämättä halua herätellä ihmisiä nenää kutittavaan etikankatkuun (sori vaan kaikki paikalla olleet!).

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: