Syömään! Monipuolinen nuudeliliemi

Hyvällä liemellä ja nuudeleilla saa taltutettua nälän ja talvikylmän hetkessä. Syömään!-sarjassa on vuorossa vinkki nopeisiin nuudeleihin, joista ei makua puutu.

img_3367

Lupasimme, että ainekset sarjan resepteihin löytyvät yleensä kaapeista. Noh, se on ehkä aika paljon sanottu näistä: erilaisia aasialaishenkisiä kastikkeita ei kaikkien kaapeissa välttämättä jatkuvasti lymyile. Kannattaa kuitenkin harkita osterikastikkeen, makean chilikastikkeen ja seesamiöljyn kaappiin hankkimista, jos yleensäkin tykkää tehdä ruokaa. Ne ovat monikäyttöisiä pikku purnukoita.

Oletko muuten pohtimassa Farangin karkkipossun tekoa? Lopussa vinkki juuri sinulle!

Tymäkkä nuudeliliemi
4:lle

1,5 l kana-, kasvis-, tai lihalientä
0,5-1 dl soijakastiketta
0,5 dl osterikastiketa
0,5 dl makeaa chilikastiketta
1 kanelitanko
1 tähtianis tai 1/2 tl kiinalaista viismaustetta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
(1 tl chilihiutaleita tai kuivattu tai tuore chili)

Lisäksi:
2 rkl seesamiöljyä
riisinuudeleita
haluamiasi nopeasti kypsyviä kasviksia
esim. lehtikaalia, pinaattia, ituja, kiinankaalia
2 rkl seesaminsiemeniä

Laita kattilaan kaikki liemen aineet. Soijan määrä riippuu liemen suolaisuudesta. Aloita siis vähemmällä ja lisää maistellen. Keitä lientä n. 5-10 minuuttia ja poimi kaneli ja anis pois. Lisää kattilaan kuivat nuudelit ja kasvikset. Keitä kunnes kaikki on kypsää. Mausta seesamiöljyllä ja seesamin siemenillä. Siinä se!

Voit laittaa sekaan mitä tahansa kasviksia, kunhan pidät huolen, että ne kypsyvät 5-10 minuutissa. Näin ruoka pysyy helppona parin yksinkertaisen vaiheen illallisena. Chilin voi jättää pois, inkiväärinkin, ja kasvikset. Pelkät nuudelit käyvät myös pikaruoaksi.  Jos tähtianista ei löydy, se ei ole vakavaa. Mutta miten tahansa reseptiä varioitkin, älä skippaa seesamiöljyä! Se on tämän homman sielu.

Reseptiin voit käyttää oikeastaan mitä lientä tahansa, ja se voi olla aika laimeaakin. Liemen makumaailma ei sinänsä ole pääasia, mutta se on, että jonkinlainen valmis aromipohja löytyy: pelkkä vesi hiukan vesittää lopputulosta.

Ja täältä tulee lupaamani täsmävinkki kaikille Farangin karkkipossun tekijöille. Tämä liemi on muunnelma siitä, kun tein Riitalta poimitun karkkikanan jälkeisenä päivänä nuudelit keittoliemen lopuista. En vaan malttanut heittää herkullisia makuja mäkeen. Jos haluat hyödyntää huolella keittämäsi karkkipossun mausteliemen loput (jota siis jää auttamattomasti yli sen jälkeen, kun karkkikastike on tehty), toimi seuraavasti:

Sekoita kastike 1-1,5 litraan vettä. Lisää halutettasi chiliä ja inkivääriä ja tarvittaessa hiukan soijaa. Kiehauta, lisää ylläolevat lisäkkeet; nuudelit, kasvikset ja seesamituotteet, ja keitä kypsäksi. Herkkua!

Alkuperäinen juttu kommentteineen täällä.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: