Pata naisen tiellä pitää

Choucroute

Vuoden alussa on hyvä keventää ja hankkiutua eroon joulunpyhien huonosta ruokaomastatunnosta, eikös? Toisaalta pakkaskeli laittaa kropan haluamaan jotain tuhtia, lämmittävää ja lohduttavaa. Kevyttä mutta lohduttavaa -kompromisseja löytyy kyllä, kun hiukan etsii.

Mutta ei niistä kompromisseista sen enempää tänään: choucroutemme ei omantunnon antamaa keveystehtävää ole tullut täyttämään.  Sori. Tämä on ainoastaan tuhtia, lämmittävää ja lohduttavaa.

Choucrouteen eli elsassilaiseen hapankaalipataan uppoaa lihaa ja kaloreita. Hapankaalin lisäksi padassa on perinteisesti mm. porsaanpotkaa, savustettua possunkylkeä tai -lapaa, pekonia, 3-5 eri makkaraa ja kunnon annos perunoita. Sen haudutteluun varataan tunteja ja lopputulos nautitaan rieslingin, sylvanerin tai oluen kanssa.

Aidosta oikeasta ainesten kompositiosta tietysti väitellään intohimoisesti loputtomiin, ja esimerkiksi miehelläni on eri käsitys ainoan oikean choucrouten makkaroista kuin Kulinaria Ranska -kirjalla. Strasbourgin makkarasta ja savustetusta makkarasta taidetaan kuitenkin olla lähes kaikkialla samaa mieltä, ja sianlihan kuulumisesta ruokaan. Ohjetta voi hieman säveltää (ainoastaan minun vaatimaton mielipiteeni, huom!) sen mukaan, millaisia makkaroita on saatavilla, mutta jotain savustettua kannattaa yrittää mukaan löytää.

Me teimme viimeisimmän choucroutemme makkaravalikoimalla, joka tuotiin Ranskasta työmatkalta.

morteau, strasbourg, franfurter

Punainen on Strasbourgin makkaraa, vieressä frankfurteria, kantikas on savuista ja puolikuivattua gentarmea (tai landjägeriä) ja viimeinen savuista morteauta. Kahta ensimmäistä saa kaupoista ja halleista, ja kysymällä löytyy varmasti myös hyvää savuista makkaraa. Näiden lisäksi laitoimme pataan porsaankyljyksiä, muutaman siivun kylkeä ja muutaman siivun pekonia.

Choucroute eli hapankaalipata 8:lle (ainakin)

2 kg hapankaalia
2 siivua siankylkeä
6 viipaletta pekonia
2 porkkanaa
2 sipulia
1/2 pulloa rieslingiä
1 dl vettä
8 kokonaista mustapippuria
timjamin oksa
laakerinlehti
5 neilikkaa
10 katajanmarjaa
4-6 porsaankyljystä
12 makkaraa, joista muutama savustettu, loput strasbourgilaista, frankfurtilaista, bratwurstia, fleishwurstia..
10-16 perunaa

Huuhtele hapankaali kylmällä vedellä ja purista se kuivaksi. Pilko sipulit, porkkanat ja siankylki. Lado padan pohjalle siankylki ja nostele päälle puolet hapankaalista. Lisää porkkanat ja sipuli, pippurit ja muut mausteet. Timjami, laakerinlehti, katajanmarja ja neilikat on hyvä laittaa kyytiin harsokankaassa, jonka saa nostettua pois lopuksi. Lisää kyljykset ja pekoni ja peitä lopulla hapankaalilla. Kaada päälle viini ja vesi, peitä kannella ja hauduta 180-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Kuori ja keitä perunat. Lisää hapankaalin alle pataan savustetut makkarat ja hauduta 30 minuuttia. Sen jälkeen lisää vielä päälimmäiseksi loput makkarat ja keitetyt perunat. Hauduta vielä vartti. Poimi maustenyytti pois ja nostele halutessasi lihat eri vadille.

Tarjoa pata valkoviinin tai oluen ja hyvän sinapin kanssa.

Alkuperäinen juttu kommentteineen täällä.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: