Thaimaalainen vihreä currytahna

Vihreä curry
Vihreä thai-currytahna1 sitruunaruoho
n. 3 vihreää thai-chiliä, tulisuusmaun mukaan
2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
2,5 cm pala galangal-juurta
1 lime
4 kaffirlimen lehteä (kuivattuna tai pakastettuina)
3 kokonaista vartta tuoretta korianteria juurineen
kourallinen thaibasilikan lehtiä
3 rkl kalakastiketta
1 tl thaimaalaista katkaraputahnaa
1 tl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
0,5 tl valkopippuria
ripaus suolaa
muutama rkl kookosmaitoa

Hienonna sipulit, valkosipulit, korianterin juuret, sitruunaruoho ja galangal. Raasta limen kuori ja purista mehu. Hiero korianterin ja juustokuminan siemenet morttelissa hienoksi. Tässä vaiheessa voit valita helpon tai hikisen tavan. Helppo on tässä: Laita kaikki ainekset kookosmaitoa lukuunottamatta tehosekoittimeen ja anna pyöriä tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa sitomaan massa tahnamaiseksi.

Jos valitset kuntoilun, tee näin: mausteiden hienonnuksen jälkeen lisää mortteliin sitruunaruoho, korianterin juuret, galangal ja chili. Hiero ne tahnaksi ja lisää korianterin varret ja lehdet, basilika ja limen kuori. Hiero taas tahnaksi. Lisää vähitellen aineksia niin, että laitat märimmät viimeiseksi. Varaudu kunnon treeniin: minä lopetin vaiheessa 1 ja kaivoin Magimixin esiin. Kuvan lopullisesta tahnasta otin tietysti morttelissa, kas näin:

Kasviscurry

Kasviscurry siitä siis tuli ja suunnilleen noilla aineksilla.

Olen yleensä aika liberaali resepteissä ja muunteluissa, ja olen sitä mieltä, että lähes mitä tahansa voi korvata, kun vaan ymmärtää, mitä ohjeessa haetaan ja osaa etsiä mahdollisimman lähellä olevan raaka-aineen. Tässä tahnassa kuitenkin pääsee ehdottomasti parhaaseen lopputulokseen, jos pystyy tekemään reissun etniseen ruokakauppaan.

Sieltä löytyy galangal-juurta, korianteria juurineen, katkaraputahnaa ja thai-chilejä, jotka ovat kaikki oleellisia maun sävyille. Muut löytyvät isompien kauppojen hyllyistä. Jos et kuitenkaan pääse etniseen, tee näin: korvaa galangal tuoreella inkiväärillä, unohda korianterin juuret, lisää hiukan kalakastiketta katkaraputahnan sijaan ja yritä etsiä mahdollisimman aromaattisia vihreitä chilejä tai jalapenoja.

Punaisen currytahnan ohjeen löydät Kokit ja potit -blogista, jonka innoittamana päädyin 6 kk:n panttaamisen jälkeen tämän dokumentoimaan.

Alkuperäinen juttu kommentteineen löytyy täältä.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: