Kevättä kakussa

Marenkikerroskakku

Kivistöön on juurtunut tapa tehdä toiveiden mukainen yllätyskakku synttärisankarille. Liisan synttärit olivat alkukuusta ja viime viikonloppuna oli minun vuoroni keksiä jotain. Toiveina olivat suklaa ja vadelmien vajutus pakkasesta. Niinpä syntyi tämä suklaa-vadelmamarenkikakku.

Suklaavadelmakakku

Marengit
4 valkuaista
250 g sokeria
50 g mantelijauhoa

Suklaatäyte
300 g tummaa suklaata (minulla puolet 55% ja puolet 70%)
3 dl kuohukermaa
1 rkl rommia

Lisäksi
2-3 dl kermaa vaahdotettuna
2 rasiallista / pussillinen pakastevadelmia*

Tee marenkiset kakkupohjat: laita kiertoilmauuni kuumenemaan 180 asteeseen. Varaa kolme peltiä ja piirrä leivinpaperille kolme ympyrää, halkaisijaltaan noin 20cm. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää sokeri vähitellen sekaan vatkaten joka kerran hyvin. Kääntele lopuksi kiinteään ja kiiltävään vaahtoon mantelijauho.

Levitä marenkivaahto tasaisesti ympyröiksi leivinpapereille ja nosta uuniin n. 20 minuutiksi, kunnes valkuaisvaahto on kovettunut. Jätä jäähtymään uuniin. Jos sinulla ei ole kiertoilmaa,  jokainen pohja kannattaa paistaa erikseen, muuten vain ylin onnistuu, muut jäävät lättäniksi.

Tee suklaatäyte**: rouhi suklaa pieneksi ja laita kulhoon. Kuumenna kerma ja rommi kattilassa ja kaada suklaan joukkoon. Sekoita, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jos kaikki suklaa ei millään sula, voit kuumentaa seosta varovasti kattilassa.

Anna suklaan jäähtyä sen verran, että se ei ole kuumaa, mutta kuitenkin vielä hyvin levitettävissä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Valitse kauneimmat vadelmat kakun päälle ja kierittele täytteeseen tulevat pienessä määrässä tomusokeria.

Kokoa kakku: levitä ensimmäiselle marengille puolet suklaasta ja puolet kermasta. Nosta päälle seuraava kerros, levitä sille loppu suklaa ja täytevadelmat. Nosta päälle kansi ja levitä sille loppu kermavaahto. Kakun kannattaa antaa tekeytyä noin vartti ennen tarjoamista. Täysin jääkaappikylmän kakun suklaa on todennäköisesti aika kovaa, joten anna hetkisen olla kahvipöydässä ennenkuin vieraat istahtavat nauttimaan. Nosta koristevadelmat päälle vasta viimeiseksi.

Juhlapöytä

Lissua juhlittiin kaakun ja kahvin lisäksi pienillä calvados-hömpsyillä. Keväistä muuten, eikös?

* Käytä vain omia tai kaupan kotimaisia pakastevadelmia kuumentamatta. Tällä hetkellä kuumentamattomia ulkomaisia pakastemarjoja epäillään sekä norosta että hepatiitti A:sta.

**Huomioi erilaisten suklaiden erilainen käyttäytyminen! Jos laitat kokonaan 70% suklaata, kerman määrää pitää lisätä: täytteestä tulee muuten liian kovaa. Täysin maitosuklaatäytettä tehtäessä taas laitetaan kermaa vähemmän, suunnilleen 0,5 dl 100 grammaa kohti.

Reseptin inspiraationlähteenä toimi Donna Hayn suklaa-kahvikakku.

Alkuperäinen juttu kommentteineen täällä.

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: