Erilainen pupupaisti

jänöleipäPuput kuuluvat olennaisesti pääsiäiseen. Yleensä niitä näkee lähinnä suklaisessa olomuodossa mutta Mari haastoi minut leipomaan pupuleivän taannoisella New Yorkin matkalla nähdyn pupuleivän ameriikanserkun innoittamana. Leivän ohje on muunnelma Helène Johanssonin Leipä-kirjan pain blanc-ohjeesta. Tästä määrästä taikinaa tulee kaksi pupua.

Vaihe 1 (levain)

200 gr vettä
150 gr ruishapanjuurta
150 gr vehnäjauhoja
100 gr karkeita ruisjauhoja

Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia. Laita levain öljyttyyn kulhoon ja peitä kannella tai tuorekelmulla. Anna seistä huoneenlämmössä vähintään 5 tuntia. Sen jälkeen levainia voi säilyttää jääkaapissa enintään viikon.

Vaihe 2

levain vaiheesta 1
600 gr vettä
1 kg spelttijauhoja
30 gr merisuolaa
hyppysellinen kuivahiivaa

Sekoita levain ja muut ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 15 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä kannella peitetyssä kulhossa vähintään 2 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Ota taikina jääkaapista ja kaada se kulhosta leivinalustalle. Laita uuni (ja leivinkivi) lämpenemään 250-asteeseen. Puolita taikina ja jaa toinen puolikas viiteen haluamasi kokoiseen osaan (vartalo, pää, korvat ja häntä).

Muotoile pupu leivinpaperin päälle ja kiinnitä osat toisiinsa sipaisemalla kiinnityskohtiin vähän vettä. Anna pupun kohota liinan alla n. tunnin ja sujauta sitten pellin (tai leivinkiven) päälle paistumaan. Laske lämpötila n. 5 minuutin jälkeen 200-asteeseen ja paista pupua vielä n. 35 minuuttia tai kunnes sen sisälämpötila paksuimmasta kohtaa on 98-astetta (melko kypsäksi saa kaverin siis vetää). Jos sinulla ei ole digitaalista lämpömittaria voit myös koputella pupun pohjaan ja jos ääni on kumea, pupuleipä on luultavasti kypsä. Jäähdytä ritilän päälllä.jänöleipä2Pupun kyljessä tarjoiltiin pohjoisen kruunaamattoman hummuskuningattaren, Kokkien ja pottien Hannelen, innoittamana keväänvihreää avocadohummusta. Alla vielä meidän versiomme tuosta mainiosta tahnasta!

1 tlk kikherneitä
1 avocado
1/2 sitruunanmehu ja -kuori
2 rkl tahinia
1-2 rkl oliiviöljyä
suolaa

Valuta kikherneet ja poista niistä halutessasi “irtokuori” plumpsauttamalla herne etusormen ja peukalon välissä. Puolita avocado, poista kivi ja kaavi sisusta tehosekoittimen kulhoon. Lisää kikherneet, sitruunanmehu ja -kuori sekä tahini. Aja tasaiseksi ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä notkistamaan tahnaa. Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa sitruunanmehua.jänöleipä3En ollut aikaisemmin käyttänyt spelttijauhoja leivonnassa (tai missään) mutta täydennystä on kyllä nyt hankittava, sillä koko kilon pussi meni tähän taikinaan. Leivästä tuli jotenki ruisleipämäistä mutta kuitenkin vaaleaa leipää. Osansa makuun ja rakenteeseen toi varmasti vehnähapanjuuren sijaan käyttämäni ruisjuuri ja pitkä nostatus. Suolaa & hunajan Jonna teki muuten viime viikolla rauhanneuvottelupannareita speltistä ja mustikoista. Ihan jo tuon reseptin vuoksi pitää pistää uusi jauhoerä tilaukseen!

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: