Pääsiäismuna-browniet

Pääsiäisbrownie

Kadehdin ihmisiä, jotka tykkäävät nugaasta. Ihan vain siksi, että Mignon-munat ovat sympaattisimpia makeisia maan päällä. Kuinka sööttiä (pun intended te ranskan kielen osaajat) olisikaan kuoria oikea kananmuna ja löytää sisältä herkkukuula! Mutta että suklaata ja mantelia? Ei kiitos.

Onneksi pääsiäisenä voi ihan omaksi ilokseen tyhjennellä tusinan verran munan kuoria ja täyttää ne brownie-taikinalla. Oma neronleimaukseni tämä ei ole: kananmunaan tehtyjä leivonnaisia näkyi viime pääsiäisen tienoilla jonkin verran ulkomaisissa blogeissa. Tässä teille Kivistön versio ideasta.

Brownie-pääsiäismunat

12-18 kananmunan kuorta (mieluiten luomu*)

200 g suklaata (70-prosenttista)
125 g voita
3 munaa
2 dl sokeria
2,25 dl vehnäjauhoja

(muutama kilo karkeaa merisuolaa)

Esivalmistele kuoret. Tee leveään päähän reikä terävällä piikillä tai esim. viinipullon avaajalla. Raksuttele reikää varovasti isommaksi ja riko kalvo. Ravistele kuori tyhjäksi. Reiän on hyvä olla sen kokoinen, että saat pursotinpussin suun  tai tyllan pään siitä sisään. Ota tässä vaiheessa 3 munaa erikseen taikinaa varten. Kun olet tyhjentänyt kaikki kuoret, huuhdo ne hyvin. Sitten tee suolaliuos: liuota 100 g suolaa 1 litraan  kuumaa vettä. Upota munankuoret suolaliuoskylpyyn noin tunniksi. Jos litra liuosta ei peitä kuoria kokonaan, tee lisää samassa suhteessa, minä tarvitsin 12 kuorelle 1,5 litraa.

Kylvyn jälkeen irrota kuoren sisällä oleva kalvo varovasti. Jos kalvo ei ole kovin paksu, ei haittaa vaikka siitä jäisikin pieniä rippeitä kuoreen. Huuhdo kuoret huolellisesti kylmällä vedellä ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Valmistele paistoalusta: jos omistat sopivan muffinssivuoan, vuoraa kolot foliolla. Jos muffinssivuokaa ei ole, levitä merisuolaa sopivaan paistoastiaan ja tee siihen koloja leivonnaisille. Vuoraa kolot foliolla.

Kaada kuoriin noin 1 tl rypsiöljyä ja kääntele kuorta, kunnes koko sisäpuoli on öljytty. Valuta talouspaperin päällä ylimääräiset öljyt pois ja nosta kuoret pystyyn koloihinsa.

Tee taikina. Sulata voi kattilassa ja hienonna suklaa pieniksi palasiksi. Kaada suklaa kuumaan voihin ja sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut. Vatkaa (käsin) kulhossa sokeria ja munia sen verran, että sokeri on sulanut ja seos on hiukan kuohkeaa, ei kuitenkaan vaahtoa. Sekoita muna-sokeri -seokseen suklaaseos. Kääntele lopuksi mukaan vehnäjauho.

Nosta taikina pursotinpussiin tai tukevaan muovipussiin, josta olet leikannut kulman pois. Pursota taikina pääsiäismuotteihin täyttäen noin 4/5 kuorista. Pidä huolta siitä, että taikinaan ei jää keskelle ilmaa: voit tuikkia taikinaa tiiviimmäksi varovaisesti öljytyllä sormenpäällä. Täytä kuoret heti, seistessään taikina jämäköityy ja täyttäminen hankaloituu.

Paista 180 asteessa noin 15-20 minuuttia. Jos tuikit munat suolapetiin, varaa aikaa noin 30 minuuttia, suola hidastaa hieman kypsymistä. Jos taikina tulee yli, nypi pursokkeet kuoren päältä kuumina.

Tällä ohjeella brownie-munista tulee paksuntymäköitä. Jos haluat enemmän ilmavuutta, lisää jauhoihin 0,5 tl leivinjauhetta ja jätä enemmän kohoamisvaraa.

Brownie-munat

12 brownie-munan lisäksi saimme tästä taikinasta jälkiruoan illalliselle. Pursotin lopun taikinan neljään pieneen vuokaan, ja laitoin keskelle lusikallisen mustaherukkahilloa ja pienen nokareen tuorejuustoa. 20 minuuttia uunissa, ja herkku oli valmis.

Jaa, mitä lopuille kananmunille kävi? Laitoimme ne muutamassa erässä pakkaseen kunnon suolaripausten kanssa odottamaan aamiaismunakaskäyttöä.

* Ja niistä luomumunista: vaikka muuten et luomuun päin kallistuisikaan, kehotan näihin ostamaan luomumunia, jos niitä vain kaupastasi löytyy. Luomumunissa oli selkeästi paksumpi ja kestävämpi kuori, mikä helpottaa tyhjennyksessä ja kalvon irrottamisessa, ainakin tällaista kärsimätöntä nakkisormea. Lähikaupassamme luomumunahylly ammotti tyhjyyttään, joten minun oli ostettava osa tavanomaisena. Eron huomaa keskimmäisessä kuvassa, jossa vasemmalta lukien ensimmäinen, kolmas ja neljäs ovat luomukuoria: pienempiä, mutta hallitummin aukaistuja. Osa tavanomaisista halkesi pitkälle puoliväliin.

Alkuperäinen juttu kommentteineen täällä

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: