Uuniperunaa aamiaiseksi

Aamiaisperuna

Kuten munasista (niistä lasisista) näkyy, tämän ohjeen piti olla kiirastorstain pääsiäisohje. Selkäni kuitenkin sanoi sopimuksensa määräaikaisesti irti ennen pääsiäistä ja siinä vaiheessa, kun olin saanut kaikki työt tehtyä selälläni maaten, kuvankäsittelyt ja turinoinnit eivät oikein enää irronneet.

Onneksi ohje on yleismaailmallinen ja sen verran myös taivaallinen, että jaan sen asiaankuulumattomasta rekvisiitasta huolimatta. Miettikäähän nyt: viikonlopun aamiaiseksi juustoista uuniperunaa kananmunalla! Joy! Ohje on a Beautiful Mess -blogista, hiukan muunneltuna: käytin kerman sijaan smetanaa ja toisin kuin alkuperäisessä, en viitsinyt heittää kananmunaa pois, niinpä tein jokaiselle ruokailijalle yhden keltuais- ja yhden valkuaispotun. Kokonainenkin kananmuna saattaisi ison perunan puolikkaaseen mahtua, mutta on eri asia, jaksaako sellaista kukaan aamulla syödä.

Kahdesti paistetut aamiaisperunat

1 peruna ja 1 muna per syöjä
n. 15 g juustoa raastettuna per peruna (käytin emmentalia, ja olisin lopulta suonut sen olevan jotain aromikkaampaa, kokeile vaikka cheddaria)
1-2 rkl smetanaa tai ranskankermaa per peruna
mustapippuria
suolaa
(ruohosipulia)

Pese perunat ja kääri ne folioon. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat kypsiä. Leikkaa perunat pitkittäin kahtia ja kaavi lusikalla suurin osa perunasta kulhoon. Varo rikkomasta kuorta.

Sekoita kulhossa peruna, juustoraaste ja hapanmaitotuote. Suolaa ja pippuroi. Lisää halutessasi ruohosipulisilppua ja kauho täyte takaisin perunoihin. Tee täytteen keskelle iso kuoppa ja anna täytteen nousta ihan kunnolla perunan reunustojen yli, jotta muna mahtuu mukaan. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja kippaa ne omiin puolikkaisiinsa. Ripottele päälle juustoraastetta. Pidättäydy tässä vaiheessa suolasta: se rikkoo keltuaisen pinnan ja aamiainen – ja sitä myötä koko päivä – menee varmasti täysin pilalle ja on parempi vain kömpiä takaisin sänkyyn.

Paista munia vielä n. 10-15 minuuttia. Jos tykkäät pehmeästä keltuaisesta, vähennä aikaa puolella ja uhraa juuston ruskistuminen.

Voit paistaa perunat kypsiksi jo edellisenä iltana. Silloin suosittelen lämmittämään ne uudelleen uunissa tai mikrossa ennen kaapimista, jotta lopputulos on kuuma ja miellyttävä.

Alkuperäinen juttu kommentteineen löytyy täältä

Advertisement

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: