Vappuilua parsan ja polentan voimin

Image

Kaivoimme sulaneesta maasta pienen maa-artisokkasadon. Kevätauringon lämmössä huumaavaa esimakua sadonkorjuuajasta. Osa sadosta tuikattiin uudelleen maahan ja osa säästettiin ensi viikonlopun ruokalautasille. Muutama mukula pääsi yllätysvieraaksi vappubrunssiehdotukseemme, eikä tuo pöllömpi yllätysvieras ollutkaan.

Tämä ruokalaji sopii vappulounaan buffaan: suolaisentuhti polenta leikataan kolmioiksi ja paistetaan uunissa ja seuraksi sekoitetaan raikas ja sesonginmukainen salaatti parsasta, maa-artisokasta ja sitruunasta. Ja vappuna tietysti kaiken voi huuhdella alas kuohuvalla!

Paistettua polentaa ja maa-artisokka-parsasalaattia

Polenta
(n. 24 palaa)

1,5 l vettä
220 g polentaryynejä
2 tl suolaa
50 g parmesaania raastettuna
30 g voita

päälle:
n. 20 g parmesaania
oliiviöljyä
mustapippuria

Keitä vesi, lisää suola ja vispaa joukkoon ryynit. Keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Kun polenta on paksua ja kypsää, sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja voi. Maista puuro ja lisää tarvittaessa suolaa. Vuoraa n. 35×25 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja voitele kevyesti öljyllä. Kaada polenta vuokaan, tasoita pinta ja anna jäähtyä. Suojaa jäähtynyt polenta kelmulla ja laita jähmettymään jääkaappiin 3 tunniksi tai yöksi.

Nosta polenta pois vuoasta ja leikkaa se n. 12 neliöksi ja neliöt kolmioiksi. Nosta kolmiot yhteen kerrokseen uunivuoalle, ripottele päälle oliiviöljyä ja raasta pinnalle runsas kerros parmesaania. Paista kolmioita 20 minuuttia 200 asteessa ja anna jäähtyä. Ruoan voi tehdä tähän asti valmiiksi edellisenä päivänä.

Image

Salaatti
2 nippua vihreää parsaa
3 vartta kevätsipulia
4 maa-artisokkaa

Kastike
1/2 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
1 tl sitruunankuorta raastettuna
suolaa

Napsauta parsoista kuivahtanut tyvi pois ja leikkaa varret muutaman sentin pituisiksi pätkiksi. Ota nuput erikseen. Keitä paloja suolatussa vedessä (2 l vettä, 1 rkl suolaa) n. 3 minuuttia, lisää nuput ja keitä vielä noin minuutti. Tarkaile parsojasi: ylikypsät parsat ovat vetisiä ja tympeitä. Nosta kypsät parsapalat jääkylmään veteen.

Harjaa maa-artisokat juuresharjalla puhtaaksi. Jos kuori vaikuttaa kovin paksulta, kuori mukulat, mutta esimerkiksi meidän juurinostettumme eivät kuorimista kaivanneet. Viipaloi raa’at maa-artisokat kuorimaveitsellä (tai mandoliinilla) ohuiksi viipaleiksi ja laita kylmään veteen hetkeksi.

Leikkaa sipuli renkaiksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Valuta parsat ja maa-artisokan viipaleet, yhdistä ja sekoita sipuli ja kastike salaatin joukkoon. Tarjoa polentan seurana.

Image

Näillä reseptein Kivistö toivottaa erinomaisen ihanaa vappua kaikille!

Advertisement

2 thoughts on “Vappuilua parsan ja polentan voimin

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: