Villejä kokeiluja: vuohenputkipiiras

Vuohenputki

Myönnetään heti kättelyssä: en ole oikein osannut innostua villivihannesbuumista. Että pari vuotta jäljessä ollaan. En ole hakeutunut niiden luo ravintoloihin, eivätkä ne ole hakeutuneet minun luokseni keittiöön.

Puutarhassa vuohenputkea joka paikasta nyppiessäni päätin kuitenkin, että lienee aika lähestyä rikkaruohoja agressiivisella mielellä ja alkaa työntää niitä kattilan kautta kitusiin. Tässä raportti ensimmäisestä uuden kokeilusta. Ennakkoluuloja riittää, tai oikeastaan yksi: kaikkihan ne on kuitenkin kitkeriä. (Mikä ei toki päde sellaisiin, jotka kattilassani tai kitusissani ovat pyörineet lapsuudesta lähtien eli lähinnä nokkonen, suolaheinä ja ketunleipä.)

Vuohenputkipiirakka

Päätin lähestyä vuohenputkea vuohenjuuston kautta, joka tuntuisi olevan testattu toimivaksi. Niinpä lähdin nyppimään suppuisia lehtiä siitä, mistä viime viikonloppuna kaikki vuohenputket kitkimme. Kerätessä nousee tuttu vihollisen tuoksu vuosien takaa. Mitähän tästäkin tulee, kitkerää ja karvasta.

Lehden maku yllättää, se ei maistu tuoksultaan, se maistuu .. vihreältä. Ehkäpä tästä uskaltaa piiraan leipoa. Lopulta mieto hieman pähkinäinen vuohenputki saa pikkupienen murto-osan ärsyttävästä puutarhaterroristaan anteeksi, kun osaa käyttäytyä nätisti keittiössä.

Vuohenputki-vuohenjuustopiirakka

Pohja
120 g vehnäjauhoja
70 g perunajauhoja
60 g voita
1 muna
0,5 tl suolaa
5 cl vettä

Täyte
2 dl pieniä vuohenputken lehtiä
300 g pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
1 dl maitoa
2 munaa0,5 tl suolaa
1 dl paahdettuja cashew-pähkinöitä

Ota voi huoneenlämpöön noin 30 min ennen leipomista ja kuutioi pieneksi. Sekoita suuressa kulhossa vehnä- ja perunajauho. Lisää voikuutiot jauhoihin ja puristele kaikki jauhot voihin. Sen jälkeen nopeasti hiero hiekkamaiseksi kämmenten välissä.

Vatkaa pienessä kulhossa muna ja vesi sekä suola sekaisin. Tee hiekan keskelle kolo ja kaada munaseos siihen. Sekoita nopeasti takinaksi, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Kauli taikinasta piirakkavuokaa suurempi pyörylä, nosta taikina kaulimen avulla vuokaan ja pistele haarukalla täyteen reikiä. Leikkaa ylimääräinen taikina pois, laita taikinan päälle leivinpaperi ja täytä paistoherneillä. Paista 175 asteessa 15 minuuttia.

Leikkaa vuohenputken lehdet pieniksi. Sekoita vuohenjuusto, maito ja munat kulhossa. Lisää vuohenputki ja suola. Kaada esipaistetun piirakkapohjan päälle, ripottele kuivalla pannulla paahdetut cashewpähkinät ja nosta uuniin. Paista noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Herkuttele vihreän salaatin kanssa.

Piirakka_chevre

Ps. kirjapaketin arvonta suoritettiin, ja voittajaksi arpoutui Sini.

Maistuisiko mieluummin makea vuohenjuusto? Kokeile vuohenjuusto-karhunvatukkapiirakkaa.

Advertisement

11 thoughts on “Villejä kokeiluja: vuohenputkipiiras

Add yours

  1. Juu, pitäis ja pitäis.. Mä en ole jaksanut ottaa paineita, nyppii syötäväksi, jos inspiraatio iskee, kuten nyt. Ja nokkosia ajattelin kerätä kuivattavaksi asti.

 1. Vihasuhde vuohenputkeen on to-del-la työläs kääntää syötäväksi rakkaussuhteeksi. Muutamia kokeiluja olen tehnyt ja äitini on käyttänyt vuohenputkea vuosikymmenet, mutta ihan vakuuttunut en edelleenkään ole. Mitään vuohenputki-innostusta en ole kyennyt itsessäni saamaan aikaan (vaikka vuohenputken kanssa olen paininut ja taistellut, voi pojat, ja paljon). En osaa poimia sitä sievästi ja nätisti, puhtaasti, vaan revin sitä raivopäissäni niin että multakin lentää 🙂

  Mutta piiras näyttää kaikesta tästä huolimatta kauniilta!

 2. Minä en varmaan vuohenputkea edes tunnistaisi… ehkä se mökki pitäisi tosissaan hankkia niin oppisi noita kasvejakin tuntemaan eri tavalla kuin kaupunkipihassa.

  1. Voisin kyllä veikata, että tämä pirulainen vaani kaupunkipihassakin 😉 Mutta tosiaan, ehkei kannata toivoa tuntevansa vuohenputkea. Jos pitäisi valita, valtaako se kaikki istutukset ja päätyy lautasellekin vai jääkö kaveri maistamatta, kun sitä ei ole pihassa, valitsisin epäröimättä jälkimmäisen!

 3. Mä olen niin luonnosta vieraantunut etten tunnista kuin voikukan ja nokkosen silloin kun se polttaa. Vielä vuosi sitten tuumasin villiyrteistä evvk, mutta pienen pieni kiinnostuksen poikanen on herännyt. Minä jos kuka tulen niin jälkijunassa!

  1. Noillahan sä pääset jo pitkälle! Ja höpöttelithän sä tuolla toisaalla jotain kuusenkerkistäkin.. Voikukan lehtiin suunnittelin vielä tänä keväänä tarttuvani.

   1. joo kovat on suunnitelmat, kuusenkerkkäsiirappia ja mesiangervoakin ajattelin kuivatella. Onneksi äiti lupautui lähtemään mukaan hakumatkalle, että tiedän mitä poimia 😀

 4. ihanat kuvat! Minä taas rakastan villiyrttien aikaa joka täällä Välimeren seudulla on pidempi kuin Suomessa ja valikoimakin hurjan suuri ;tosin tunnistan niistä vain noin 10,joukossa sellaisia joita löytyy Suomestakin. Ihana piirakka varmaan::)
  Terv.Jael Appelsiineja ja Hunajaa -blogista.Mulla on aina ongelmia wordpress-blogien kohdalla ja tuo linkkinikin vie ihan eri suuntaan kuin blogiini….

  1. Joo, nämä eri blogialustojen väillä seikkailemiset on kyllä välillä haastavia. WordPressistä huomasin, kun laitettiin tätä kaikessa hiljaisuudessa pystyyn, että kerran kun on jollain säjhköpostilla rekisteröitynyt, tämä väkisin vääntää sen kirjautumisprofiiliksi.

   Joo, taitaa valikoima olla teillä ainakin kymmen- jos ei jopa satakertainen! Ja keräilykulttuurikin hiukan erilainen. Onnellinen sinä 🙂 Ja kiitokset kehuista!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: