Paahdettua taimenta

Kivistössä on jo kovasti suunniteltu muutaman viikon kuluttua koittavan juhannuksen ruokalistoja. Tällä ja ensi viikolla onkin luvassa ehdotuksia keskikesän kattaukseen, joten olethan kuulolla!taimen2

Saimme viime kesänä Juhan kanssa Marilta ja Fabienilta tuliaisiksi Stephane Reynaud’n upean BBQ & Plancha kirjan. Hienojen kuvien lisäksi kirja on pullollaan inspiroivia grillausreseptejä ja José Reis de Matos’n piirrokset sivujen nurkissa saavat hymyn nykimään suupielissä kirjaa selaillessa. Kirja myös tuoksuu hyvälle, sellaiselle paksulle paperille ja pahville, tiedättekös? Stephane on julkaissut myös muita tutustumisen arvoisia opuksia kuten mielettömän sympaattisen Pork & Sons-possukirjan.

Eräs BBQ & Planchasta löytyvä resepti on ‘Roti de saumon’, yrteillä täytetty lohirulla joka grillataan nahkoineen. Minun oli tarkoitus testata tämä resepti jo viime kesänä, mutta kaupan paketista paljastuikin lötkölohi, joten se päätyi muistaakseni savustuspönttöön. Tälläkään kerralla en päässyt toteuttamaan reseptiä ihan pilkulleen mutta josko sitten kolmannella kerralla. Sillä kolmas kerta tulee vielä, oli nimittäin sen verran herkullinen grillin maku tässä kalassa!

Koska kaupassa ei ollut tarjolla kokonaista lohta, päädyin ostamaan taimenta. Taimenen file on kuitenkin sen verran ohut, että en halunnut lähteä kokeilemaan sen rullaamista, vaan päädyin laittamaan kahden fileen paksuimmat osat päällekkäin.

Tapenadella täytettyä paahdettua taimenta (neljälle)

2 taimen filettä suomustettuna (n. 2 kilon taimenesta fileoituna)
2 dl kivettömiä kalamata-oliiveja
2 rkl kapriksia
5 sardelli-filettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

Tee ensin tapenade, että sen maut ehtivät tasaantua. Laita oliivit, kaprikset, sardelli-fileet, sitruunamehu ja oliiviöljy tehosekoittimeen ja aja karkeaksi tahnaksi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla tarvittaessa.

Pyydä halutessasi kauppiasta suomustamaan ja fileoimaan kala tai tee se itse. Leikkaa molempien fileiden paksuimmasta kohdasta n. 20-25 sentin palat ja taputtele kuiviksi. Jos olet ryhtymässä grillauspuuhiin hetikohta, suolaa fileet kevyesti. Levitä sitten tapenadea n. puolen sentin kerros toisen fileen päälle. Aseta toinen filee kanneksi ja sido puuvillanarulla tiiviiksi paketiksi. Minä tein kalapaketin jääkaappiin odottamaan muutamaa tuntia ennen grillausta, joten tapenade ehti maustaa kalan, eikä lisäsuolaa tarvittu.

taimen

Öljyä kalapaketti molemmin puolin ja aseta grilliin suoralle tulelle. Paista n. 7 minuuttia per puoli, niin että nahka saa kunnolla väriä. Meillä kala jäi vähän alikypsäksi, kun paksuus oli n. 2 cm ja paistoaika yhteensä 10 minuuttia. Leikkaa ennen tarjoilua sidontanaru varovasti pois ja tarjoile kala kylmän rieslingin kanssa.

ps. Ensimmäisessä kuvassa taimenen kaverina on erinomaisen yksinkertainen ja herkullinen salaatti grillatuista uusista perunoista. Ohje siihenkin on vielä luvassa!

Advertisement

4 thoughts on “Paahdettua taimenta

Add yours

  1. Oh my, on varmasti hyvää! Ja taimen se vasta hyvää onkin, yks mun lemppareista. Kiitos jo etukäteen pottureseptistä, näyttävät superhyviltä.

  2. Lihakappaleiden ja kalan sitominen kypsennytstä varten on tuntunut unohtuvan monelta ruokatoimittajalta. Tai ehkä vika ei ole heidän vaan tiukasti konseptoitujen lehtien, joissa ruokaohjeille annetaan mitättömän vähän tilaa. Kerro siinä sitten vinkkejä, joilla ruuasta tulee jumalaista, kun taittaja ilmoittaa tylysti, että ohjeesta pitää saada kaksi lausetta pois. =( Siksi näitä blogeja on ihana lukea. Ihmiset kertovat aidosti sen, minkä ovat hyväksi havainneet. Hiljainen, kokemuksen kautta saatu tieto leviää ja meistä kaikista kehittyy yhä parempia ruuan laittajia. Kiitos taas kerran, Kivistön tiimi. Maut ja tunnelmat välittyvät ihanasti näistä kirjoituksista.

    1. Kiitos Riperokka kivasta palautteesta! Mietin tämän jutun yhteydessä hetken, että olisiko aiheellista linkata johonkin aiheen (siis tämän sitomisen) paremmin havainnollistavaan videoon, mutta päädyin sitten jättämään sen pois. On kyllä kiva kuulla, että tunnelma välittyy myös sinne lukijoille 🙂

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: