Matjessilli-perunapallerot

sillipallero2

Silli ja perunat kuuluvat suomalaiseen kesään yhtä lailla kuin hyttyset. Ruotsalaisen Leif Mannerströmin Silli & silakka kirja tarttui jo monta vuotta sitten mukaani jostain alennusmyynnistä. Kuten valitettavasti niin moni keittokirja, sekin jäi koristamaan kirjahyllyä ihan liian pitkäksi aikaa, vaikka olinkin merkannut sieltä monta mielenkiintoista reseptiä ‘sittenjoskus’ tehtäviksi.

Ja täytyy sanoa, että kyllä ne ruotsalaiset vaan osaa. En olisi itse keksinyt yhdistää silliä, perunaa ja puolukkaa, mutta niiden maut sopivat aivan mahtavasti yhteen! Näitä palleroita nautitaan Kivistössä juhannuspäivänä alkuruoaksi.

sillipallero3

Alla oleva ohje on puolitettu alkuperäisestä ja siitä tulee n. 16 palleroa. Täytettä saattaa jäädä hieman yli mutta se maistuu taivaalliselta ruisleivän päällä muutamalla puolukalla koristeltuna.

Taikina:
0,5 kg ‘vanhaa’ perunaa (esim. van Gogh)
1 kananmuna
1-2 dl vehnäjauhoja
suolaa ja mustapippuria

Täyte:
1 pkt matjessillifileitä
1 dl silputtua sipulia
1 dl silputtua tilliä
voita paistamiseen

Tarjoiluun:
100 gr kirkastettua voita
(1 tl fenkolinsiemeniä)
1 ps pakastepuolukoita

Tee ensin perunataikina. Kuori perunat ja pilko kuutioiksi. Mitä pienemmät kuutiot sitä nopeampi kypsymisaika. Keitä perunakuutiot suolatussa vedessä täysin kypsiksi ja valuta vesi pois. Muussaa perunat survimella ja anna jäähtyä hetki.

Perunamuussin jäähtyessä ehdit hyvin valmistaa täytteen ja kirkastaa voin. Pilko sipuli ja silli pieniksi kuutioiksi ja silppua tilli. Sulata pannulla kunnon nokare voita ja kuullota sipuli miedolla lämmöllä läpikuultavaksi. Lisää silli ja paista vielä viitisen minuuttia. Lisää lopuksi tillisilppu ja rouhi mukaan mustapippuria, sekoita. Maista ja mausta tarvittessa suolalla.

Sulata voi pienessä kattilassa ja anna seistä muutama minuutti. Kuori pinnalle syntynyt vaahto pois. Kaada kirkas voirasva varovasti toiseen astiaan, jolloin sakka jää kattilan pohjalle. Minä maustoin voin sulatusvaiheessa fenkolinsiemenillä, mutta voit hyvin jättää ne poiskin.

Ennen palleroiden täyttöoperaatiota laita isoon kattilaan vesi kiehumaan. Sekoita sitten haaleaan muussiin kananmuna ja puolet vehnäjauhoista. Taikina saa olla vähän tahmeaa mutta lisää jauhoja vain sen verran, että saat työstettyä siitä pitkän pötkylän jauhotetulla alustalla. Ota pötkylästä hieman golfpalloa pienempiä nökäreitä ja taputtele ne n. 5 mm ohuiksi  ja 5-6 cm läpimitaltaan oleviksi lettusiksi.

Laita kullekin letulle 1-2 tl täytettä ja nipistele reunat yhteen. Muotoile nyytti vielä litteäksi palleroksi (voiko pallero olla litteä?) niin, että saumapuoli jää alapuolelle. Siirrä valmiit pallerot hyvin jauhotetulle alustalle odottamaan. Kun vesi kiehuu, laske sinne varovasti 3-4 palleroa kerrallaan kypsymään. Pallerot ovat valmiita, kun ne nousevat pintaan.

Nosta pallerot reikäkauhalla kattilasta ja tarjoile kirkastetun voin, puolukoiden ja tillin kera. Voit halutessasi ripotella annoksen päälle sillitäytettä jos sitä on jäänyt yli.

sillipallero

Advertisement

2 thoughts on “Matjessilli-perunapallerot

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: