Kanitagine

Tämä ohje on dokumentoitu yli kaksi kuukautta sitten. Maa kuitenkin nieli kamerani muistikortin, ennen kuin ehdin poimia kuvat sieltä. Niin olin kohtalooni jo vähitellen tyytynyt, kunnes tänään tajusin, että läppärini sisällä helisee. Siellähän se oli muistikortti dvd-aukosta sisään lipsahtaneena ja vielä hyvissä voimin, kun sain sen vihdoin veitsellä ulos ronkittua. Niinpä pääsette jokseenkin ei-niin-valtavan-kesäisen ruoan pariin. Olkaa hyvä, kania taginepadassa.

Säilötty sitruuna_Kivistössä

Heräteostoksena ruokakoriin nostettu kani odotteli kärsivällisesti ruokainspiraatiota pakkasessa muutaman kuukauden. Suolaa ja hunajaa -blogissa käydyssä kanikeskustelussa lupasin koeajaa italialaisen valkoviinikanin, mutta lupaukset unohtuivat sillä hetkellä, kun Ranskan Saveursissa oli ohje taateleilla ja pähkinöillä rikastetulle kanitaginelle.

Reseptin yllättäjä oli ehdottomasti mukulaselleri, jota en kuunaankoskaan olisi keksinyt laittaa tagineen. Niin se vain siellä muhi makeaksi ja raikkaaksi pohjoisafrikkalaisten makujen kanssa. Kun vielä luottokaupan hyllystä löytyi säilöttyä sitruunaa ja tuoreita taateleita, erinomainen illallinen oli taattu. Jos olet joskus kokeillut säilöä sitruunoita, kerrohan kokemuksesi. Ne ovat pitkällä kokeilulistallani kärkipäässä.

Kanitagine

Kanitagine

6:lle

1 kani leikattuna osiin
2 valkosipulin kynttä
3 pientä sipulia
n. 500 g mukulaselleriä
15 taatelia
1,5 säilöttyä sitruunaa
100 g manteleita
100 g cashew-pähkinöitä
6 rkl oliiviöljyä
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua korianteria
0,5 dl vettä
suolaa ja mustapippuria
tuoretta korianteria

Murskaa valkosipulin kynnet veitsen lappeella. Hienonna sipulit ja leikkaa selleri suurehkoiksi kuutioiksi. Halkaiset taatelit pitkittäin ja leikkaa säilötty sitruuna lohkoiksi.

Kuumenna öljy (tagine)padassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja paista hetki. Lisää sitten selleri ja kaninpalat, paista pari minuuttia ja lisää vesi. Nosta pataan myös sitruunalohkot, suolaa ja pippuroi tagine kevyesti ja anna hautua hellalla kannen alla kevyesti kuplien tunnin ajan.

Lisää taatelit, mantelit ja pähkinät pataan. Sulje kansi ja anna hautua vielä kymmenen minuutin ajan. Ripottele päälle runsaasti tuoretta korianteria ja nosta tarjolle.

Ps. Olen opetellut paloittelemaan kanin tämän videon avulla. Ei haittaa, vaikka kieli ei taivu: katsomalla oppii juuri sen, minkä tarvitseekin.

Kivistossa_kuistilla

Fiilistelyä riittää, kun illat ovat vihdoin riittävän lämpimät siihen, että kuistilla tarkenee syödä ilman toppahousuja ja hanskoja. Tagine syötiin näissä tunnelmissa, niinpä se myös dokumentoitiin. Viileää oli vielä, varmaan villasukat jalassa. Taginekin höyryää.

Nyt, samaisella kuistilla tätä naputellessani hymyilyttää. Hame ja toppi, paljaat varpaat. Ikkunat auki joka suuntaan, kärpäset korvan juuressa. Ulkona odottaa riippumatto.

7 thoughts on “Kanitagine

Add yours

  1. Minä raahasin niitä sitruunoita Ranskasta. Mukava tietää, että löytyy myös luottokaupasta. Meillä taitaa kyllä silti tulla kanatagine…

    1. Ranskassa kaikki on varmasti hippasen parempaa, myös säilötyt sitruunat 😉

      Meinasin ensi ruveta maanittelemaan, että anna nyt kanille uusi mahdollisuus, mutta sitten tajusin, että eihän se nyt ole suuri häpeä olla kanista pitämättä. Kanalla tulee varmasti erinomaista, ja lampaalla itseasiassa myös!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: