Raikas ohrasalaatti

lounassalaatti

Jäin juhannuksen jälkeen muutamaksi päiväksi Kivistöön yksin autotta selviämään juhannusrääppeillä. Lounasajan lähestyessä kurkistelin kellariin ja kaappeihin turhautuneena ilman mitään ideaa ja keräilin raaka-aineita kasaan. Tomaatti. Avomaankurkku. Sitruuna. Kasvimaa täynnä sipulia. A-haa!

Päätin tehdä raikkaan ohrasalaatin, jonka tein ensimmäisen kerran Meidän Mökki -lehden toukokuun grilliruokaohjeisiin kyljysten kylkeen. Helppo salaatti kelpaa sellaisenaan lounaaksi ja on sopivan muunneltava. Niinpä ei haitannut, vaikka kesäkurpitsa uupuikin, sen voi korvata siemenettömäksi putsatulla kurkulla. Ohratkin puuttuivat, joten keitin täysjyväriisin. Ohra on tosin parempaa, kokeilkaa te sillä!

Koko salaatin juju on grillatusta sitruunasta tehdyssä kastikkeessa. Happaman kirpeän makea kastike maistuu salaatissa niin kesälle kuin olla ja saattaa. Sitruunan voi myös paahtaa uunissa, jos grilli ei just nyt satu pöhisemään.

Ohrasalaatti

Pääruoaksi 2:lle, lisäkkeeksi 4:lle

2,5 dl ohranjyviä
1 kesäkurpitsa
2 tomaattia
1 uuden sadon sipuli
2 rkl tuoretta oreganoa

Kastike
1 sitruuna
3 rkl öljyä
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa

Keitä ohra kypsäksi kevyesti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo  hyvin kylmällä vedellä ja jätä valumaan. Huuhdo kesäkurpitsa ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Poista tomaateista siemenet ja kanta ja leikkaa hedelmäliha pieniksi kuutioiksi. Siivuta sipuli ohueksi ja sekoita kaikki ainekset salaattikulhossa. Nypi mukaan tuoreen oreganon lehdet

Tee kastike: halkaise sitruuna ja nosta puolikkaat leikkauspuoli alaspäin grilliin tai uuniin grillivastuksen alle. Grillaa noin 5 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä. Purista sitruunoiden mehu ja sekoita siihen öljy, suola ja sokeri. Sekoita kastike ohrasalaattiin.

Pikaisen salaatista saa, jos keittää ja huuhtoo ohran edellisenä päivänä. Täysjyväriisini keittyi kypsäksi 50 min, joten nälkä ehti tulla. Lisää suunnitelmallisuutta näihin kesälounaisiin tarvittaisiin.

Juomaksi keitin jääteen yhdestä raparperinoksaksta ja appelsiinilla maustetusta valkoisesta teestä. Paljon jäitä joukkoon, lähes yhtä virkistävä kuin kukkaishippijuoma!

Ohrasalaatti

Advertisement

5 thoughts on “Raikas ohrasalaatti

Add yours

  1. OI, miten herkullisen näköistä. Minä olen ohraan tässä kevään ja kesän aikana tykästynyt ihan tosissaa, mutta yleensä ollaan syöty lämpimänä. Toimii varmaan kyllä tosi hyvin salaatissakin.

    1. Joo, ohra on tosi hyvää kylmänä, kun vaan huuhtelee kunnolla keittämisessä syntyneen liman pois. Tai hyvää se on sillä limallakin, mutta ei niin miellyttävää suussa.

  2. Ohranjyvät eivät ole vielä ehtineet keittiöni mukaan varusteluun, mutta pitääpä kirjata ylös kokeiltavien ainesosien listalle! 🙂

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: