Kikhernepihvit grillissä

Kikhernepihvit

Näissä kikhernepihveissä on tuhti rakenne, joka pitää murentumatta pintansa myös pihagrillissä. Kastikkeessa maistuu muodikas tahini ja potkun antaa harissa. Pihvit ja kastike on alunperin Fine Cooking -lehden Grilling-erikoisnumerossa laitettu pitaleivän väliin burgeriksi, mutta eräänä kesäisenä päivänä me kokosimme niistä lounassalaatin.

Tämän vaivansa arvoisen grilliruoan myötä painan baskerin päähäni, työnnän patongin kainaloon ja karkaan Ranskaan järjestämään suuria juhlia, joiden jälkeen autoilen ennen kotiinpaluuta noin viikon verran ruoan ja juoman perässä maan itäreunamilta länteen.

Nähdään siis parin-kolmen viikon päästä uusin ruokakujein, uusin energioin – ja uusin sukunimin. Kaunista heinäkuuta kaikille!

Kikhernepihvit ja tahinikastike
6:lle

0,5 dl oliiviöljyä
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
2 tl jauhettua jeeraa
1 suuri pitaleipä
2 tölkkiä kypsiä kikherneitä (á 400g) tai saman verran itsekeitettyjä
2 rkl tahinia
1 rkl sitruunamehu
1 iso kananmuna
suolaa
2 rkl silputtua silolehtipersiljaa
2 rkl silputtua korianteria

Kastike
3 rkl tahinia
3 rkl sitruunamehua
2 rkl kylmää vettä
mustapippuria

harissaa
erilaisia salaatteja
kourallinen kirsikkatomaatteja
avomaankurkku tai pari
silolehtipersiljaa ja korianteria
3 pitaleipää

Kuullota valkosipulia ja jeeraa oliiviöljyssä pannulla, kunnes valkosipuli on pehmennyt. Nosta pannu sivuun jäähtymään. Leikkaa pita halki ja grillaa tai paahda se rapeaksi. Aja pita muruksiksi tehosekoittimessa. Muruja pitäisi saada noin desin verran, jos pitasi ovat pieniä, paahda kaksi.

Kaada yksi tölkillinen valutettuja ja huuhdeltuja kikherneitä tehosekoittimeen yhdessä jäähtyneen mausteöljyn kanssa. Lisää tahini, sitruunamehu, muna ja n. 0,5 tl suolaa. Jos et käytä suolaveteen säilöttyjä herneitä, saatat tarvita suolaa hiukan enemmän, maistele siis ennen pihvien muotoilua!

Aja seos tasaiseksi. Lisää tahnaan toinen tölkki kikherneitä, yrtit ja pitamurut. Pyöräytä muutaman kerran, maista suola, lisää tarvittaessa ja pyöräytä vielä niin, että ainekset ovat sekaisin, mutta eivät täysin tahnana.

Tee kastike: vatkaa haarukalla tahiniin ensin vesi, sitten sitruunamehu. Mausta parilla pyöräytyksellä mustapippuria.

Muotoile öljytyin käsin taikinasta 6 suurta tai 8-10 pientä pihviä. Öljyä hyvin molemmilta puolilta ja grillaa, kunnes pihveissä on väriä pinnassa, noin 3 minuuttia per puoli. Grillaa myös pitaleipiä hetken, kunnes pinta saa väriä.

Kokoa salaatit, viipaloidut kurkut ja puolitetut tomaatit lautasille. Nosta päälle kypsät pihvit, valuta salaatille tahini-sitruunakastiketta ja halutessasi harissaa. Leikkaa pitaleivät neljään. Koristele yrteillä ja nauti grillattujen pitaleipien ja kesäisen keveän puolikuivan rose-viinin kanssa.

ps. Jos et omista tehosekoitinta, sauvasekoitinkin tekee tehtävänsä. Olen tehnyt yhden version pihveistä niin, että surauttelin ensimmäisen tahna-vaiheen sauvasekoittimella ja lisäsin toisen kierroksen kikherneet, yrtit ja pitamurut puuhaarukalla hieromalla. Vähän enemmän vaivaa, yhtä hyvä lopputulos!

Advertisement

18 thoughts on “Kikhernepihvit grillissä

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: