Rapea porkkanasalaatti

– eli kuinka Kivistö kiskaisi maasta ensimmäiset porkkanansa

Uudet porkkanat

Kesä oli pitänyt kasvimaata hyvänä silloinkin, kun isäntäväki viisveisasi viljelmistään. Matkalta palatessa porkkanat, punajuuret, kyssäkaalit, lehtipersilja, kurkut ja kesäkupritsat tervehtivät meitä syönti- ja säilöntäkokoisina jonkinmoisen rikkaruohoarmeijan takaa.

Tänä vuonna laitoimme ensimmäisen kerran porkkanaa kasvimaalle, ja niiden poimiminen oli lapsuuden jouluaattoon vertautuva kokemus. Kylvimme porkkanasekoituksen, jossa oli oranssia, keltaista, valkoista ja lilaa juuresta ja värisuorasta oli pakko tehdä jotain, jossa sävyt pääsivät korostumaan. Niinpä porkkanoista tehtiin rapea salaatti.

Salaatin sielu on kastike, jota ryhdistää tuore piparjuuri ja kokojyväsinappi. Idea on lainattu kesän kynnyksellä pinterestissä silmään sattuneesta ja sittemmin unholaan vaipuneesta blogista, jossa raaka porkkana oli pariutettu piparjuuren kanssa. Makeutin kastiketta vielä appelsiinin mehulla, ja salaatti nautittiin hiillostetun kalan kylkiäisenä.

porkkanasalaatti

Porkkanasalaatti

4-6:lle

6 porkkanaa
2 tl raastettua piparjuurta
1 tl kokojyväsinappia
1 rkl öljyä
0,5 appelsiinin mehu
suolaa
1 sipulinvarsi
kourallinen paahdettuja pähkinöitä
muutama kourallinen salaatinlehtiä
(muutama porkkanannaatti)

Pese porkkanat, kuori tarvittaessa. Höylää niistä pitkittäin lastuja mandoliinilla tai esim. terävällä juustohöylällä. Tee kastike: vispaa kaikki ainekset hyvin sekaisin suuren kulhon pohjalla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta höylätyt porkkanat kulhoon ja kääntele kastike hyvin porkkanalastuihin.

Huuhtele salaatit ja leikkaa sipulinvarsi viipaleiksi. Asettele ne salaattivadille pediksi ja nosta päälle porkkanalastut kastikkeineen. Ripottele päälle pähkinät ja koristele halutessasi pienillä porkkanannaatin tupsuilla.

Carrot salad

Advertisement

17 thoughts on “Rapea porkkanasalaatti

Add yours

 1. Rouva on takaisin. Onpas mukavaa.
  Herkunoloinen salaatti. Minulla on porkkanat vielä aika pieniä, mutta olen napsinut harventaessani babyversioita ja voi pojat ne ovat hyviä!

  1. Juu takaisin ollaan ja työn alkua odotellaan Kivistön huomassa.
   Hyviä ovat itse kasvatetut ja porkkanapenkistä huokuu taivaallinen tuoksu myös! Toivotan paljon onnea sadollesi 🙂

  1. Kaupan tädin viljelmät kelpaavat myös! Oli ihanaa syödä jotain raikasta, värikästä ja keveää parin viikon juustoherkuttelun jälkeen.

 2. Todella kaunis salaatti! itsellä kasvaa ensimmäistä kesää porkkanaa kasvimaalla, ne alkavat olla hiljalleen valmiita mutta ensi vuonna meillekin tulee yhtä värikäs porkkanasato!

  1. Kiitos Annemi. Nämä olivat myös meidän ensimmäisemme. Olo on kuin ylpeällä äidillä.. Porkkanaonnea sinne teidän pihallenne!

 3. Ihanan näköinen salaatti. Minä täällä kovasti odottelen, että kauppaan tulisi taas erivärisiä porkkanoita. Yleensä niitä on ainakin kerran loppukesästä tuosta naapurimarketin hyllystä löytynyt.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: