Kesän paras kylmä keitto

vesimelonikeitto

Sovitaanko, että kesäpäivien sopii jatkua edelleen, vaikka itsekukin jo vähitellen joutuu ihmettelemään arjen rutiineja? Esitän toiveeni erityisesti siksi, että haluan tehdä tätä käsittämättömän hyvää hellepäivään sopivaa keittoa vielä uudemman kerran tänä vuonna.

Suureksi suosikiksemme noussut gazpacho-tyyppinen keitto rakentuu grillatulle vesimelonille ja kauden vihanneksille. Makea meloni saa kaipaamaansa potkua miedohkosta chilistä ja lehtiselleristä, ja maku syvyyttä raaka-aineiden grillaamisesta. Tämä annos oli viidelle hyvä pieneksi alkuruoaksi, mutta enemmänkin olisi syöty, jos olisi ollut. Määrä kannattaa siis tuplata, jos vähänkään epäilee oman porukan ruokahalua!

Poimin kasvimaalta tummanvihreistä lehtisellerinuorukaisistamme mausteeksi yhden varren lehdet. Jos olet kaupan antimien varassa, eikä lehtiä varsissa juurikaan ole, voit hyvin käyttää yhden pienen lehtiruodin.

Gazpacho grillatusta vesimelonista

pääruoka 2-3:lle, alkuruoka 4-5:lle

1 kg vesimelonia (kuorineen)
1 punainen paprika
1 miedohko hedelmäinen chili, esim lemon drop (vahvuus 4-5)
1 iso punasipuli
1 nuoren lehtisellerin varren lehdet (n. 6 kpl) tai 1 pieni lehtiruoti
2 isoa kypsää tomaattia
2 avomaankurkkua
3 pientä valkosipulinkynttä
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa vesimeloni noin 1,5 cm vahvuisiksi viipaleiksi ja sivele pinnoille hiukan öljyä. Huuhtele kokonainen paprika ja chili, ja halkaise sipuli niin, että puolikkaat pysyvät kannastaan koossa.

Grillaa vihanneksia kovalla lämmöllä, kunnes meloni ja sipuli ovat saaneet väriä ja paprikoiden kuoret mustuneet. Nosta meloni ja sipuli jäähtymään, ja laita paprikat kulhoon levähtämään tuorekelmun alle 10 minuutiksi. Kuori paprikat ja poista kanta ja siemenet. Jätä chiliin halutessasi valkoiset siemenkiinnikkeet, jolloin saat keittoon lisää potkua (meidän versiossamme niitä ei poistettu). Ota paprikoiden neste talteen ja anna kaikkien grillikasvisten jäähtyä.

Kalttaa tomaatit ja poista siemenet. Kuori kurkut ja valkosipulinkynnet. Leikkaa vesimelonin liha kuorestaan. Pilko kaikki kasvikset ja hienonna sellerinlehdet. Laita kasvikset tehosekoittimeen paprikaliemen kanssa ja aja soseeksi. Lisää lopuksi etikka, öljy ja sitruunanmehu. Mausta sopivaksi pippurilla ja suolalla. Jos tuplaat annoksen, tarvinnet kaksi eri soseutuskertaa.

Laita keitto jääkaappiin kylmenemään vähintään muutamaksi tunniksi. Jos tiedossa on oikein kova hellepäivä, pakasta samalla keitosta jääpalamuotissa muutamia palasia tarjoilua varten keittoa viilentämään.

Grilled watermelon soup

Advertisement

12 thoughts on “Kesän paras kylmä keitto

Add yours

    1. Ja totta puhuen, on niitä tän sopan lisäksi muitakin hyviä syitä kesän jatkumiseen! Saispa pidettyä tämän rennon otteen vielä lokakuussakin.

    1. Grillattu vesimeloni näkyi kuluvana kesänä tosiaan vaikka missä! Mä en sille sellaisenaan valtavasti lämmennyt, mutta tällaiseen keittoon se sopi kuin nenä päähän. Toivottavasti riittää vielä grillausilmoja sen verran, että saavat lapset hinkuamansa. Ainakin on terveellinen herkku!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: