Rapujuhlat cajun-tyyliin

cajun1

Cajun-ruoka ei ole minulle mitenkään erityisen tuttu juttu. Taitaa peräti olla niin, että tähän asti makuelämykset ovat rajoittuneet työpaikkaruokalan tarjoamaan jambalayaan, jonka epäilen olevan aika kaukana aidosta makumaailmasta.

Nämä cajun-tyyliin valmistetut ravut olivat täysi napakymppi. Vaikka perinteisillä rapukekkereillä on ja tulee olemaan paikkansa loppukesässä, rohkenen epäillä, että Kivistön perinteeksi muodostuu tarjoilla ravut jatkossakin sanomalehdillä vuoratulta pöydältä.

cajun4

Alla oleva ohje on mitoitettu neljälle hengelle niin, ettei erillistä pääruokaa tarvita, mutta jälkiruualle jää kyllä tilaa. Mausteseosta kannattaa valmistaa samointein tuo koko määrä niin on sitten seuraavalle kerralle valmiina. Seos säilyy tiivissä lasipurkissa kyllä ensi vuoteen jos et innostu keittelemään isompaa satsia rapuja!

Taustatyötä tehtiin lukemalla useampia ohjeita ja katsomalla videoita. Useissa ohjeissa mukaan heitettiin myös herkkusieniä, jotka varmasti imevätkin liemestä mukavasti makua itseensä. Makkaraa ei oltu määritelty muuten kuin että sen pitäisi olla savustettua. Me ostimme palviryynäriä, joka pilkottiin n. 1,5 siivuiksi ja savustettiin vartin verran grillissä kirsikkalastuilla.

4 litraa vettä
2-3 dl mausteseosta (ohje alla)
1-2 valkosipulia
3-5 isoa sipulia tai 10 pientä
2 sitruunaa
1 appelsiini
1,5 kg uuden sadon perunoita (esim. rosamunda tai siikli)
4 maissintähkää
4 makkaraa (esim. ryynimakkaraa)
30 elävää rapua

Mausteseos (n. 7,5 dl valmista seosta)

5 dl suolaa
0,5 dl sellerinsiemeniä
0,5 dl jauhettuja korianterinsiemeniä
0,5 dl sinapinsiemeniä (jauhettuna)
2 rkl cayenne-pippuria
2 rkl valkopippureita (kokonaisia)
2 rkl timjamia
2 rkl chilihiutaleita
1 rkl maustepippuria (jauhettuna)
1 tl neilikkaa (jauhettuna)
n. 8 laakerinlehteä

Sekoita kaikki mausteet huolellisesti kulhossa ja säilytä tiiviissä lasipurkissa. 4 litraan vettä tarvitse noin 2 dl mausteseosta.

Ja sitten pilkotaan. Aloita valmistelut pesemellä perunat ja pilkkomalla ne tarvittaessa saman kokoisiksi. Perunat saavat kyllä olla ihan kunnon kokoisia, että pysyvät paremmin kasassa kypsyessään. Pese myös sitruunat ja appelsiini, leikkaa sitruunat puoliksi ja appelsiini neljäksi lohkoksi. Kuori valkosipuleista päällimmäinen kuori ja puolita poikittaissuunnassa. Kuori myös sipulit ja leikkaa suurehkoiksi lohkoiksi. Pilko makkarat sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Pilko myös maissintähkät muutamaan osaan. Me käytimme esikeitettyä maissia mutta osta ihmeessä tuoreita tähkiä jos vain löydät!

Varaa iso kattila. Meillä oli käytössä 10 litran kattila, jonka kanssa ei tarvinnut varoa, että tila loppuu kesken siinäkään vaiheessa kun ravut lisättiin. Kaada kattilaan vesi, mausteseos, sitrukset ja sipulit. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten perunat. Anna kiehua 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat melkein kypsiä ja lisää sitten (esikypsytetyt) maissit*, makkarat ja ravut. Anna veden kuumentua taas kiehuvaksi ja sammuta liesi. Anna keitoksen muhia kannen alla noin 20 minuuttia.

cajun3

Nosta ravut ja tilpehöörit reikäkauhan tai siivilän avulla joko suoraan sanomalehdellä vuoratulle pöydälle tai tarjoiluastioihin. Nauti koko komeus höyryävän kuumana! Kannattaa myös laittaa keitinlientä tarjolle pieniin kulhoihin, sillä siihen voi sitten dippailla rapuja, perunoita, maissia ja makkaraa.

Tämä on jotenkin tosi rento tapa nauttia ravuista! Kuumien rapujen kuori on myös pehmeämpi kuin kylminä tarjottavien, joten kuoriminen käy melko näppärästi. Rentoon meininkiin sopii ruokajuomaksi parhaiten olut reiluista kolpakoista tarjoiltuna.

cajun2

Kattauksessa kannattaa ottaa huomioon käytettävä alusta. Meillä pöytä suojattiin ensin vahakankaisella liinalla, jonka päälle levitettiin kertakäyttöpöytäliina ja kerros sanomalehteä. Kullakin ruokailijalla oli myös vanerinen alusta sekä aterimina rapuveitsi, -pihdit ja -avain sekä haarukka ja veitsi. Periaatteessa koko komeuden voi syödä ihan käsinkin.

Nämä rapukekkerit olivat mitä parhain tapa päättää kesäloma ja pitkähköksi venähtänyt blogihiljaisuus omalta osaltani. Kiitokset vielä mökkikummeille komeasta rapusaaliista!

cajun5

*Jos käytät tuoretta maissia lisää ne liemeen samaan aikaan perunoiden kanssa!

Advertisement

33 thoughts on “Rapujuhlat cajun-tyyliin

Add yours

 1. Superhyvä idea tarjota ravut vaihteeksi cajun-tyyliin. Jostain Bourdainista olen kanssa katsellut, että laittavat ravut juuri jotenkin noin siellä Lousianassa. Varmasti tosi hyvää.

  1. Kiitos Riitta! Rapukiintiö taitaa tälle vuodelle olla täynnä mutta otamme kyllä uusinnan ensi kaudella.

   1. Juu, ja kättelykattaus ja -meininki! Eikä pelkästään edes sen vuoksi että minä sain käytännössä vain ilmestyä paikalle ja istua katettuun pöytään.

  1. Samaa olin sanomassa kuin Jonna. Aivan hurjan kaunis kattaus ja rentous paistaa kyllä tänne asti.
   Täytyy sanoa ettei ole tullut mieleenikään tarjota rapuja kuin perinteiseen tyyliin. Miksi?!

   1. Me oltiin tänä vuonna niin onnekkaita, että saatiin rapuja mökkikummeilta sen verran, että raaskittiin testata myös uutta tapaa. Ja oli kyllä vaivan arvoista! Pöytäkin on helppo putsata, kun kääräisee vaan paperit rapuroskineen rullalle 🙂

 2. Iiik, ihanaa! Te olette järjestäneet juuri mun unelmarapukekkerit, sanomalehtien päällä ja maissien kera! Olen haaveillut tällaisista vuosia, mutta ei olla vielä toteutettu!

  1. Tämä on ihan huippukiva tapa viettää rapukekkereitä! Tosi rentoa, hauskaa ja saa vatsan täyteen 🙂

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: