Tosi hyvät hodarisämpylät

hodari2
Tänään alkaneen leipäviikon kunniaksi Kivistössäkin leivotaan leipää. Kesän mittaan blogeissa ja lehdissä on näkynyt useita eri ohjeita hodari- ja hampurilaissämpylöille. Kiihkein hodarisesonki on ehkä jo takanapäin mutta laittakaa tämä ohje muistiin seuraavaa kertaa varten. Ohjeesta tulee 16 kappaletta yhden tai kahden nakin mentäviä sämpylöitä.

Ne tosi hyvät hodarisämpylät (taikinajuurella tai ilman)
5 dl vettä
n. 10 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maitojauhetta
1 ps kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1 muna kevyesti vatkattuna
2 tl sokeria
6 rkl sulatettua voita
(n. 1 dl vehnähapanjuurta)

Laita kaikki aineet suureen kulhoon ja sekoita käsin tai esim. haarukkavatkaimella tasaiseksi massaksi. Anna levätä n. vartin verran. Vaivaa sitten taikinaa joko yleiskoneella 5-6 minuuttia tai käsin niin kauan, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa vehnäjauhoja ja jatka vaivaamista kunnes taikina on sileää ja kimmoisan pehmeää. Kohota taikinaa joko yön yli jääkaapissa tai kaksinkertaiseksi huoneenlämmössä. Jos kohotat taikinan jääkaapissa anna sen lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen seuraavaa vaihetta.

Kippaa taikina kevyesti jauhotetulle leivinalustalle. Muotoile taikina tasaiseksi pötkyläksi ja jaa se sitten silmämääräisesti tai vaakaa apuna käyttäen 16 yhtä suureen osaan. Muotoile osat palloiksi ja anna levätä liinan alla muutaman minuutin ajan. Litistä pallot sitten n. 12 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi. Rullaa levyt kääröksi ja nipistä päädyt saumapuolelle.

Asettele rullat leivinpaperin päälle ja kohota liinalla peitettynä kaksinkertaisiksi (n. tunnin ajan). Kun sämpylät kohoavat, esilämmitä uuni 200-asteeseen. Voitele halutessasi kohonneet sämpylät munavesiseoksella ja paista uunissa 20 minuuttia kullanruskeiksi.
hodari
Sämpylöistä tuli juuri niin pehmeitä ja sopivan sitkoisia kuin olin haaveillut ja sokerin ja suolan suhdekin oli balanssissa. Sämpylät pääsivät näyttelemään osaa myös tämän kesän parhaassa kättelyruuassa, haukinakki-hodareissa. Vieläkin herahtaa vesi kielelle, kun muistelen tuota Marin taivaallista älynväläystä!

Advertisement

8 thoughts on “Tosi hyvät hodarisämpylät

Add yours

    1. Minäkin olen laiminlyönyt ruisjuurta jo monta viikkoa. Siellä se happamana kököttää jääkaapissa, raukka. Pitääkin muuten testata näitä seuraavan kerran ruisjuurella!

  1. Juurikoulun mukaan on pitänyt aloittaa juuren kokeilu (taas), jos nyt leipäviikon kunniaksi saisi vihdoin ja viimein aikaiseksi. Maitojauhettakaan ei ole tullut koskaan kokeiltua missään.

  2. Ja miksi Kivistö näkyy mun blogilistas vipana 2 vuotta vanhalla postauksella, vaikka mä oon kuinka monta kertaa muuttanu teidän osoitteen uudeksi?

    1. Ehkä siks, että tiputellaan niitä vanhoja tänne uuteen kotiin tässä aina ku keritään, sori! Potkin Maria heti ku kotiudun täältä köpiksestä.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: