Haukihodarit

Hot-dog-and-pike-sausage-Kivistössä-blog

Hauki, hauki, hauki. Ruokablogit ovat menneenä kesänä tehneet toinen toistaan herkullisempia haukiburgereita. Jonkinmoista lisäsysäystä joukkoburgerointiin tuntui antaneen Bistro O Matin Taste of Helsingissä tarjoama burgeri, joka kehuttiin maasta taivaisiin. Kivistökin teki omat haukiburgerinsa juhannuksena, mutta emme nälässämme jaksaneet reseptiä dokumentoida. Niinpä ei myöskään jäänyt muistikuvaa sitä, mitä pihveihin tuli laitettua.

Loppukesästä leikkuulaudalla oli taas puoli kiloa haukea. Se piti käyttää, vaikka takaraivossa jyskytti hodarihimo. Muistin jollain Ranskan-matkallani tilanneeni haukimakkaraa, joka itseasiassa oli suoletta makkaran muotoon kypsennettä haukimassaa. Siitä se ajatus sitten lähti. Tilasin Liisalta hodarisämpylät, se laittoi jauhohihat heilumaan, ja minä ryhdyin pohtimaan, miten löysähköstä haukimassasta saa nakkia ilman suolta.

Kuinka hienoa muuten on, että mulla on viikonloppuisin oma leipomo, josta saa tilaustuotteena lähes mitä tahansa. Äsken juuri lähti tekstiviesti, jossa tilasin ensi viikonloppuaamuiksi omenasoseella täytettyä pull apart -leipää. Onnistuu kuulemma.

Hetken pähkäiltyäni päädyin käärimään massan tuorekelmussa nakkimaiseksi ja sitomaan kelmun päistä solmuun. Nämä kelmukääröt ensin keitettäisiin, sitten kuorittaisiin ja pannulla otettaisiin lopuksi väri pintaan. Lisäkkeeksi sämpylän sisään pikapikkelöityä kesäkurpitsaa ja tuoreella hienonnetulla basilikalla maustettua ranskankermaa. Idea oli valmis, päästiin toteuttamaan.

Pike-sausage-Kivistössä-Blog

Hotdogit hauesta

Haukinakit

n. 8 kpl

500 g haukifileetä
75 g pekonia
yhden pienen sitruunan kuori raastettuna
1/2 miedohko (mielellään hedelmäinen) chili
1 kananmuna
2 dl kuohukermaa
kourallinen (fenkoli)tilliä
(suolaa)
voita paistamiseen

Pilko hauki, pekoni ja chili palasiksi ja hienonna tilli. Laita ne sitruunan kuoren kanssa tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi massaksi. Lisää kananmuna ja kaada joukkoon kerma tasaisena nauhana. Paista pieni koekakku ja lisää suolaa tarpeen mukaan. Laita massa lepäämään jääkaappiin noin vartiksi.

Leikkaa tuorekelmusta noin 15 cm levyisiä paloja. Lusikoi massaa keskelle kelmua ja levitä  pitkänmallisesti. Kääri kelmu tiukasti massan ympärille, kieritä nakki molemmista päistä kiinni ja sido päät solmulle.

Kiehauta kattilallinen vettä ja nosta nakit kiehumaan noin 5 minuutiksi. Nosta sitten hetkeksi jäähtymään, jotta voit kuoria kelmun pois. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista nakit kauniin värisiksi. Leikkaa hodarisämpylät halki, mausta ranskankerma basilikalla, nosta pikkelöidyt kesäkurpitsat jääkaapista, laita mukaan marinoitua punasipulia ja pistä hodarikestit pystyyn!

Pikapikkelöity kesäkurpitsa

1 pienehkö kiinteä kesäkurpitsa (me käytimme kasvimaalta 3 pienenpientä söpöstystä)
1 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu
2 pientä valkosipulin kynttä
1 tl korianterin siemeniä

Suikaloi kesäkurpitsa pitkittäin viipaleiksi. Jos kurpitsa on kovin iso, siemenet kannattaa poistaa. Hienonna valkosipuli ja murskaa korianterin siemenet kevyesti. Voit käyttää myös jauhetta.

Sekoita sokeri, suola, etikka ja sitruunamehu pienessä kannellisessa astiassa, kunnes sokeri on suunnilleen sulanut. Lisää mausteet, sekoita ja laita astiaan lopuksi kesäkurpitsaviipaleet. Laita kansi kiinni, ravista kunnolla ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään kahdeksi tunniksi.

Haukinakki-Kivistössä-Blog

Advertisement

27 thoughts on “Haukihodarit

Add yours

  1. Kiitos! Joo vaihtelua ja kätevä vastaus siihen, kun kala piti käyttää, mutta hodaria teki mieli. Tää on semmosta iloisen mielen ruokaa 🙂

  1. Eihän, hauskaa! Great minds.. Ainahan voi pistää vähän paremmaksi, en nimittäin keksi mitään syytä, että suosittelisin tekemään mitään muuta viikonloppuna. Tätä muistellessakin tulee erikoishyvälle mielelle.

 1. Kaikilla pitäisi olla oma Liisa, voisiko hänet laittaa kiertoon meille muillekin tuoretta leipää halajaville?

  Kyllä te ootte näppäriä emäntiä, ihan superidea, jonka aion suosiolla varastaa teiltä taitureilta.

  1. Mä perustan henkilö(stö)vuokrausfirman! Vuokrataan kiinteillä leipomushinnoilla. Esim. monen päivän ruisleipä -liisa on kalliimpi kuin burgerisämpylä -liisa.

 2. Apua, kuinka haukinakit voi näyttää aivan oikeilta nakeilta. paitsi kyllä herkullisemmilta!
  Mä en viitti riistää Liisaa sulta, mutta voin vuokrata itseni teille ruokakriitikoksi paikan päälle vaikka viikoksi ensi kesänä. Arvostelen myös juomat mielelläni.

 3. Ah, miten kauniit kuvat! Ja kuinka mainio idea!
  Mä ehkä kuitenkin jätän nämä itse kokeilematta ja sen sijaan pyydän isääni tekemään mulle näitä, kun ens viikonloppuna suuntaan saaristoon vierailulle 😉

  1. Hmm, eikös noi hki-oulu -lennot oo aika hinnakkaita? Katsotaan, laskeskelen vähän pitkänmatkan keikkojen kannattavuutta.

   Toi ahvenen löytyminen ruokavalioon jaksaa hämmästyttää edelleen. Siisti homma.

 4. Hitsin ihana resepti! Oli varmasti maukasta. Haukea tulee käytettyä liian vähän, yleensä vain kesäisin kun se on itse järvestä/merestä kalastettu.

 5. Vau mikä idea! Pikkusen vielä punasta väriainetta sekaan niin menis kuorettomista nakeista nirsoille kakaroille ulkonäön perusteella ihan täydestä ;). Näitä täytyy kyllä oikeesti kokeilla.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: