Syksystä ja omenahyytelöstä

Valkosipulit-Kivistössä-Blog

Viime viikonloppuna tyhjennettiin suurin osa kasvimaasta. Paikalleen jäivät enää lehtikaalit, lehtisellerit ja uutta hedelmää vieläkin tuottavat kesäkurpitsat. Viimeisetkin punajuuret ja porkkanat kiskottiin maasta, härkäpavun palot kerättiin ja kasvit käännettiin maahan antamaan ensi vuodeksi voimaa. Kurkut saivat lähtöpassit myös, iso rikkaruohourakka hoidettiin samalla ja raahattiin tyhjiin osioihin lehtisilppua katteeksi.

Valkosipulipenkistä nostetut tuoksuvat aarteet olivat tänä vuonna pieniä mutta mehukkaita. Marjapihalle kaivettiin kaksi itsekasvatettua hyvin juurtunutta herukantainta ja kasvihuoneen tomaateilta poistettiin kastelujärjestelmä. Eivät ne enää jaksaneet kypsyttää loppuja. Viimeiset vihreät kerätään tulevana viikonloppuna vihreään ketsuppiin, joka on mielestäni ehdottomasti paras paikka upottaa kypsymättömät tomaatit. Lupaan reseptin!

Metsästä löytyi jättipitsallisen verran kantarelleja ja torvisieniäkin kuivattavaksi asti. Tattiaika lienee jo näillä nurkilla ohi. Vaikka kaapin päällä on 1,5 isoa purkillista kuivatettuna, ahneelle se ei riittäisi.

Sienimetsällä-Kivistössä-Blog

Illalla sai syödä kynttilän valossa vaikka päivä oli vielä lämmin ja muistutteli kesästä. En tiedä, pitääkö paikkansa, että syntymävuodenaika jättää leimansa ja tuomitsee ikuiseen rakkauteen. Ainakin minä, syksyllä syntynyt, olen seesteisimmilläni syksyn tuoksuissa ja valossa, ja menneen viikonlopun kaltaisina päivinä pakahduttavan onnellinen.

Ai niin, lupasinhan minä siitä omenahyytelöstäkin. Sen keittelin osto-omenoista, oma sato kun jäi tänä vuonna säälittäväksi. Tein tämänkin kahtena päivänä, kuten muutaman muunkin hillon tänä vuonna, mutta ihan hyvin saa oikoa asiat yhdelle päivälle. Tee tämä ehdottomasti kirpeimmistä ompuista, jotka löydät. Suuri sokerimäärä vaatii hedelmältä kipakkaa luonnetta.

Omenahyytelö-Kivistössä-Blog

Omenahyytelö

n. 10 dl hyytelöä

Omenamehu:
1 kg omenoita
1,5 l vettä
1/2 sitruuna

Hyytelö:
50 g sokeria/1 dl omenamehua
1/2 sitruunan mehu

1. päivä
Pilko omenat kuorineen ja siemenkotineen teräskattilaan. Kaada päälle vesi ja laita sekaan puolikas sitruuna. Keitä mehua maltillisella lämmöllä n. 45 minuuttia. Kaada mehu siivilän läpi astiaan ja jätä omenamuhju valumaan peitettynä yön yli.

Jos et malta odotella, voit valuttaa hyvin, puristella lopuksi massasta viimeiset mehut ja jatkaa suoraan hyytelön keittoon. Silloin kannattaa pitää huolta siitä, ettei mehu pääse sameaksi omenamassasta.

2. päivä
Mittaa mehu ja kaada hillonkeittokattilaan. Kaada mukaan 50 g sokeria mehudesiä kohti ja purista joukkoon sitruunamehu. Anna kiehua ja keitä sekoittamatta ensimmäinen puoli tuntia. Sen jälkeen sekoita tarvittaessa, jos vaikuttaa, että hyytelö tarttuu kattilan pohjaan.

Seos alkaa muuttaa väriään punaisen kupariseksi 45 min-1,5 h:n sisällä riippuen mm. mehun määrästä, kattilan pohjan laakeudesta ja omenan pektiinin määrästä. Samaan aikaan kuplat muuttuvat valkoisiksi ja seos kuohahtaa sekoittaessa. Laske silloin lämpöä ja anna kuplia vielä 5-10 minuuttia. Testaa hyytelö pakkasessa olleella lusikalla, jos se ei enää juokse, hyytelö on valmista.

Kuori hyytelön päältä vaahto. Purkita pestyihin ja hyvin kuumennettuihin purkkeihin (130 asteessa vähintään 30 min) ja anna jäähtyä. Säilytä viileähkössä ja pimeässä, ettei valo pääse vaikuttamaan väriin.

Kauniin värinen melkoisen makea herkku sopii hyvin esimerkiksi tosi happaman jugurtin päälle, voin kanssa lämpimälle leivälle tai briossille tai esim. vanhan tiukan parmesaanin kylkeen.

Apple-jelly-Kivistössä-Blog

Advertisement

13 thoughts on “Syksystä ja omenahyytelöstä

Add yours

 1. Kerrankin joku tajuaa. Syksy on ihanaa aikaa! Vaikka saitkin aikaan huonon omatunnon, kai minun pitää mennä kiskomaan nyt loput juurekset tuolta penkeistä

  1. Just mietin, että pitää käydä keräämässä loput, laittaa mehustumaan ja dokumentoida tällä kertaa ohje kunnolla.
   Viikonloppua sinnekin!

  1. Jee, Ankerias! Joo, ihan taloussokeria. Ei oikeastaan muuta huomioonotettavaa, kuin että ole kärsivällinen ja ota aikaa, jos kattilassa ei ole laakeaa pohjaa. Pelkällä sokerilla viskositeetin keittely ottaa aikansa. Kerro sit kuin meni.

   1. Valmista!

    Totesin, että kun kerran kauhoessa kiehahtaa ja lusikkakikalla tuli mukavan kiinteää, että on varmaan valmista. Hyytelö on nyt purkissa. Huikean kauniin värinen.

    Kiitos reseptistä.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: