Siinä on pppuolukka!

Ruis-Anteroa ei taida enää olla olemassa mutta jotkut mainoslausahdukset vain jäävät elämään. Niin kuin nyt tämä otsikossa mukaelemani “Siinä on rrreikä!”. Ihan klassikkokamaa!

puolukkaleipä-1

Sitä reikää ei tästä limpusta löydy  – muuten kuin pitkän nostatuksen ja happaman taikinan aiheuttamista pienistä sievistä kuplista – mutta puolukkasattumia kylläkin. Resepti on myös ihka ensimmäinen ihan itse kehitelty*. Eikä edes vaadi heräämistä viideltä aamulla.

Taikinan ensimmäisen vaiheen voi tehdä vaikka illalla ja unohtaa pöydälle kohoamaan yön ajaksi.

125 gr aktiivista (vehnä)hapanjuurta
100 gr täysjyvä spelttijauhoja
100 gr kaurajauhoja
550 gr vehnäjauhoja
500 gr vettä
ripaus kuivahiivaa (n. 1gr)
16 gr suolaa
(1-2 dl puolukoita)

lisäksi n. 30 cm pitkä pinnoitettu leipävuoka

1. vaihe
Kippaa kaikki ainekset paitsi puolukat taikinakulhoon ja sekoita käsin tai vaikka puuharukalla sekaisin. Tässä vaiheessa ei siis tarvitse vaivata tai veuhtoa, sekoitat vain kaikki aineet huolellisesti ja peität kulhon liinalla. (Jos et ole jo ehtinyt nukahtaa villasukat jalassa sohvalle) käy kurkkaamassa taikinaa noin tunnin kuluttua ja tee näin: Lisää tässä vaiheessa halutessasi puolukat taikinaan ja työnnä sormet taikinan “yläreunan” alle, venytä taikinaa kulhon keskustaa kohti ja paina takaisin taikinaan. Tee sitten samoin kolmelle muulle reunalle ja peitä kulho taas liinalla. Halutessasi voit toistaa tämän vielä kerran tai kaksi n. tunnin välein mutta ilmankin pärjää.

2. vaihe
Aamulla (tai siinä vaiheessa, kun taikina on saanut seistä rauhassa huoneenlämmössä n. 8 tuntia) jauhota leivinalusta ja kippaa taikina siihen. Toista yllä kuvattu taittelu ja jaa taikina sitten kolmeen osaan. Muotoile kustakin osasta pallo ja aseta leipävuokaan vieretysten. Peitä taas liinalla ja anna kohota kiireestä riippuen puolesta tunnista tuntiin ja lämmitä uuni sillä välin 250-asteeseen.

Tuikkaa kohonnut leipä uuniin ja paista 250-asteessa 15 minuuttia. Alenna lämpö sitten 200-asteeseen ja paista vielä n. 45 minuuttia tai kunnes leivän sisälämpötila on 98-astetta. Jos sinulla ei ole mittaria, leivän kypsyyttä voi kokeilla myös koputtamalla leivän pohjaan. Kumea ääni tarkoittaa, että leipä on kypsää. Jos pohjan kuori tuntuu kostealta tai vähän pehmeältä, paista leipää ilman vuokaa vielä n. 10 minuuttia.

Jäähdytä leipä ritilän päällä ja nauti vaikka savustettujen muikkujen tai ihan vaan voin kera.

Leivän paksu kuori takaa sen, että se säilyy pitkään mehevänä ilman muovipussia. Paras tapa säilyttää se on laittaa se leikkauspinta alaspäin leikkuulaudalle.

puolukkaleipä1

Taikinasta voi hyvin leipoa myös tavallisen limpun vuokaleivän sijaan. Silloin kannattaa olla tarkkana paistoajan kanssa, sillä vuoassa leipä kypsyy vähän hitaammin ainakin oman kokemuksen mukaan. Kaurajauhoja saattaa olla haastellista löytää mutta niitä voi tehdä itsekin ajamalla monitoimikoneessa kaurahiutaleet jauhoksi. Täysjyväspeltin voi korvata ihan tavallisella täysjyvä- eli grahamjauholla.

Niinä kolmena kertana, kun tätä limppua olen leiponut, olen kohottanut taikinaa välillä huoneenlämmössä tai sitten jääkappissa. Mitään huomattavaa eroa ei leivän rakenteeseen tullut eri lämpötiloissa kohottaessa. Oleellisinta näyttäisi olevan se, että taikina saa kohota pitkään jossain valmistusvaiheessa.

*Otan mielelläni vastaan palautetta reseptin toimivuudesta!

Advertisement

4 thoughts on “Siinä on pppuolukka!

Add yours

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: