Vihreä ketsuppi quebeciläisittäin

Vihreät kypsymättömät tomaatit ovat aiheuttaneet Kivistössä päänvaivaa aina kylmien tultua. Niitä on yritetty kypsyttää vaikka millä keinoin villasukista lähtien ja lopputulos on aina ollut vähän niin ja näin.

Green-Ketchup-Kivistössä-Blog

Tämän vuoden raa’at tomaatit keittelimme vihreäksi quebeciläistyyppiseksi ketsupiksi, mikä osoittautui oikein toimivaksi. Tämä kirpeä ketsuppi sopii erinomaisesti esimerkiksi uunissa haudutetulle possulle ja grilli- ja bbq-lihalle.

Vihreä ketsuppi

n. 5 dl ketsuppia

1 l raakoja tomaatteja (pieneksi leikattuna)
5 dl sipulia (hienonnettuna)
n. 3 tl suolaa
2 dl valkoviinietikkaa
1,5 dl sokeria
2 laakerilehteä
1 tl sinapinsiemeniä
1,5 tl maustepippureita
1 tl mustapippureita
(1 tl tillinsiemeniä)

1. päivä
Kalttaa tai kuori kuorimaveitsellä isot raa’at tomaatit. Voit kuoria myös kirsikkatomaatit, mutta me emme viitsineet siihen ryhtyä. Viitseliäisyydellä ja kuorimalla saat lopputuloksesta sileämmän. Hienonna tomaatit ja sipulit.

Lado kulhoon sipulia ja tomaattia kerroksittain ja ripottele väleihin suolaa. Peitä hyvin ja jätä viileään n. 8 tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään.

2. päivä
Pese säilöntäpurkit hyvin ja nosta 130-asteiseen uuniin kuumenemaan noin 30 minuutiksi. Keitä kannet.

Kaada tomaatti-sipuliseos lävikköön, valuta pois irronnut neste ja huutele hyvin. Kaada huudellut tomaatit ja sipulit kattilaan. Lisää valkoviinietikka ja sokeri sekä mausteet harsokangasnyytissä. Kuumenna kiehuvaksi.

Keitä pienellä lämmöllä noin 30-40 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes tomaatit ja sipulit ovat kypsiä ja seos on jäykistynyt hiukan hillomaiseksi. Nosta maustepussi pois ja aja tehosekoittimessa tasaiseksi.

Kaada ketsuppi takaisin kattilaan ja kiehauta. Purkita kuumiin säilöntäpurkkeihin ja jätä jäähtymään. Säilytä viileässä ja pimeässä.

Vihreät-tomaatit-Kivistössä-Blog

Advertisement

14 thoughts on “Vihreä ketsuppi quebeciläisittäin

Add yours

 1. Olen monta kertaa miettinyt, että tuolta Kanadan suunnalta löytyisi varmaan vaikka mitä mielenkiintoista ja hyvin Suomen olosuhteisiin sopivaa reseptiikkaa. Tämä Quebecin vihreä ketsuppi on mielenkiintoinen. Ehkä niillä on siellä se sama ongelma, että ei ehdi tomaatit kypsyä.

  1. Eipä mullakaan ole kauheasti tullut sinne puolelle käännyttyä aiemmin. Voisikin vähän tarkastella, mitä siellä tehdään esim. riistan kanssa!

   Joo, ehkä ne painivat saman ongelman kanssa. Tänä vuonna sentään syötiin aikamoinen määrä kypsiäkin, kylminä kesinä kypsä sato saattaa jäädä valjummaksi, kun viikonloppueläjinä oikein voida järkkäillä lämmitystä kasvihuoneeseen.

  1. Joo, muistan aikaa ennen omaa kasvatusta, kun olisin halunnut tehdä jotain vihreistä tomaateista. Ei niitä oikein tietystikään saa mistään. Olisikohan kaupoilla tsäkällä joskus sellaisia takahuoneessa kypsymässä?

 2. Yhdessä radion tieteisohjelmassa sanottiin, että vihreitä tomaateja voi jälkikypsyttää irrallaan tai kuihtuneessa rangassa vain, jos ne ovat aloittaneet kypsymisvaiheen itse. Sen näkee keltaisesta väristä tomaatin sisällä (siis pitää ainakin yksi halkaista). Jos ne on vihreitä sisältä, ei se onnistu.

  1. Hei Leena, kiitos kommentista, olipa mielenkiintoinen tieto! Nyt tajuan, miksi tomaattien kypsyttäminen on niin usein epäonnistunut. Tuossakin satsissa olisi isolta osin menneet yritykset hukkaan.

  1. Kiitos Jael, ja oh, miten tylsä nuoruuden poikaystävä, kun ei tajunnut maistattaa vihreää ketsuppia 😉

   Totta puhuen ei tämä Quebecissäkään varmaan perus-Heinzia voita ketsuppien suosituimmuuskisassa.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: