Paimenen piiras

www.kivistossa.com

Tämän lapsuuteni herkun, lihaperunasoselaatikon, hivenen hienostuneempi versio on kaikessa yksinkertaisuudessaan älyttömän herkullista eikä kaipaa ketsuppia kylkeen. Lihatonta lokakuuta viettävät voivat korvata jauhelihan helposti vaikka de puy-linsseillä eikä maku kärsi taatusti pätkääkään.

Ohjeesta riittää neljälle lounaaksi.

Hirvipaimenen piiras

n. 700 gr perunaa (esim. rosamunda)
1 dl parmesania raastettuna
n. 1 dl maitoa
500 gr hirvi-sika jauhelihaa
2 porkkanaa kuutioituna
2 sipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl worcestershire-kastiketta
1 prk tomaattipyrettä
4-5 dl vettä
2 rkl riistafondia
1-2 tl timjamia (tuoretta tai kuivattua, laitoin molempia)
suolaa ja mustapippuria

Kuori perunat ja leikkaa reilun kokoisiksi paloiksi. Laita perunat kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että ne juuri peittyvät. Lisää ropsaus suolaa ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna porista miedolla lämmöllä niin, että perunat ovat täysin kypsiä. Kaada vesi pois ja muussaa perunat. Voit käyttää apuna kuvan kaltaista vihannesmyllyä tai survoa ne ihan perinteisellä survimella. Lisää muussatun perunan joukkoon maito ja parmesan-raaste. Sekoita, mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä syrjään odottamaan. Muussi saa jäädä melko pehmeäksi sillä se jähmettyy jäähtyessään. Pehmeämpää muussia on myös helpompi levittää kastikkeen päälle.

www.kivistossa.com

Ruskista jauheliha ja siirrä syrjään. Kuumenna tilkka öljyä kasarissa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä 7-8 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä muutama minuutti. Lisää loput raaka-aineet sekä paistettu jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla ja kuumenna kiehuvaksi. Voit antaa kastikkeen porista miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa n. 150-asteessa 40 minuuttia.

Kuumenna uuni 225-asteeseen. Annostele kastiketta kauhalla uunivuuan tai esimerkiksi valurautapannun pohjalle. Kastiketta saa olla vähän yli puolenvälin käyttämästäsi astiasta. Peitä kastike sitten muussilla ja kuvioi pinta halutessasi haarukalla. Paista 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

www.kivistossa.com

Kivistössä alkaa pikkuhiljaa olemaan valmista talventuloa varten. Viikonloppuna asetettiin lintulauta pihan pienille vierailijoille ja aikamoinen vilske siellä heti kävikin. Tuvan ikkunoiden hyönteisverkot saivat väistyä tuplien tieltä ja ikkunat teipattiin samalla (vinkkinä muuten, että paperinen ikkunateippi peittoaa muovisen ihan 6-0). Pelakuut ja hortensiat pääsivät myös talviteloille, osa mökin kellariin ja osa ihan kaupunkiin asti.

www.kivistossa.com

Nyt pidetään vielä peukkua sille, että maa pysyisi sulana niin pitkään, että saadaan kaikki alelaareista haalitut kukkasipulit istutettua.

www.kivistossa.com

Advertisement

17 thoughts on “Paimenen piiras

Add yours

 1. Me juuri eilen mietimme, että tekeeköhän joku vielä lapsuuden jauhelihapottumuusilaatikkoa (äitini teki kyllä 80-luvulla useammin perunaviipaleilla varustettua versiota) ja päädyimme tietenkin siihen, että voisi tehdä paimenen piirasta? Ehdit ensin :).

 2. Se että keksit laittaa sen tuohon valurautapataan, tekee tästä jo niinkun vaikka vierasvarakelpoisen. Ja hirvenjauheliha, tiätysti kans. Cgef Jonesilla on riistaviikohaaste, sä voisit kyllä laittaa tän sinne!

 3. Kolmella asialla olen liikenteessä: 1. Kivistön justkat päivittyvät taas Kokkipottilaankin, jippii sille. 2. Kolme viime päivän aikana olen laittanut kirjanmerkkeihin ainakin neljä tai viisi paimenen piirasta, teidän versio näyttää herkuimmalta! 3. Pienet valurautapannut ovat ihquja!

  1. 1. Ihan mahtavaa, jippiit täältäkin!
   2. Kiitos! Nyt on selkeesti liikkeellä jotain shepherd’s pie viboja, kun Luimupupullakin oli ollut samat aatokset.
   3. Ihkuuden lisäksi ne on vielä niin monikäyttöisiä!

 4. Minäkin niin tykkään tuosta pienestä valurautapannusta, onneksi sain äidin kätköistä samanlaisen.

  Tämä on todellakin edustuskelpoisempi kuin lapsuuden loota, mutta juuri sopivan nostalginen. Pakko tehdä tätä.

  1. Erityisesti mua viehättää tuossa kyseissä pannussa tavallista hieman korkeampi reuna. Muussi ja jauhelihasoosi on kyl lohtu/syys/talviruokaa parhaimmillaan. Ja onnea hei valinnasta edustamaan Suomea, tosi hieno juttu!

 5. Ihanan kuuloinen ja näköinen ohje! Sipulit saa muuten hyvin lähtemään vaikka routaa olisikin, rautakangella vaan kolo, sipuli maahan ja multaa päälle – hyvin on ainakin tulppaaneja noussut tuolla menetelmällä. Mutta kannatan lämpimästi kohtuullisten kelien ja tryffelikauden jatkumista 😉

  1. Kiitos Merja! Kerran olen routaiseen maahan sipuleita laittanut ja kyllähän ne tosiaan lähti. Huomattavasti mukavampaa istutus oli nyt, kun maa oli vielä sula ja aurinkokin pilkisti pilven takaa 🙂

   1. Minä vielä suunnittelen sipulikauppaan menoa… Piti tulla uudestaan fiilistelemmän tuota hienoa rautapannua. Mun perintörautapannu otti ja halkesi juuri! Miten se nyt tollain, ainakin 50 vuotta kestänyt!?! Mistä olet hankkinut tuon, oletko tyytyväinen ominaisuuksiin? Ellei ole perintöpannu, niin muistatko merkin?

   2. No nythän niitä saa puoleen hintaan! Mä yleensä höyrähdän heti kauden alussa ostamaan ja sit vielä alelaareista. Pannu on Kivistön edellisten omistajien perintöä eikä siinä muistaakseni näy merkkiä. Kirppiksiltä löytää kyllä aika helposti hyviä. Joskin ne saattaa vaatia puhdistusoperaation ennen käyttöönottoa. Vatsasekaisin Kilinkolin-Riikka on ainakin kirjottanut asiasta hyvän postauksen jokunen vuosi sitten. Onnea metsästykseen! 🙂

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: