DIY: Kynttilänjalka kupariputkesta

Ku ite tekee ni saa just semmosen ku haluaa. Lähetän lämpimiä ajatuksia sille, joka keksi käyttää kupariputkea ja –liittimiä esimerkiksi kynttilänjalkojen rakennusmateriaalina. Muuhunkin ne taipuvat, ainakin Pinterestistä löytyy jos jonkinlaisia ideoita ja ohjeita. Tähän projektiin osviittaa haettiin tanskalaisesta KreaVilla-blogista.

www.kivistossa.com

Kuparin lämmin kiilto pääsee todella oikeuksiinsa nyt, kun vuoden pimeimmät hetket ovat käsillä. Näyttävä kynttilänjalka on helppo toteuttaa ihan kerrostalo-olosuhteissa. Tarvitset vain oikeat työkalut etkä niitäkään kovin montaa.

Liitosten määrä riippuu siitä kuinka monen kynttilän kynttilänjalan toteutat. Alla oleva ostoslista kattaa tarvikkeet kahteen nelipaikkaiseen kynttilänjalkaan.

Ostoslista:

n. 40 cm kupariputkea (⌀ 22 mm)
4 kpl t-yhde kapillaari (⌀ 22 mm)
8 kpl 90° kapillaarikulma (⌀ 22 mm)
putkileikkuri
kakskomponentti epoksiliima

www.kivistossa.com

Kupariputkea myydään useimmiten kahden metrin pätkissä. Halvimmat putket löytyvät Biltemasta (21,90/2 m) mutta esimerkiksi K-Raudat ja Bauhaus myyvät vastaavaa putkea. Bauhausissa putkia sai myös lyhyemmissä pätkissä mutta hinta oli huomattavasti kalliimpi.

Kupariliitokset tilattiin netistä ja ne maksoivat n. 2,50 euroa kappale. Rautakaupoista ei oikean kokoisia liitoksia löytynyt lainkaan (Bauhausin liitosvalikoima oli paras, joten jos ei halua netistä tilata niin siellä voi käydä kuikuilemassa). Huomioi, ettet osta sellaisia liitoksia, joissa on kumitiivisteet. Ne ovat nimittäin kalliimpia ja täysin turhia tässä projektissa. Putkileikkureita saa hyvin varustelluista rautakaupoista (myös Biltemasta ja Clas Ohlsonilta) ja hinta on alle kympin.

Aloita leikkaamalla putkesta viisi 4-5 cm pituista pätkää (yhteen kynttilänjalkaan tarvittava määrä). Putkileikkuri asetetaan putken ympärille niin, että terä on kohtisuorassa pintaa vasten ja kiristetään sen verran, että sen saa pyöräytettyä putken ympäri melko helposti. Sen jälkeen sitä kiristetään lisää ja taas pyöräytetään. Jatka näin kunnes putki katkeaa ja toista kunnes sinulla on tarvittava määrä pätkiä.

www.kivistossa.com

Rakenna pätkistä, t-liitoksista ja mutkista haluamasi mallinen kynttilänjalka. Ennen liimaamista kannattaa vähän mallailla haluaako välipätkistä vielä lyhyemmät. Me aloitimme n. 9 cm pätkillä, mutta ne olivat meistä liian pitkiä, joten puolitimme ne. Varmista myös, että rakennelmasi pysyy tukevasti pystyssä.  Liima kannattaa levittää liitoksen sisäpintaan, ettei märkä liima tursua ulos paloja yhdistettäessä. Liimaa osa kerrallaan ja varmista, että kynttilöiden kolot ovat kohtisuoraan ylöspäin. Liiman kuivuttua kynttilänjalka on käyttövalmis.

www.kivistossa.com

Kynttilänjalkojen pyslaaminen oli tosi kivaa ja suhteellisen nopeaa. Olisiko tässä lähestyvän joulun suosikkiaskartelu?

Kahdesta metristä putkea saa monta kynttilänjalkaa. Hintaa yhdelle nelipaikkaiselle kynttilänjalalle tulee alle 20 euroa jos ei laske mukaan putkileikkurin hintaa.

Advertisement

13 thoughts on “DIY: Kynttilänjalka kupariputkesta

Add yours

  1. Ihanaa askartelua! Ja loistavat ohjeet tavaranhankintapaikkavertailuineen!

    Kupariin saa kauniita patinointeja vaikka millä, joten kynttilänjalka vain paranee vanhetessaan!

    Tunnelmallista syksyä Kivistöön! 🙂

    1. Niin tosiaan se patinakin vielä! Mä luulen, että näitä kynttilänjalkoja tullaan kyllä vaalimaan rakkaudella :). Ja samoin sinne mukavaa syksyä!

  2. No olisi. Kivistössä ollaan taas trendien aallonharjalla. Kaikista trendikkäin on kupariputkista tehty suihku. Eli seuraavaksi sellainen? Kun katsoo kupariputken hintaa, en yhtään ihmettele, miksi putkirempat maksavat maltaita…

    1. Ehdottomasti joo kuparinen suihku, vaikka kasvimaan viereen. Ois kyllä aika kätevä ittensä siinä liottaa kaikesta hiekasta ja mullasta ennen kuin siirtyy huvilan terassille nauttimaan kuplivaa ;). Mutta tosiaan ei ihme, että putkirempat imee rahaa ihan hulluna. Onneksi omalta osalta se on jo takanapäin.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: