Momofukun höyrytetty leipä

Heti alkuun täytyy kyllä purnata, että ’steamed buns’ kuulostaa paljon kuvaavammalta kuin höyrytetty leipä. Olisiko höyrytetyt kannikat nyhtöpossun veroinen uudissana? Rohkenen epäillä…Internetin käännöspalvelu ehdotti bun-sanan suomenkieliseksi verrokiksi pullaa. Se taas assosioituu niin vahvasti makeaan leivonnaiseen, että sitäkään en halunnut tässä yhteydessä käyttää.

www.kivistossa.com

Taannoisella työmatkallani Tukholmassa kävin syömässä Miss Voon –ravintolassa, joka muistuttaa ideologialtaan hieman kotoista Farangia modernilla aasialaisvivahteisella listallaan. Yksi tilaamistani annoksista oli höyrytetyn leivän välissä tarjoiltua possun kylkeä kimchillä höystettynä. Se oli sikäli hauska sattuma, että höyrykannikoiden tekeminen oli seilannut ajatuksissani jo pidempään.

David Changin 2004 perustamasta Momofuku Noodle Barista on vuosien mittaan ehtinyt kehittyä jonkin sortin ruokaimperiumi. Ravintoloita on New Yorkissa jo useampia ja keittokirjojakin on julkaistu kaksin kappalein. David Changin Momofuku bo ssämiä lienee ainakin osittain kiittäminen Suomeenkin asti yltäneestä nyhtöpossun invaasiosta. Oli siis erittäin helppoa valita kokeiltavaksi reseptiksi Momofukun ensimmäisessä kirjassa julkaistu höyrykannikoiden resepti. Reseptin on julkaissut australialainen Gourmet Traveller. Tein puolikkaan annoksen, sillä meitä syöjiä oli vain kaksi. Puolikkaasta olisi hyvin riittänyt neljällekin.

Momofukun höyrytetyt leivät (n. 25 kpl)

1 tl kuivahiivaa
vajaa 2 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1,5 rkl maitojauhetta
0,5 rkl suolaa
¼ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
reilu 0,5 dl rypsiöljyä

Kaada kaikki aineet kulhoon. Sekoita ainekset karkeaksi massaksi ja vaivaa sitten taikinakoukuilla 8-10 minuuttia kunnes taikina irtoaa helposti kulhon reunoista. Öljyä kulho kevyesti, peitä liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (n. 1-1,5 tuntia).

Kaada kohonnut taikina leivinalustalle ja vaivaa siitä ilmat pihalle. Jaa taikina puoliksi ja rullaa molemmat puolikkaat pitkäksi pötköksi. Leikkaa pötköistä yhteensä n. 25 pingispallon kokoista palaa. Yhden palan pitäisi painaa n. 25 gr. Pyöritä palat palloiksi ja anna kohota tuorekelmun alla puoli tuntia.

Leikkaa pallojen kohotessa leivinpaperista yhtä monta 10cm x 10cm kokoista arkkia kuin sinulla on palloja kohoamassa. Paperi estää leipää tarttumasta höyrytysastian pohjaan kypsennyksen aikana.

Litistä sitten pallo kämmenellä ja kaulitse se n. 10cm pituiseksi ovaaliksi. Taita ovaali puoliksi ja aseta leikkaamasi leivinpaperin palan päälle*. Toista lopuilla palloilla. Peitä leivät taas tuorekelmulla ja anna kohota vielä reilu puoli tuntia. Huom! Puolikuun malliset leivät saattavat vaikuttaa tässä vaiheessa mitättömän pieniltä, mutta ne kohoavat kypsennettäessä ja ovat oikein oivallisen kokoisia.

www.kivistossa.com

Höyryttämiseen voit käyttää höyrytyskattilaa tai -koria jos sinulta sellainen löytyy. Me käytimme isoa lävikköä kattilan päällä ja se toimi hyvin. Laita kattilaan reilusti vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Höyrytä 3-4 leipää kerralla (riippuen käyttämäsi höyrystimen koosta) n. 10 minuutin ajan.

www.kivistossa.com

Täytä esimerkiksi nyhtöpossulla ja Nannan pikakimchillä. Ylijääneet kannikat voi pakastaa. Suosittelen pakastusta ilman sitä leivinpaperiarkkia, ettei se vaan jämähdä kiinni. Sulatus tapahtuu luonnollisesti höyryttämällä niitä muutaman minuutin ajan.

*Tuossa Gourmet Travellerin ohjeessa kehotettiin kastamaan syömäpuikko esim. possun rasvaan ja laittamaan kaulitsemisen jälkeen ovaalin keskelle ja vetämään se sitten pois leivän taittamisen jälkeen. Minä jätin sen väliin, kun en oikein ymmärtänyt sen funktiota. Ehkä sen on tarkoitus helpottaa leipätaskun avaamista. Muutamassa leivässä puoliskot jäivät vähän toisiinsa kiinni, mutta aika nätisti suurin osa niistä kuitenkin aukesi ilman veistä.

Advertisement

15 thoughts on “Momofukun höyrytetty leipä

Add yours

  1. Mä selailin sitä keittokirjaa joskus kirjakaupassa ja se vaikutti kyllä mielenkiintoiselta. Selailusta on jo tovi aikaa mutta muistelen, että se jäi ostamatta silloin sen vuoksi, että ohjeet vaikuttivat vähän suurpiirteisiltä. Kivat kuvat siinä kyllä on.

 1. Tuollaisia bun-sämpylöitä saa aika monesta aasialaiseen erikoistuneesta ruokapaikasta täällä,kai jonkinlainen buumi.En ole vaan itse vielä kokeillut.

  1. Mä haluaisin vielä kokeilla höyrytettyjä pasteijoita, jotka on täytetty kaalilla ja jollain lihalla. Maistoin sellaisia Japanissa muutama vuosi sitten ja ne oli tosi hyviä. Taikina on muistikuvien mukaan melkolailla sama kuin näissä käytetty.

 2. Mulle tuli mieleen käännökseksi höyrysämpylä, mutta ei ole sekään sen hehkeämmän kuuloinen. Pääasia, että on hyvää!

 3. No ja taas! Tahon näitä nyt heti! Koska te kutsutte mut syömään?

  Mä oon kerran tehnyt indonesialaisen kaverini avustuksella jauhelihatäytteisiä höyrypullia (Bakpao) ja olihan hyviä. Niin on varppina nääki.

 4. Noiden höyrytettyjen kannikoiden ansiosta tästä saattoi tulla blogihittinne 😉 Nyt vaan hakukoneoptimoimaan: Vaihdat otsikon ja kirjoitat metatekstin. Sisällön jo tiedätkin…

  Ei vais, tämä meni to-do-listalle. Kiitos reseptistä. Enää puuttuu se keittiö.

  1. Joo, mä kyllä Jonna harkitsin tuota otsikointia mutta sit meni pupu kannik.. eiku pöksyyn.

   Mä muistan, kun saatiin meidän keittiö asennettua ja käyttövalmiiksi, ihan mahtava fiilis. Tsemppiä loppurutistukseen!

 5. Niin, siis suomalaisellehan STEAMED BUNS tarkoittaa ensisijaisesti saunan lauteilla hikoilevaa ahteria….sttä en mä nyt sitäkään nimeä himiäisi.

  Ostin (tai äitee osti) just pakkasen täyteen ankkoja, lupasin viikon päästä kokkailla pekingin ankkaa koko sisaruslaumalleni merkkipäivän tiimoilta. Mutta ehkä oonkin luovempi ja höyrytän lättyjen sijaan sämpylöitä….Vautsi mikä inspis!

  1. Apua, nää bunssit tulee tästä lähin aina assosioitumaan hikoilevaan ahteriin! Ja on muuten varmast hyvä pari sille ankalle. Oliko ne taas jossain tarjouksessa?

 6. Hitsin hitsi kun hyvännäköistä! Söin tätä (tai tämän tyyppistä) juuri viime viikolla Ravintola Gaijinissa, oli siellä nimellä Pork Bun. Rohkenisiko kokeilla tehdä itse kotikontstein?!

  1. Kokeile ihmeessä! Aika monta työvaihetta niissä kyllä on (tai niitä kohotuksia lähinnä) mutta lopputulos palkitsee.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: