Suklainen banaanileipä

Kivistössä jouluillaan jo semisti. Saahan nyt jo toki jouluilla ihan kunnollakin, jos on sellaista jouluilevaa sorttia, mutta meidän tapauksessamme nämä pienet etukäteisirtiotot liittyvät siihen, että emme ole kukaan maisemissa itse juhlan hetkellä. Kokit ja potit -Hannele, tuo viisas bloggaajakollega vinkkasi, että joulua kannattaa tietysti fiilistellä täysillä etukäteen, jos itse joulu on jouluton. Niinpä Kivistö tekee työtä käskettyä.Jouluinen_banaanileipä

Banaanileipää maapähkinävoilla. Sitä olen tässä muhitellut mielessäni syksyn kynnykseltä asti. Nyt oli aika sille kypsä ja konseptikin oli muhiessa selvinnyt. Suklainen banaanileipä maapähkinävoikuorrutteella, ja vuodenajan kunniaksi kanelia, inkivääriä ja muskottia. Eikös vain olekin vähän jo jouluisaa tunnelmaa: mausteisuutta ja tuhtiutta.

Suklaisen banaanilevän reseptin pohjana käytin jotain ikiaikaista banaanileivän ohjetta, jota rikastin suklaarouheella ja mausteilla. Maapähkinävoikuorrute sen sijaan oli pelkkä ajatuksenpoikanen, jota oli pakko vähän selvitellä. Eipä tarvinnut olla huolissaan etteikö verkosta ideaa löytyisi, amerikkalaisia ohjeita oli jos jonkinlaisia kuppikakun päälle pursotettavaksi, tyypillisesti tuhdisti voilla ja runsaalla sokerilla. Päädyin kuitenkin seuraamaan reseptiä, jonka pohjana on tuorejuusto. Ajattelin mennä suoraan löytämälläni kuorrutteen ohjeella, jota oli seurailtu monessakin paikassa, mutta aika pian tajusin, että jonkinlainen modifiointi olisi paikallaan. 200 g tomusokeria kuulosti sen verran paljolta, että aloittelin maltilla – ja päädyin siihen, että 50 g riittää. Land of plentyssä paljon sokeria on todella paljon sokeria.

Banana-loaf-with-peanutbutter

Suklainen banaanileipä maapähkinävoikuorrutteella

n. 250 g banaania (3 suurta tai neljä pientä)
5 rkl creme fraichea tai kermaviiliä
120 g voita
100 g sokeria (laitoin 25 g fariinisokeria ja 75 g tavallista)
220 g jauhoja
50 g tummaa suklaata rouhittuna
1 muna
1tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljajauhetta
0,5 tl inkivääriä

Kuorrute
200 g tuorejuustoa (philadelphia)
100 g maapähkinävoita (ei crunchyä)
50 g tomusokeria
(maitoa)

Koristeluun
Kuivattuja banaanilastuja
Suklaarakeita tai suklaarusinoita

Muussaa kuoritut banaanit haarukalla ja sekoita niiden joukkoon kermaviili ja suklaarouhe. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi ja vatkaa muna hyvin joukkoon. Yhdistä pienessä kulhossa jauhot, sooda ja mausteet. Kääntele banaanimassa ja jauhoseos vuorotellen muna-voiseokseen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.

Kaada taikina kevyesti voideltuun leipävuokaan ja paista 175 asteessa 45-50 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Kypsyyden tarkistaa helpoiten hammastikulla: kun leipomukseen tökättyyn tikkuun ei jää taikinaa, banaanileipä on kypsä. Anna leipomuksen jäähtyä ensin vuoassa noin 15 min ennen kuin kumoat sen ritilälle jäähtymään.

Tee kuorrute. Sekoita maapähkinävoi ensin purkissaan hyvin sekaisin: massa ja rasva ovat todennäköisesti erottuneet kerroksiksi. Mittaa kulhoon 100 g maapähkinävoita ja tuorejuusto. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeäksi ja tasaiseksi ja lisää vähitellen tomusokeri. Jos seos jää liian tönköksi, lisää maitoa ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat levittyvää tahnaa.

Levitä kuorrute banaanileivän pintaan ja koristele suklaalla ja banaaneilla.

Bananabread

Advertisement

6 thoughts on “Suklainen banaanileipä

Add yours

  1. Ihanan näköistä ja 200g tomusokeria aiheuttaa mielikuvana puistatuksia täällä. Rapakon toisella puolella tosissaan tykätään kunnolla makeasta.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: