Mendiant, kerjäläinen, on ranskalainen katolisten kerjäläisveljeskuntien mukaan nimensä saanut suklaaherkku, jota syödään tyypillisesti joulun aikaan. Ne ovat suklaakiekkoja, jotka perinteisesti päällystettiin mantelilla, rusinalla, hasselpähkinällä ja kuivatulla viikunanpalalla. Näistä kukin edusti yhtä veljeskuntaa, dominikaaneja, augustinolaisia, fransiskaaneja ja karmeliittoja.
Nykyään suklaakiekot päällystetään vapaalla kädellä ja taiteellisella otteella, ja pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien lisäksi mm. kandeeratut sitruksen kuoret ovat yleisiä. Itse konvehtien teko on äärimmäisen helppoa, suklaa sulatetaan, temperoidaan, lusikoidaan kiekoiksi ja koristellaan. Annetaan jähmettyä ja nautiskellaan.
Minä päätin omat koristeeni seisoskelemalla kaupan leivontahyllyjen luona inspiraatiota odotellen. Lopulta noukin mukaan kuivattuja viikunoita, karpaloita ja mustikoita sekä pistaaseja ja cashew-pähkinöitä. Tavoittena oli tehdä yksinkertaisia makuyhdistelmiä ja modernisoida suklaakiekkoa yrteillä. Suklaata otin kahdenlaista: maitosuklaata ja 70-prosenttista tummaa suklaata. Näistä yhdistelin seuraavanlaiset kombinaatiot:
Karpaloita, rosmariinia ja maitosuklaata
Mustikoita, cashew-pähkinöitä ja tummaa suklaata
Pistaaseja, sormisuolaa ja maitosuklaata
Viikunaa, salviaa ja tummaa suklaata
Tarkkaa ohjetta ei tarvitse eikä voi antaa, kukin tehköön herkkunsa sellaiseksi, mistä tykkää. Käytin 200 g tummaa suklaata ja saman verran maitosuklaata ja sain viitisenkymmentä lätyskää.
Liisan suosikki oli klassinen pistaasi ja suola, minun taas molemmat yrttiset; yrtit toivat suklaaseen sopivasti luonnetta. Mustikka ja cashew oli yhdistelmistä ehdottomasti tylsin.

Mendiants
laadukasta tummaa, valkoista tai maitosuklaata
mielen mukaan kuivattuja hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä, tuoreita yrttejä (rosmariini, timjami, salvia) ja sormisuolaa
Temperoi suklaa (hyvät perusohjeet Maku-lehden sivuilta). Nostele lusikalla voipaperin päälle suklaata ja levitä tarvittaessa kiekoiksi. Minulla tumma levittyi nätisti itsestään, maitosuklaa tarvitsi apua.
Ripottele lopuksi päälle haluamasi koristeet. Koristelu kannattaa tehdä muutamassa erässä, että suklaan pinta ei pääse jähmettymään ennen koristeita.
Nosta suklaat viileään jähmettymään.
Kivaa itsenäisyyspäiväviikonloppua kaikille ihanat!
Mikä sattuma. Vähän samanmoisia tulee paljastumaan adventtikalenterini luukusta viikonloppuna. Opin työkaveriltani kivan makuniksin, sitä testaillaan täällä parhaillaan. Lähes ainoa ruoka, jonka voi tehdä ilman keittiötä 🙂
Eihän! Odottelen mielenkiinnolla 🙂 Joo, tässä pärjää mikrottamalla rempan keskelläkin.
No nyt on oikea meininki! 🙂 Aivan älyttömän nättejä ja juuri täydellisiä glögikattauksen päätähtiä.Tuo viikunan ja salvian yhdistelmä kutkuttaa kokeilemaan erityisesti.
Kiitos Tiina! 🙂 Salvia oli kyllä tämän satsin yllätyvoittaja, suosittelen. Ajattelin seuraavalla kierroksella kokeilla vielä aprikoosia rosmariinin seuraksi.
Oih! Ihania kuvia ja kiitos makuyhdistelmävinkeistä! Näyttää myös riittävän helpolta, että tulee tehtyä. 😉
Kiitos Lensku! Näihin ei tosiaan tarvinnut kuin hippusen kärsivällisyyttä temperointiin. Siitä vaan hommiin 🙂
Oi että mä tykkään. Ehkä kestän yhden temperoinninkin, muuten kun näissä pärjää vapaalla kädellä ja avoimin mielin.
Ja Liisaa minä lyön näpeille!
Se temperointi on oikeesti aika helppo nakki. (minä sulle puhumassa helposta nakista, kun oot just tehnyt nakkinäkkärin reseptikilpailuun ;D)
Cielo! En kai minä sitä nakkinäkkäriä siihen reseptikilpailuun teheny! Olit jo toinen joka luuli. Kiitos uskosta älykkyysosamäärääni ja mutkia oikomattomaan ahkeruuteeni!
🙂
No kyl mää sen sitten tajusin. Mutta myönnettäköön, että kaksi kertaa tavasin, että tähänkö on menty. 😀
Vau, todella kauniita konvehteja. 🙂
Kiitos Siiri, siitä vaan luovuus valloilleen!