Rasvaiset eväät – kronitsi kruunaa päivän

Hyvää alkanutta vuotta täältä Kivistöstä! Vaikka Jonna povasikin näiden herkkujen olevan passé jo ennen kuin ne rantautuvat Suomeen, niin en voinut olla testaamatta, miltä nämä Atlantin toisella puolella viime vuonna villinneet herkut maistuvat.

www.kivistossa.com

Koska cronut on keksijänsä – newyorkilaisen leipurin Dominique Anselin – rekisteröimä tavaramerkki, puhuttakoon tässä artikkelissa siis tuttavallisesti kronitsista. No mistä tässä kaikessa sitten on kyse. Edellä mainittu leipuri kehitti viime keväänä donitsin ja croissantin yhdistelmän ja se on villiinnyttänyt ihmiset myymään paikallisessa huuto.netissä näitä herkkuja jopa satojen dollareiden hintaan. Krhm..

Miksi maksaa itsensä kipeäksi, kun näitä herkkuja voi loihtia myös kotikeittiössä. Ohjeita löytyy netistä jo vaikka millä mitalla. Itse päädyin testaamaan tätä reseptiä. Lopputulos on melko rasvainen, joten ehkä hieman vähäisempi määrä voita voisi riittää. Jätän sen kunkin leipurin harkinnan varaan.

Kronitsit (n. 8kpl)

225 gr voita
2 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta (käytin vaniljatahnaa)
2 kananmunaa
n. 8 dl vehnäjauhoja (josta 0,5 dl voihin sekoitettavaksi)
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, kaada kulhoon ja sekoita siihen kuivahiiva. Lisää sokeri, suola, vanilja ja munat ja vispaa sekaisin. Lisää vähitellen jauhoja niin, että taikina alkaa muodostua. Kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 8-10 minuuttia kunnes taikina on kimmoisa ja sileä. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puoli tuntia.

Sekoita sillä välin pehmenneeseen voihin 0,5 dl jauhoja.

Kun taikina on levännyt, kaulitse se n. 30×40 cm levyksi. Levitä voi tasaiseksi kerrokseksi ja taita kolmannes taikinan leveydestä ensin keskelle ja toinen reuna siihen päälle. Kääri taas kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Toista tämä kaulimis- ja taitteluoperaatio yhteensä neljä kertaa. Viimeisen kerran jälkeen anna taikinan levätä n. tunnin ajan.

Ota taikina taas jääkaapista ja kaulitse n. 0,5 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa pyöreällä stanssilla taikinasta rinkuiloita ja tee niihin keskelle reikä esim. shottilasilla. Kuumenna öljy 175-asteiseksi joko rasvakeittimessä tai kattilassa. Paista kronitsit kullanruskeiksi kääntäen ne paiston puolivälissä. Muista paistaa myös leikkaamasi keskustat! Nosta paistuneet kronitsit talouspaperilla päällystetyn ritilän päälle jäähtymään.

www.kivistossa.com

Valmiit kronitsit voi kieritellä esimerkiksi tavan sokerissa mutta erityisen hyvin niihin sopisi miedosti makeutettu ranskankermavaahto ja kirpeä omenahillo rasvaisuutta taittamaan.

Advertisement

22 thoughts on “Rasvaiset eväät – kronitsi kruunaa päivän

Add yours

 1. Minä olen niin tottunut olemaan väärässä, että kestän tämänkin hyvin 😉
  Jotenkin ensimmäinen ajatus näistä tuo samalla sellaisen nahkean rasvakerroksen suuhun. Olenko asiassa ihan väärässä eli pitäisikö näille antaa mahdollisuus?

  1. Noh, ei ne tuoreeltaan syötynä jätä kalvoa mutta jäähdyttyään ehkä vähän. Jos vielä näitä teen niin testaan vähempää voimäärää ja ehkä uunissa paistamista. Ihan vaan mielenkiinnosta, että kerrostuisko ne yhtä nätisti!

 2. Hello Liisa and Mari,

  thanks to google translation, I can follow your culinary adventures from France. I have to say that I often laugh with the translation, but less than with german ! I wish you a happy new year, and hope to meet you again, maybe next november ?

 3. Liisa, ihana, että annoit kronitseillekin mahdollisuuden. Mä en meinaa. enkä myöskään Ramenburgereille, sanon minä ja nyt tässä odottelenkin kuinka kauan ennenkuin joudun syömään sanani.

  1. Merci! Ei tää tosiaan mikään laihdutusherkku ole. Mut ei kai semmosia kyllä muutenkaan ole. Paitsi se iänikuinen lasillinen vettä :).

  1. Kiitos, se olikin pitkällisen kehitystyön ja pohdiskelun tulos ;). Pitihän sitä jotain omaa keksiä, kun reseptiä ei voinut laittaa omiin nimiin!

 4. Täällä on nyt tullut cronutin tilalle crogel, joka on siis croissantin ja bagelin risteytys. Tästä herää kysmys, what’s next :D??

  1. Mahtavaa! Pitäisköhän kehitellä suomalainen kronulla (croissantin ja pullan yhdistelmä) tai lehtevä karjalanpiirakka :D…

  1. No niinhän se olikin, muistan kyllä postauksen! Ei näistä meilläkään kestosuosikkia taida tulla mutta kiva kokeilu silti.

  1. Tai niitä sun suklaakaakkujen kuvia Instassa… Meinasin tuunata lopuista pakkasessa olevista kronitseista jotain laskiaispullatyyppistä. Jos ne on siis kaikessa rasvaisuudessaan kestäneet pakastuksen..

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: