Tunnelmia Ranskasta – ruokabloggaajan herkkuviikonloppu

Tämä tarina oli tarkoitus kertoa jo pari kuukautta sitten. Loppuvuosi vain hurahti lujaa ohi, niin kuin nyt loppuvuosilla on tavallisesti tapana. Nyt tammikuun lopun jo kolkutellessa ovelle on kai viimeistään aika kertoa, mitä tapahtui, kun ranskalaiset ruokabloggaajat lohikeittoa maistoivat.

Soissons10

Le Salon du Blog Culinaire on ranskalaisten ruokabloggaajien vuosittainen tapahtuma, joka on kuuden vuoden aikana kasvanut komean kokoiseksi kokoontumisajoksi. Se pidetään Soissons’in kaupungin ravintolakoululla ja tapahtuman sydämessä ovat itse bloggaajat ja kokkausnäytökset, joissa opetetaan uutta, näytetään kikkoja, tehdään maistuvia ruokia ja tutustutaan kaltaisiin.

Kuudenteen blogiviikonloppuun mekin suuntasimme viime marraskuussa tulkki-apukokkini kanssa. Siltä se ideakin alunperin tuli, olenhan mennyt naimisiin miehen kanssa, joka jatkuvasti suunnittelee hyviä syitä hypätä lentokoneeseen.

Aluksi aioin ainoastaan lähteä nurkkia kurkkimaan, mutta koska samainen aviomieheni mielellään myös ottaa, jos ilmaiseksi annetaan, se vähän niinkuin omalla luvallaan ilmoitti minut myös halukkaaksi omaan keittiönäytökseen. Siitä kun sai ilmaisen hotellin kahdeksi yöksi.

Hetken hädissäni äpisteltyäni suostuin kokkausnäytökseen, keksin lohikeiton eksoottisuuden ja olin lopulta ihan innoissanikin. Näytösaikamme oli sunnuntaiaamuna, joten minulla olisi hyvää aikaa tutustua siihen, miten homma toimii ja ehkä muutamaan ystävälliseen sieluun, jotka lupautuisivat yleisöksi.

Sunnuntaina mieli olikin levollinen. Lauantain aikana tapaamamme bloggaajat olivat osoittautuneet hurmaaviksi ja avoimiksi ihmisiksi, joita yhdistää rakas harrastus. Olin huomannut, että kaikki pitivät näytöksensä omalla tyylillään ja tärkeintä näytti olevan ilo ja hauskanpito. Meillä oli yleisöksi lupautuneita uusia ystäviä ja oma ahkera ja sympaattinen apukokki Antoine, joka oli koulun oppilas. Mikäs siinä oli lohikeittoa tehdessä.

soissons1

Kun kello löi alkamisaikaa, ryhdyin tulkkini kanssa hommiin. Selostin ja keitin, ja tulkki käänsi höpötyksiäni simultaanina ja toimi samalla mitä parhaimpana Suomi-mainoksena ja oppaana. Yleisöä oli parisenkymmentä ja se oli vastaanottavaista, kuuntelevaa, kannustavaa ja hyvin kiinnostunut Suomesta, ruoastamme ja meistä paikalle tulleista kummajaisista.

Ainekset keittoon ostimme paikallisista kaupoista, ja kaikkea löytyi, vaikka tilliä vähän etukäteen jännitinkin. Kalakaupasta sain pitkän anomisen ja selittelyn jälkeen palan fileetä sekä ruodot ja pään. Tulkkini kuori ja paloitteli perunoita samalla, kun minä tein tärkeämpiä asioita, kuten esimerkiksi epäonnistuin nahan irroittamisessa (Veitsen syy. Yleisö oli samaa mieltä.) Sillä aikaa, kun liemi kiehui, tarjosimme yleisölle kotoa tuotua ruisleipää maistiaisiksi.

soissons6

Keitto oli menestys, kaikki halukkaat saivat maistaa ja jokainen taisi tykätä. Moni sanoi tekevänsä keittoa joulun aikaan.

Keittäjä ja keitto

Näytöksen ja innostavien keskustelujen päätyttyä kokosimme kimpsumme sunnuntaina iltapäivästä ja ajelimme vielä vuorokaudeksi Champagneen nauttimaan levosta ja kuohujuomasta.

Salon du Blog Culinaire

Bloggaajatapahtuma järjestettiin Soissons’issa paikallisen ravintolakoulun tiloissa ja oli avoinna vain bloggaajille ja heidän seuralaisilleen. Koko tapahtuman käytännön asiat pyörivät vahvasti koulun nykyisten ja entisten oppilaiden vapaaehtoistyöllä. Suurelle yleisölle oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa oma tapahtumansa kaupungin keskustan kirkon komeissa puitteissa.

soissons9

Tapahtuma alkoi meille lauantain piknik-lounaalla, jonne jokainen bloggaaja oli valmistanut oman alueensa herkkuja. Ruokaa notkuvia pöytiä oli ripoteltu ympäri ravintolakoulua, eikä kukaan varmasti jäänyt nälkäiseksi.

soissons3Minä vein paikalle (Hella&Herkku-) kassillisen Liisan tekemiä erityisen hyviä (lue: megahappamia) näkkileipiä, jotka nekin taisivat olla eksoottisia. Pöytäseurueemme sanoin mielenkiintoisiasoissons2

Siitä piknikistä alkoikin tutustuminen hurmaaviin bloggaajakollegoihin. Yhteisen harrastuksen äärelle kokoontuneet ihmiset olivat avoimia, sympaattisia ja puheliaita. Päivä kului koululla kierrellen ja näytöksiä seuraten. Tuoksuja koulun käytävillä seuraamalla löytyi kaikenlaista maisteltavaa. soissons4

Sécotine ja Aurélie tekivät huumaavasti Munsterilta tuoksvaa herkullista spätzleä, joka odottelee myös minun kokeilulistallani sopivan kylmää talvista reippailuviikonloppua.

soissons5

Yhden lauantain näytöksen piti itse Philippe Conticini yhdessä yhden Ranskan blogimaailman suurista nimistä Maminan kanssa. Tunnelma oli kuhiseva ja kuuma. Seuraavana päivänä saman keittiön valloitti vielä kovempi pari, mutta siitähän jo ehdittekin lukea.

soissons8
Ranskassa ruokabloggaajat keskittyvät ruokapöydässä kuvaamisen sijaan syömään ja seurustelemaan. Niinpä minunkaan kamerassani ei ole enempää ruokailukuvia. Maassa maan tavalla, ja hyvä tapa onkin.

Lauantai-iltana osallistujille oli järjestetty ravintolakoulun tiloissa hulppea buffet-illallinen juomineen. Satuimme kahden puheliaan ja mukavan rouvan kanssa samaan pöytään ja vietimme kivan illan puhumalla kaikesta maan ja taivaan välillä. Lähinnä kuitenkin ruoasta. Me hipsimme hotellille siinä vaiheessa, kun DJ:n ympärille oli muodostunut iloinen tanssiletka. Kahvipisteestä kerrottiin sunnuntaina, että viimeiset olivat poistuneet aamukuuden maissa.

Ensi syksynä matkaan lähtee koko Kivistö. Ehkäpä silloin mekin nautimme vieraanvaraisuudesta ja tanssiletkoista aamuun saakka.

Muutamia sympaattisia bloggaajia, joita tapasimme viikonlopun aikana:

Sécotine, joka urheasti lukee meitä google-kääntäjän avulla. Bises 😉
Aurélie, joka teki lohikeittoa jouluna
Olivia, jonka poikaystävä on viettänyt yhden talven Torniossa, ja joka toivoi Ruispalat-tyyppistä leipäreseptiä. Ei kellään sattuisi olemaan?
Sympaattinen illallisseuramme Béatrice ja Gabrièle
Manue
Anick
Jackie
– ja monia muita lounasseurana, ruokapöytien ääressä, näytöskeittiöissä, yleisönämme.

Advertisement

14 thoughts on “Tunnelmia Ranskasta – ruokabloggaajan herkkuviikonloppu

Add yours

 1. Te olitte varmasti hurmaavia (niinkuin aina) ja keitto näyttää superherkulliselta.
  Tuollainen tapahtuma olisi kyllä mahtava. Kukahan järjestäisi Suomessa.

  Ja otan lupauksena tuon, että spätzleresepti on tulossa. Olen etsinyt sata vuotta sellaista kunnollsta.

  1. Hurmaavia, juu.. Tapahtuma oli kyllä mahtava: osallistua voi kuka bloggaaja tahansa kaupallisista kiinnostuksista tai siteistä ja koosta riippumatta, ja keskiössä olivat bloggaajat eikä sponssit tai muu kaupallinen taho, vaikka sponsseja paikalla olikin.

   Haaste otettu vastaan! Vaikka vähän jännittää, josko tämäkään späzle on sulle se oikea, kun oot jo sata vuotta etsinyt ;D
   Ehkä sitten siellä ruokabloggaajien kässäillassa? Mä voin kässäillä ruokaa, vaikka on noita keskeneräisiä lankaprojektejakin ihan 90-luvulta lähtien.

  1. Kiitos Ulla! Ei kyllä ole kunnon lohikeiton voittanutta. Huomenna sitä taas saa 🙂

   Erityisesti muuten lämmitti, kun eräs bloggaaja kommentoi keiton olleen koko viikonlopun maistuvin maistiainen. Go suomalainen ruoka!

  1. Tapahtuma oli kyllä upeasti järjestetty ja nimenomaan mielenkiintoinen. Pitäis pörrätä enemmänkin noissa kansainvälisissä blogitapahtumissa. niistä saa pään täyteen uusia ideoita.

 2. Minä olisin varmasti kauhuissani polttanut sopan pohjaan. 😉 Vaan olipa herkullisen näköistä lohikeittoa, tässähän joutuu kohta lähtemään itsekin kalaostoksille…

  1. Heh, et olis! Se porukka oli niin sympaattista ja kannustavaa 🙂

   Mutta joo, itseni toistamisen uhallakin: kyllä vaan on lohisoppa parasta herkkua.

  1. Kiitos Annaleena! Yleisö ei onneksi ahdista mua, eikä kielikysymyksestäkään tarvinnut ottaa paineita, kun oli tulkki. Ens vuonna voisikin nostaa panoksia ja päättää osata ranskaa tarpeeksi 😉

 3. I’ve no living spokesman, only google translate 🙂 so it’s quite fun to read your post ! I’d be glad to meet the rest of kivistössä next autumn, and to taste a new recipe from Finland. I haven’t cook your soup yet, but it’s in my todo list …

  1. We are so happy that you are reading us with mr google 🙂 . If any recipe is interesting and google does not know how to make it, feel free to ask!

 4. Mitä ihmettä tähän voisi kommentoida, kun menee ihan sanattomaksi… Kyllä teillä oli upea tapahtuma ja loistitte siellä kirkkaina!

  Ihana, onnellinen kuva herrasta ja rouvasta!

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: