Paahdettua helmikuskusta ja sieniä

Helmikuskusia ei vieläkään oikein tahdo löytää Suomesta mutta onneksi sen voi korvata ainakin tässä reseptissä esimerkiksi orzo- eli jyväpastalla. Paahtaminen oliiviöljyssä ennen liemen lisäämistä antaa pastan maulle lisää syvyyttä ja kivan suutuntuman. Sillä pastaahan se helmikuskuskin oikeastaan on, vaikkakin hirmuisen pientä ja siksi niin suloista.

www.kivistossa.com

Inspiraation tähän herkkuun tarjosi the gouda life. Muuntelin ohjetta sen mukaan, mitä tarvikkeita oli saatavilla.

Helmikuskusia sienillä (2:lle pääruuaksi)

4 dl helmikuskusia
5 dl kana- tai kasvislientä
n. 2 rkl oliiviöljyä paahtamiseen
1/2 limen mehu
suolaa ja mustapippuria

3 kourallista kuivattuja sieniä (meillä herkkutatteja) tai
n. 700 gr tuoreita sieniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tl chilihiutaleita
1 limen raastettu kuori
2 rkl tuoretta salviaa
1/2 limen mehu
suolaa ja mustapippuria

Jos käytät kuivattuja sieniä aloita laittamalla ne likoamaan runsaaseen määrään vettä. Anna liota n. puoli tuntia ja valuta ylimääräinen neste pois. Voit käyttää liotuslientä kuskusin kypsennyksessä jos haluat vahvemman sienen maun. Jos taas käytät tuoreita, viipaloi ne ronskeiksi siivuiksi.

Laita keskikokoinen kattila tai kasari kuumenemaan keskilämmölle. Lisää sitten 2 rkl oliviiöljyä ja kohta perään kuskus. Paahda sekoitellen muutaman minuutin välein niin, että kuskus saa kauniin kullanruskean värin. Lisää liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kuskusin hautua miedolla lämmöllä kannen alla niin kauan, että kaikki vesi on imeytynyt (n. 10 minuuttia). Lisää sitten limemehu ja ropsauta päälle aimo annos mustapippuria sekä tarvittaessa suolaa.

www.kivistossa.com
Pihan kaunein omenapuu pakkashuurteessa.

Sillä välin, kun kuskus hautuu, käy sienten kimppuun. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu kuumaksi ja lisää 2 rkl oliiviöljyä. Lisää kerros sieniä ja paista molemmin puolin kullanruskeiksi ja rapea pintaisiksi. Valuta sienistä ylimääräinen öljy pois talouspaperin päällä. Toista kunnes kaikki sienet on paistettu.

Marjapiha torkkuu vaaleanpunaisessa udussa.
Marjapiha torkkuu vaaleanpunaisessa udussa.

Pyyhkäise pannulta sienen rippeet, lisää 1 rkl oliiviöljyä ja kuumenna miedolla lämmöllä. Lisää pannuun hienonnettu valkosipuli ja chilihiutaleet ja paista minuutin verran. Kippaa sienet takaisin pannulle ja lisää vielä limenkuori, salvia ja ripaus suolaa. Pyöräytä sekaisin ja ota pois liedeltä. Lisää vielä loput limemehusta.

Kauho paahdettu kuskus annoskulhoihin ja annostele paistetut sienet päälle. Lisää vielä halutessasi päälle loraus hyvää oliiviöljyä ja pistele menemään.

Aikaisemmin helmikuskusista kokattua

Advertisement

14 thoughts on “Paahdettua helmikuskusta ja sieniä

Add yours

    1. Ruotsissa kaikki on paremmin! Satuinnaisesti olen helmikuskusiin törmännyt pääkaupunkiseudun etnisissäkaupoissa mutta ei se mikään perustuote kyllä ole. Kysyin myös vakiruokakauppiaaltani josko sitä olisi mahdollista saada valikoimiin mutta ilmeisesti tarjolla ei ole kuluttajaystävällistä pakkauskokoa. Pienimmät paketit taisivat olla kilosta ylöspäin.

    1. Oli se kyllä hyvää! Pitäisköhän vinkata eräälle herkkukauppiaalle josko sinne valikoimiin saataisiin tämä helmi tuote….

    1. Zaafranissa onkin pitänyt käydä useamman kerran mutta en ole saanut aiksiseksi. Voih, että ois tarjolla vielä eri sortteja! Siitä saadaan varmaan vielä haaveilla 🙂

    1. Kiitti Akvis! Meillä oli muuten kans viikonloppuna kakkua aamiaisella. Katsotaan josko ehtisin saada postauksen ulos ennen viikonloppua!

  1. Juuri ostin tuota puolisen tuntia sitten Hakaniemen metrotunnelin Haulerista(eka kauppa kun mennään torin puolelta alas), joka on nykyään luottokauppani papujen, riisien , linssien ja couscousin kanssa.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: