Hyvänmielen ruokaa – kalatacot

Käsin syöminen on ihanaa, semmoinen herkuttelu, minkä voisi hoitaa vaikka seisten tai kivennokassa istuen. Kun voi nostaa ruoan sellaisenaan nenän alle, tuntea sen kaikki tuoksut samalla, kun avaa suunsa. Aina miettiä, että onpa vähän hankalaa ja pysyyköhän tämä koossa. Pyyhkiä kastikkeita suupielestä tai kaalinpalaa solisluulta (kyllä, tämä tapahtui).

Se on sellaista hyvänmielen ruokaa. Niin kuin legendaariset Liisan Corn Dogit tai viime kesän suosikkiruoka haukihodarit. Tai muutaman vuoden takaiset kalapuikkohampparit ja kesäiset klubileivät. Sitä olivat myös Kivistön kalatacot.

FishtacosMaissilettuset tehtiin itse tällä ohjeella ja samalla korkattiin Liisan hankkima tortillaprässi. Ihanaa, miten vaivatonta sillä oli lättysiä painella! Saman asian ajavat valmiit pelkästä maissijauhoista tehdyt tortillat, joita löydät kaupoista keliakia-hyllyistä tai ainakin gluteenittomiksi mainittuina.

Sisään lusikoitiin chipotlella maustettua savuisensävyistä kaalisalaattia ja kuninkaaksi paistettiin madetta ja mateen maksaa.

Tacot voi tehdä muustakin kalasta, hauki tai lohi olisivat vahvuudeltaan varmaan hyviä kaalisalaatin kaveriksi. Madetacoissa kannattaa säästellä chipotlen määrässä. Herkkä kala ei sen edessä kauaa jaksa laittaa hanttiin. Meidän herkkumme pelasti vahvan makuinen maksa, joka potkaisi chipotlea dunkkuun ja tasoitti tilanteen herkulliseksi. Ja mukaan tietysti limeä, korianteria ja avokadoa. Siitä vaan, coleslawt solisluille!

Kalatacot mateesta
4-6:lle

12-16 maissitortillaa
1 made tai yhden mateen fileet ja mateen maksa
voita paistamiseen
suolaa, pippuria

Kaalisalaatti
500-700g valkokaalia
1 pieni sipuli
1 ruukku korianteria

Kastike
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl majoneesia
n. 2 chipotlea adobo-kastikkeessa*
1 tl chipotlen kastiketta
1 limen mehu
1 rkl limenkuoriraastetta
1 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa

Tarjolle: limelohkoja ja korianteria

Tee ensin salaatti ja kastike. Leikkaa kaali ja sipuli ohuiksi siivuiksi. Nypi korianterin lehdet ja yhdistä kaikki suuressa kulhossa. Hakkaa chipotlet pieniksi ja raasta limenkuori. Sekoita jugurtti, majoneesi, lime, suola, chipotlen kastike ja viinietikka kulhossa ja lisää chipotlea ensin puolet ja loput maistellen. Älä tee kastikkeesta överitulista etenkin, jos kalasi on herkkähipiäinen. Tarkoitus on saada salaattiin savuista potkua, muttei kunnon liekkejä.

Sekoita kastike salaattiin ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa ja jätä salaatti tekeytymään viileään vähintään muutamaksi tunniksi.

Leikkaa kala sormenpaksuisiksi viipaleiksi ja maksa pieniksi kuutioiksi. Leikaa limet ja nypi korianterit. Paahda tortillat kuumalla kuivalla valurautapannulla kuumiksi ja pidä lämpimänä lautasella tai korissa liinojen sisällä.

Paista lopuksi kala ja maksa nopeasti pannulla kypsäksi voissa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kerää ruokailijat heti pöytään, aloita hauska tacojenkokoamisleikki ja nautiskele esim. kevyen lagerin tai hedelmäisen valkoviinin kassa.

* -osuus:

En ole hetkeen törmännyt chipotleen kaupoissa. Joskus niitä sai tilattua Chilikaupasta ja olipa jonkin K-kaupan hyllylläkin muutama vuosi sitten. Omamme Liisa toi joulumatkoiltaan. Saa siis vinkata, jos tietää, löytyykö Suomesta tällä hetkellä.

Mutta eipä hätää, aina voi soveltaa sinne päin. Koska ideana on miedon tulisuuden ja savun yhdistelmä, salaattikastikkeen voi maustaa itselle sopivalla määrällä hakattua jalopenoa ja savupaprikajauhetta. Ei täysin sama lopputulos, mutta riittävästi sinnepäin!

TAcot

Advertisement

11 thoughts on “Hyvänmielen ruokaa – kalatacot

Add yours

 1. Wow, made-tacot on kyllä todellista luksusta! Fisutacot on ollut mun to do -listalla iäisyyden, pitää selvästi ryhdistäytyä. Vaikkei mun voi koskaan onnistua yhtä nätisti kuin teidän – ei oo tortillaprässiä… *vihertää kateudesta*

  1. Sama juttu, näitä on pitänyt tehdä jo pitkään! Se prässi on aikamoinen ihanuus. Hihkuttiin sen äärellä tovi jos toinenkin..

   1. chipotle-trokari, kuulostaa hyvältä. Mee nyt vaan sinne cittariin tarkistamaan. Meillä on ihan texmex hyllys sitä La costanedaa

 2. Meidän fish tacot tehdään ahvenesta, joka saa olutpaneroinnin. Chipotlea en ole käyttänyt näissä, mutta pääsee ehdottomasti kokeiluun ensi kesänä kun ahvenia taas nousee verkoilla!

  1. Kuulostaa hyvältä! Panerointia mäkin vähän pohdiskelin, ja olisinkin varmaan paneroinut, jos käsissä olisi ollut hauki. Miten teet tuon olutpaneroinnin?

   1. Mieheni sen itse asiassa tekee 🙂 Siihen tulee samassa suhteessa ruisjauhoa ja tummaa olutta. Niiden puutteessa vehnä ja lagerkin käyvät. Seoksen pitää olla aika löysää ja onnistuu parhaiten sormenpaksuisillla filesiivuilla. Ne istuvat hyvin soft taco shelleihin. Mausteeksi taikinaan sellerisuolaa ja mustapippuria.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: