Angel food cake

Olen ihastellen ja vesikielellä seurannut Villa Valpurin Instagramissa julkaisemia kuvia kakuista ja toivonut välitöntä teleporttausta kakkupöydän ääreen. Koska tämä ei ole mahdollista, piti leipomispuuhiin ryhtyä itse, sillä onhan viikonloppuaamu aina parempi jos saa kahvikupillisen kanssa palan kakkua.

www.kivistossa.com

Jouluiselta Kanadan-matkalta ostin keittiötarvikeliikkeen alennusmyynnistä angel food cake-vuuan. Olin hypistellyt vastaavaa aikaisemminkin, mutta jättänyt ostamatta matkalaukun tilanpuutteen takia. Olisi kakun tietysti voinut ilman erityistä vuokaakin leipoa mutta no, onhan näitä erikoistarvikkeita mukava hamstrata. Vuoka on korkeampi kuin tavallinen irtopohjavuoka ja suosittelenkin, että puolitatte alla olevan ohjeen jos käytätte tavallista n. 22 cm halkaisijan irtopohjavuokaa. Kakku jäähdytetään alassuin ja sen takia vuuassa on pienet tapit reunoilla (jos vaan olisin tajunnut kuvata myös itse vuuan niin olisi ollut helpompaa visualisoida). Tämän ominaisuuden voi korvata laittamalla vuuan alle vaikka pari kapustaa jäähdytyksen ajaksi.

En ole koskaan vatkannut niin isoa valkuaisvaahtoa kuin tätä kakkua varten. Onneksi tajusin heti alussa ottaa käyttöön isoimman kulhon, joka Kivistön kaapeista löytyy. Pitäkää tämä siis mielessä jos ja kun ryhdytte vatkauspuuhiin.

Sauvajyvänen vinkkasi FB-sivuillamme, että hänen blogistaan löytyy tuttavaperheen sukuresepti kakulle, joten testattavaa reseptiä ei tarvinnut kauaa etsiä. Ohje on muuten täysin yksi yhteen mutta cream of tartarin korvasin sitruunamehulla ja manteliaromin jätin kokonaan pois.

www.kivistossa.com

Angel food cake

1 kuppimitta erikoishienoja kakkujauhoja (2.4 dl)
1,5 kuppimittaa hienoa sokeria (3.6 dl)
1,5 kuppimittaa munanvalkuaisia (3.6 dl) (n. 10 munaa)
2,5 rkl kylmää vettä
1,5 tl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,5 tl vaniljauutetta
Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen. Siivilöi jauhot ja 0,5 kuppimitallista sokeria yhdessä. Erottele munanvalkuaiset suureen kulhoon ja säästä keltuaiset vaikka pastataikinan tekoa varten. Lisää munanvalkuaisiin vesi ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sitruunan mehu ja suola ja jatka vatkaamista. Apukokki on tässä hommassa muuten varsin kätevä etenkin jos käytät perinteistä käsivatkainta. Lisää sitten vaniljauute ja sokeri pienissä erissä. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon jauho-sokeriseos.
Kaada taikina voitelemattomaan vuokaan* ja paista uunin alatasolla 40-45 minuuttia. Jäähdytä alassuin vähintään tunti. Kakun pitää siis olla täysin jäähtynyt ennen kuin irroitat sen vuuasta. Käytä irrottamisessa apuna sileää veistä tai lastaa. Kakku leikkautuu parhaiten sahalaitaisella veitsellä ja säilyy kelmutettuna jääkaapissa ainakin 2-3 päivää.www.kivistossa.com

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen tätä kakkua maistanut. Rakenne oli juuri niin keveä kuin olin ajatellut, mutta siinä oli jännä sitko, jota en osannut odottaa. Makeampaakin se oli kuin olin ajatellut mutta Marin keittelemä puolukkakastike oli juuri sopivan hapan lisä, ettei tullut sokeriövereitä. Marin mukaan kakku maistui kiinteältä vaniljakastikkeelta, hassu nainen. Jäin kaipaamaan kylkeen vielä nokaretta ranskankermaa mutta säästettäköön se seuraavaan kertaan.

*Huom! Jos sinulla ei ole käytössä angel food cake -vuokaa valitse paistamiseen pinnoittamaton vuoka. Tämä on tärkeää kakun jäähdytysvaiheessa, ettei kakku rupea luisumaan ulos vuuasta.

Advertisement

6 thoughts on “Angel food cake

Add yours

 1. Hauskaa, meillä kokeiltiin samaista kakkua myös juuri eilen ensimmäistä kertaa – hyvä keino hyödyntää jäätelönteosta jäävät valkuaiset 🙂 Korvasimme viinikiven leivinjauheella, ja ihan hyvin kakku onnistui niinkin. Seuraavalla apteekkireissulla täytyy kuitenkin hankkia myös tuota viinikiveä, niin voi testailla tuleeko rakenteesta erilainen.

 2. Kiva että teilläkin onnistui kakku hyvin, hienolta näyttää! Kakku on tosiaan rakenteeltaan ihan omanlaisensa, ja jenkeissä asuessa oli yksi suosikkileivonnaisista, juurikin sen kaiken äkkimakean ja yltiörasvaisen vastakohtana.

  Minun kakkuvuuassa se keski”tötterö” on korkeampi kuin laidat, eli vuoka seisoo ylösalaisin sen ansiosta. Olen huomannut että monet muutkin kuivakakkuvuuat ovat samanlaisia, mutta jos niitä käyttää, pitää muistaa ettei vuoka saa olla pinnoitettu tarttumattomaksi. Eli kakun on pysyttävä vuuassa kiinni koko jäähtymisaika.

  Minunkin alkoi taas tehdä mieli tätä kakkua, pitää taas jossain vaiheessa leipoa sitä 🙂

  1. Juu meidänkin vuuassa keskitötterö on korkeampi mutta sen lisäksi siinä on ne tapit. Eipä tullut mieleen, että pinnoitettu vuoka ei käy. Pitääpä lisätä neuvo postaukseen!

 3. Ihanan arvokas olo tuli tuosta teitittelystä 😉
  Ohjetta tavaamalla yritin ymmärtää, mutta tuleeko se sitko tuosta taikinan marenkimaisesta pohjasta?

  1. Sitä katsos välillä kuvittelee kirjoittavansa suurellekin yleisölle, jotka heti sankoissa joukoin inspiroituvat ohjeista leipomaan :D. Siitä marenkimaisuudesta mä sen ainakin itse ajattelin johtuvan. Oli kyllä jännä maistaa kakkua, kun en tosiaan yhtään tiennyt millaista rakennetta odottaa.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: