Hötöleipää

Joskus sitä vaan on pakko saada. Mahdollisimman vaaleaa hötöleipää nimittäin. Juuri sitä oikein epäterveellisen oloista, josta saa mahan pinkeäksi, kun ei malta olla syömättä koko satsia kerralla.

www.kivistossa.com

Tästä ei kyllä itse asiassa tullut maha pinkeäksi, sillä hiivaa on tässä ohjeessa todella vähän. Humpsautin mukaan vähän vehnähapanjuurta hiivan kaveriksi ja se kyllä myös maistui lopputuloksessa. Ilman juurtakin kyllä pärjää ja tulos on varmasti yhtä makoisa, vähän vähemmän hapan tosin. Lisää siinä tapauksessa toisessa vaiheessa taikinaan vähän lisää hiivaa.

Hötöleipä (n. 8 pientä sämpylää)
mukailtu Corner Cafen reseptistä

Esitaikina:
75 gr hiivaleipäjauhoja
75 gr vettä
0,25 gr kuivahiivaa (eli ihan hyppysellinen)
50 gr vehnähapanjuurta

Varsinainen taikina:
125 gr vehnäjauhoja
50 gr erikoishienoja vehnäjauhoja
7 gr maitojauhetta
25 gr sokeria
3 gr suolaa
(2,5 gr kuivahiivaa)
n. 40 gr vettä
25 gr voita kuutioituna ja huoneen lämpöisenä

Sekoita kaikki esitaikinan ainekset kulhossa sekaisin. Peitä kulho liinalla tai kelmulla ja jätä pöydälle yön yli tai n. 12 tunniksi.

Seuraavana päivänä (tai saman päivän iltana) siivilöi jauhot, maitojauhe ja sokeri siivilän läpi isoon kulhoon ja sekoita. Lisää jauhojen joukkoon esitaikina, suola ja sitten vähitellen vesi niin että taikina on hieman tarttuvaa ja pehmeää. Vaivaa n. 10 minuutin ajan kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Lätkäytä taikina vaivaamisen aikana voimalla muutamia kertoja kulhon pohjaa vasten. Lopuksi vaivaa mukaan vielä pehmeä voi niin, että se sekoittuu taikinaan kunnolla.

Peitä kulho taas liinalla tai kelmulla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi. Aloitin itse esitaikinan tekemisen aamulla, joten päätin jättää valmiin taikinan kohoamaan yön yli huoneenlämpöön. Kun taikina on kohonnut päästään varsinaiseen leivontapuuhaan.

Jauhota leivinalusta ja kaada taikina alustalle. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja muotoile palloksi. Jaa pallo ensin neljään osaan ja vielä kaikki osat kahtia. Näin saat kahdeksan suht tasakokoista leipää. Pyörittele kaikki osat vuorollaan palloksi ja aseta joko sopivan kokoiseen voideltuun vuokaan rintarinnan tai leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna leipien kohota taas kaksinkertaisiksi.

Lämmitä uuni 180-asteeseen. Voitele halutessasi kohonneet leivät kananmunalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista n. 15-20 minuuttia tai kunnes leivät ovat kullanruskeita.

Nautiskele lempihillosi ja kahvikupposen kera!

www.kivistossa.com

ps. Tästä syntyvä leipä sopisi tosi hyvin esim. slidereihin tai nyhtöpossun kaveriksi! Kokeile myös Kivistön tosi hyvää hodarisämpyläreseptiä.

 

Advertisement

8 thoughts on “Hötöleipää

Add yours

    1. Kiitos Jonna! Näissä oli just semmonen hyvä koostumus, että pulla painui sormien välissä mukavasti kasaan ja täyte pysyi tukevasti siellä välissä.

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: