Syömään! Shakshuka

Pihassa on enää pieni kerros lunta, ja yksi kerros villasukkia riittää pitämään varpaat lämpiminä. Linnut laulavat kuin viimeistä päivää ja jokin perenna nostaa jo vihreää pintaan lumesta paljaalle maalle. Pilkkireissulla tekee mieli huolellisesti kuulostella jään paksuutta. Meidän Kivistön-historiamme ensimmäinen puolivillainen talvi.

Hei talvi, jos et kerran kunnolla vaivautunut paikalle, ei tarvitse tulla enää. Kasvukauteen siirrytään täällä oikein mielellään, valo kelpaa – ja plusasteet. Kuitenkin illat ovat yhä pimeitä ja kynttilävarannotkin täytettiin vielä kertaalleen. Tässä puolessa välissä valoa ja pimeyttä, talvea ja kevättä mieli haluaa samaan aikaan jotain värikästä ja raikasta sekä tuhtia ja lohduttavaa. Sellaista tehtiin viikonlopun alkajaisiksi.

Shakshuka on hurmaavan helppo tuhdisti maistuvasta tomaattikastikkeesta ja siinä haudutetuista kananmunista valmistuva illallinen, aamiainen, lounas, brunssi, mikä vaan! En osaa kuvitella hetkeä, mihin tämä ruoka ei sopisi. Hyvää leipää viereen – se ei muuta tarvitse.

Olin tekemässä shakshukaa Ottolenghin ja Tamimin Jerusalem-kirja ohjeella, mutta kirja majaili eri keittiössä kuin missä tein ostoslistaa. Niinpä ostostelin muistikuvan ja verkosta löytyneen Ottolenghin toisen ohjeen perusteella. Tämä resepti on iloinen sekoitus kumpaakin.

Ingredients

Ruoan hienous onkin siinä, että sen voi tehdä melkein mistä vaan jääkaapista löytyvistä vihanneksista ja yrteistä, kunhan on säilöttyjä tai kesällä tuoreitakin tomaatteja ja kananmunia. Siksi tämä pääsee myös Syömään!-sarjaamme, johon kokoamme helppoja ja kohtuullisen nopeita reseptejä, joihin löytyy helposti raaka-aineet kaapeista valmiina.

Shakshuka

2:lle

1/2 tl jeeraa
1/2-1 tl chilihiutaleita tai 1 rkl harissaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk hyvää tomaattimurskaa
1 sipuli
2 kynttä valkosipulia
1 punainen paprika
70 g tuoretta pinaattia
tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria
laakerinlehti
4 kananmunaa
neutraalin makuista öljyä

Hienonna sipulit, pese ja kuivaa pinaatti ja leikkaa paprika n. 1cmx1cm kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna kasarissa tai pannulla öljy ja lisää jeera. Paista mausteita hetki kovalla lämmöllä, pienennä lämpöä ja lisää pannulle sipuli, valkosipuli ja paprika. Kuullota n. 5 minuuttia ja lisää tomaattipyree, chili tai harissa sekä pinaatti. Sekoita, kunnes pinaatti on pehmentynyt.

Lisää tomaattimurska, timjamin oksa tai kaksi, laakerinlehti, suola ja pippuri ja anna hautua lempeällä lämmöllä n. 10-15 minuuttia. Lisää vettä tarpeen mukaan. Tarkoitus on pitää kastike kosteana pastakastikkeen kaltaisena.

Kun kastike on hautunut vartin, on kananmunien aika. Nyt voit valita, teetkö henkilökohtaiset annokset erillisille pannuille vai yhden jaettavan. Ensimmäisessä versiossa kastike jaetaan puoliksi kahdelle pienelle pannulle, toisessa jatketaan sillä, missä kastike on. Tee jokaiselle kananmunalle pieni syvennys kastikkeeseen ja riko niihin munat. Ripottele munille suolaa ja peitä pannu(t) kannella. Hauduta munat juuri ja juuri hyytyneiksi, siihen menee noin 10 minuuttia. Tärkeintä on, että keltuainen jää vielä vähän valuvaksi, se on minusta koko jutun ydin.

Nosta pannut pöytään tai jaa annokset lautasille. Nautiskele hyvän leivän kanssa – mihin aikaan vuorokaudesta tahansa!

Shakshuka

Advertisement

20 thoughts on “Syömään! Shakshuka

Add yours

    1. Kiitos. Musta tässä ruoassa on hienointa varioimisen mahdollisuus. Ei sattunut olemaan tuoretta korianteria, jota mieluusti laittaisin, mutta eipä siitä mitään jäänyt puuttumaan. Tällainen tällä kertaa 🙂

      Sitä paitsi kastikkeen voi tehdä etukäteen valmiiksi vaikka pakkaseen. Mieletön etäpäivän pikalounas!

  1. aijai! tämä on viikosta toiseen viikonloppujen suosikkiaamiaisten listalla. Rakastuin shakshoukaan Israelissa ja oman esikuvani, tel avivilaisen Bialik-kahvilan lailla siihen tulee merguez-makkaraa… ❤ Tel Avivin viereisestä Jaffasta muuten löytyy rafla, jonka ruokalistalla on tasan yksi ruokalaji: Shakshouka 🙂

  2. Shakshuka on pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa. Nyt siihen on niin hyvä ohje, että pitänee ryhtyä tuumasta toimeen!

  3. Shakshukaa tulee usein tehtyä ja joskus syötyäkin muualla,kuten tuossa Andalusianan mainitsemassa Shakshuka-raflassa;D,jonka nimi muuten on Dr.Shakshouka ;D

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: