Vuohenjuusto-mustakaalitäytteiset empanadat

Empanadas with cavolo nero filling - Kivistössä Foodblog. www.kivistossa.com #cavolonero #goatscheese #empanadasEmpanadat, espanjankielisestä maailmasta laajalle levinneet pasteijat, tuntuvat hiipivän trendikkäiksi, ainakin jos jotain voi päätellä ulkomaisista ruokalehdistä. Ja mikseivät hiipisi, yhdistyyhän niissä ruokamaailmassa nouseva Etelä-Amerikka ja niin kovin ajankohtainen katuruoka.

Kivistössä tartuttiin toimeen keväisissä fiiliksissä, niinpä peri-Argentiinalaiset lihaempanadat saivat odottaa seuraavaan kertaan. Mieli huusi vihreää, joten täytteen tein mustakaalista ja vuohenjuustosta. Kastikkeeksi suunnittelin tekeväni chimichurri-muunnoksen, jonka maustaisin balsamiviinietikalla. Lopulta soosista unohtui chimichurrille oleelliset sipulit, joten nimesin sen uudelleen balsamico-yrttikastikkeeksi.

Emopanada dough - Kivistössä Foodblog. www.kivistossa.com

Empanada-kuoritaikina

n. 16 kpl (halkaisija 12 cm)

7,5 dl vehnäjauhoja
170 g kylmää voita
1/4 tl suolaa
1 muna + 1 muna voiteluun
n. 5 rkl kylmää vettä

Mittaa jauhot ja suola kulhoon, leikkaa voi pieniksi kuutioiksi. Hiero voi ja jauhot hiekkamaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon muna ja puolet vedestä ja ala sekoittaa kiinteäksi taikinaksi. Lisää tarpeen mukaan vettä, kunnes taikina on jämäkkää ja kimmoisaa. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin 30 minuutiksi. Tee täyte tällä välin.

Kauli taikina muutamassa osassa noin 2 millin paksuisiksi levyiksi. Paina esim. pienellä kulholla (n. 12 cm halkaisijaltaan) taikinasta pyörylöitä ja jätä ne odottamaan täyttöä.

Empanadas - Kivistössä Foodblog. www.kivistossa.com

Mustakaali-vuohenjuustotäyte

200 g mustakaalia
1 pienehkö sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 limen mehu
1 tl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
2 pkt (300 g) pehmeää vuohenjuustoa
mustapippuria
öljyä

Riivi tai leikkaa kaalinlehdet ruodistaan ja leikkaa suikaleiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna n. 2 rkl öljyä pannulla ja lisää sipulit. Kuullota muutaman minuutin ajan ja lisää sen jälkeen kaalinlehtisuikaleet. Paista miedolla lämmöllä, kunnes kaali pehmenee. Mausta limemehulla ja siirapilla ja jätä jäähtymään. Kun kaaliseos on jäähtynyt, sekoita se vuohenjuustoon. Mausta pippurilla.

Täytä empanadat: nosta noin ruokalusikallinen täytettä taikinapyörylän keskelle. Sipaise vettä reunoihin ja taita pasteija puoliympyrän muotoon. Painele reuna tiukasti kiinni sormin tai haarukalla. Voit tehdä reunaan myös aaltoilevan kuvion, argentiinalaisten empanadien repulguen, mallia esimerkiksi täältä.

Kun olet täyttänyt kaikki pasteijat, nosta ne viileään vielä 30 minuutiksi. Tämä auttaa reunoja liimaantumaan hyvin kiinni. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen. Voitele lopuksi empanadat munalla ja paista niitä noin 30 minuuttia. Syö empanadat lämpiminä balsamico-yrttikastikkeen kanssa.

Balsamico-yrttikastike

kourallinen silolehtipersiljaa
kourallinen pinaattia
puolikas kourallinen oreganoa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Laita kaikki ainekset mausteita lukuunottamatta tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi. Mausta.

Empanadas with cavolo nero filling - Kivistössä Foodblog. www.kivistossa.com #cavolonero #goatscheese #empanadasJos pasteijat kiinnostavat, tsekkaa myös

 

Advertisement

16 thoughts on “Vuohenjuusto-mustakaalitäytteiset empanadat

Add yours

 1. Ihanan nätit empanadat,a mi me gustan mucho:-) olen kerran tehnyt noita itse mutta ulkonäöllä oli kyllä toivomisen varaa…..

   1. Kyllä on sulla nätit empanadat! Minäkin tein näitä viime elokuussa, mutta ulkonäöllä oli myös toivomisen varaa. Hyviä olivat kuitenkin! Hauska täyte sinulla!

   2. Kiitos Ulla 🙂 Kävin kurkkimassa heti sun reseptin! Lihaiset on kyllä seuraavaksi vuorossa meilläkin. Taikinan isoin ero meillä taitaa olla siinä, että mulla ei ollut siinä leivinjauhetta, siksi tuo pinta pysyi tasaisena.

 2. Mä löysin ekaa kertaa meidän marketista mustakaalia ja tein viime viikolla. Nämä vois mennä kyllä myös kokeiluun, sillä empanadat on vilkkuneet mielessä pitkään….!

  1. Tämä oli mullakin ensimmäinen mustakaalikokeilu. Paistettaessa se tuoksui jotenkin raa’alle banaanille..!

   Näitä oli sen verran helppo pyöräytellä, että laitoin listoille seuraavaksi jauheliha-empanadat. Sellaiset oikein kunnon argentiinalaiset kananmunineen kaikkineen.

  1. Kiitos Riittasein! Vaikutteita vallitsevasta säätilasta. Oli naamatkin kuin auringot, kun etenkin sunnuntaina sää helli hulluja talvimökkeilijöitä. Oh joy!

 3. Mustakaali on niin kaunista. Mäkin heti ostin, Ku yhytin sitä cittarista. Se on ny ollu pari viikkoa sulostuttamas mun jääkaappia. Matkalla siis herkusta hävikiksi. Kun en pysty päättään mitä teen…

  Empanadat on ollu piiiiiitkääään to do-listalla. Pöydässä ei oo näkyny…

  1. No nyt äkkiä teet _mitä tahansa_ , vaikka vaan haudutat sen lisäkkeeksi, ja hienostelet sitten seuraavalla satsilla. Jotkut on vaan sellaisia ikuisia to doita. Niinkuin mulla esim. sellerisuola. Ja aika moni muukin.

 4. Mustakaalinimitystä en tätä ennen ollut kuullutkaan.Kale (lehtikaali kai siis) on täälläkin yleistynyt kivasti ,sekä kiharainen että ei -kiharainen.

 5. Meidänkin lähikaupasta bongasin pari viikkoa sitten mustakaalin. Jätin hyllyyn kun ei ollut ihan selvää suunnitelmaa (paitsi Annan pasta), mutta nyt on. Noita on pitänyt tehdä pitkään jonkinsorttisina, mutta minun jauhopeukaloa on laiskottanut.

  1. Tämä taikina oli oikein kiltisti käyttäytyvä ja helposti käsiteltävä. Munkin jauhopeukalo on verrattain laiska, mutta tästä se tykkäs 🙂

Jätä meille kommentti

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: